«El Loco» er Guardiolas inspirasjonskilde

I dag slippes galskapen hans løs på Old Trafford.

EL LOCO: Marcelo Bielsa følger med fra sidelinja. Argentineren pleier å sitte nesten samtlige 90 minutter slik, på huk. Foto: AFP Photo / Jose Jordan / Scanpix
EL LOCO: Marcelo Bielsa følger med fra sidelinja. Argentineren pleier å sitte nesten samtlige 90 minutter slik, på huk. Foto: AFP Photo / Jose Jordan / ScanpixVis mer

LIVESTUDIO: Følg Manchester United - Athletic Bilbao direkte i fotballstudio fra kl. 2045.

(Dagbladet): Athetic Bilbao (eller Athletic Club, som de egentlig heter) gjester i kveld Old Trafford og Manchester United i den første av to kamper i Europa League.

- Helt siden jeg så oppsettet håpte jeg på at de to kom til å møte hverandre. United er United, og det er alltid interessant når de spiller. Men når de møter Bilbao, som er bedre enn de har vært på lenge og har en unik filosofi i europeisk sammenheng med bare baskiske spillere, tror jeg det kommer til å bli en veldig spennende kamp, sier Canal+-ekspert Petter Veland til Dagbladet.

Athletic ligger på femteplass i La Liga, og er bare ett poeng unna Champions League-plass. Sammen med Malaga er de de største favorittene til å sikre seg fjerdeplassen. Klarer de det vil det være deres beste plassering i La Liga siden 2003/2004-sesongen da de havnet på en 5. plass.

«El Loco» Marcelo Bielsa, mannen som får mye av æren for årets Athletic-lag er en 56 år gammel argentinsk kulthelt. Han ble aldri noen stor spiller, men som trener har han skapt seg sitt navn og rykte. Som trener har han fått kallenavnet «El Loco» (den gale). Kallenavnet har han først og fremst fått fra sin eksentriske oppførsel på sidelinjen.

INSPIRERT: Barcelona-trener Pep Guardiola har latt seg inspirere mye av Marcelo Bielsas fotballfilosofi. Foto: Reuters / Felix Ordonez / Scanpix
INSPIRERT: Barcelona-trener Pep Guardiola har latt seg inspirere mye av Marcelo Bielsas fotballfilosofi. Foto: Reuters / Felix Ordonez / Scanpix Vis mer

Han sitter store deler av kampene på huk og gjør han ikke det hyler og brøler han energisk til laget sitt. Er han like gal som de sier, ble angrepsspilleren Iker Muniain spurt om tidligere i sesongen, ifølge The Guardian.

- Nei. Han er galere, svarte Muniain.

Da Bielsa ble ansatt som Athletic-trener hadde han sett alle de 38 kampene til laget sesongen i forveien. Han hadde med seg et Excel-ark stappfullt med alt han hadde lagt merke til fra opptakene.

- Bielsa pleier sjeldent å legge om taktikken i forhold til hvem de møter. Om det er Real Oviedo eller Manchester United, laget hans spiller slik de alltid gjør, sier Petter Veland.

BASKERE: Athletics spillere kommer utelukkende fra baskerland. Foto: EPA / Luis Tejido / Scanpix
BASKERE: Athletics spillere kommer utelukkende fra baskerland. Foto: EPA / Luis Tejido / Scanpix Vis mer

56-åringen bruker likevel time på time på å vise videopptak av motstanderne til laget sitt. Det er ikke bare i analysen av spillet Bielsa er intens. Treningene er like intense, og Bielsa hyler og skriker om høyere press og høyere tempo i pasningsspillet. «Spillerne løper fra påle til påle, jaktende som en flokk og feilene de gjør blir vist til dem på en laptop» skriver Sid Lowe i The Guardian.

- Jeg forklarer mine spillere at fotball handler om bevegelse. Alltid! Spillerne må til enhver tid løpe og det finnes ingen unnskyldning for å være statisk, har Bielsa sagt ifølge fotballmagasinet Josimar.

Inspirerte Guardiola En av de som har latt seg inspirere av Bielsas filosofi er Barcelona-trener Pep Guardiola. Etter at laget hans spilte 2-2 mot Bielsas menn i høst sa han:

- De løper alle opp... og de løper alle ned igjen. Opp, ned, opp, ned, opp og ned. De er fascinerende, sa Barcelona-trener Pep Guardiola etter at laget hans spilte 2-2 mot Bielsas menn i høst.

- De nekter deg rom og tid veldig bra, og så angriper de deg en mot en over hele banen. De er beist. Jeg har aldri spilt mot et lag som er så intenst, la han til.

OLD TRAFFORD: Athletic Club møter Manchester United i kveld. Foto: Reuters / Nigel Roddis / Scanpix
OLD TRAFFORD: Athletic Club møter Manchester United i kveld. Foto: Reuters / Nigel Roddis / Scanpix Vis mer

- Pep Guardiola har lenge sett opp til Bielsa, og de to har tilbrakt mange timer sammen og diskutert fotballfilosofi. Det er mange som sier Guardiola har brukt Bielsas filosofi til å bygge opp spillestilen Barcelona bruker nå.

- Jeg ville ikke si at de spiller likt som Barcelona, men på enkelte områder likner de. Spesielt i gjennvinningsfasen, sier Petter Veland til Dagbladet.

Bielsa forklarer sin gjenvinnigsfilosofi slik:

- Å ha konstant høyt press på banen, spille på motstandernes banehalvdel og mye ballføring er den eneste måten jeg forstår fotball på.

Engelske tradisjoner Athletic Club ble grunnlagt i 1898, og er kjent for sin unike filosofi med bare å bruke baskiske spillere. «Klubben er symbolet på en by som er stolt av sine arbeiderklasse-verdier som skiller dem fra resten av Spania» skriver BBC.

IKER MUNIAIN: - Han har et fryktelig lavt tyngdepunkt. Det er litt Messi i ham. Han liker å starte bredt og bevege seg i inn i midten, og til bare å være 19 år har han mye erfaring fra La Liga. Det blir spennende å se hva han kan få til mot United, sier Veland. Foto: AFP Photo / Ander Gillenea / Scanpix
IKER MUNIAIN: - Han har et fryktelig lavt tyngdepunkt. Det er litt Messi i ham. Han liker å starte bredt og bevege seg i inn i midten, og til bare å være 19 år har han mye erfaring fra La Liga. Det blir spennende å se hva han kan få til mot United, sier Veland. Foto: AFP Photo / Ander Gillenea / Scanpix Vis mer

Mot slutten av 1800-tallet var Bilbao en av Spanias største havnebyer, og det kom mange utenlandske arbeidere til byen samtidig som unge spanjoler ble sendt til England. Engelske industriarbeidere tok med seg fotball til byen, og det samme gjorde tilbakevendene studenter som hadde fått smaken for sporten i England, skriver fotballmagasinet Josimar i sin artikkel tidligere i år om klubben.

- De blir kalt for det mest engelske laget i La Liga, spesielt med tanke på spillestil. De har tidligere spilt på luftkraft, duellstyrke, aggressivitet. Bielsa har behold litt av det, men han har også benyttet seg av spillere som kan spille ballen. De har fått flere strenger å spille på, sier Canal+-ekspert Veland.

I årets La Liga-sesong har laget scoret på nesten dobbelt så mange headinger som noe annet lag i ligaen, men samtidig har bare Real Madrid og Barcelona hatt flere pasninger og mål enn Athletic Club.

Old Trafford og San Memes I kveld venter altså engelsk motstand i Manchester United.

- Det blir en veldig vanskelig kamp. Ut i fra det jeg har sett er Bilbao et veldig progressivt lag i Spania i øyeblikket, og det blir en utfordring for oss. Det er en kamp vi må være konsentrerte i, det er det ingen tvil om. Formen vår i Europa denne sesongen har vært skuffende, men det er mulig å gå videre og vi må ta den muligheten. Men vi må levere en veldig bra kamp, sa Ferguson på en pressekonferanse i går.

JAVI MARTINEZ: - Han er en potensiell dominerende spiller på aller høyeste nivå. Han begynner å nærme seg allerede nå, men fortsetter han utviklinga og forlater Biblao til en større klubb, er det en som alle vil vite hvem er i motsetning til nå der han ikke er så kjent, sier Petter Veland om Bilbaos midtbanespiller. Foto: Reuters / Darren Staples / Scanpix
JAVI MARTINEZ: - Han er en potensiell dominerende spiller på aller høyeste nivå. Han begynner å nærme seg allerede nå, men fortsetter han utviklinga og forlater Biblao til en større klubb, er det en som alle vil vite hvem er i motsetning til nå der han ikke er så kjent, sier Petter Veland om Bilbaos midtbanespiller. Foto: Reuters / Darren Staples / Scanpix Vis mer

Canal+-ekspert Petter Veland tror United blir for sterke, men håper Athletic får et bortemål.

- Da blir det litt spenning i returoppgjøret på San Mamés. Bilbao-supporterne er blant de som gjør sitt beste for å motbevise at det ikke er tribunekultur i Spania, og returoppgjøret blir et av sesongens høydepunkt. Spesielt hvis det er mulighet for å gå videre.

Kilder: The Guardian, Josimar, BBC, Footballspeak.

FERNANDO LLORENTE: - Mye av angrepsspillet til Bilbao blir sentrert rundt ham. Det er ingen blandt topp fem-laga som har scora like mye med hodet som ham de siste åra, og det har han fortsatt med det denne sesongen. Foto: AFP Photo / Jose Jordan / Scanpix
FERNANDO LLORENTE: - Mye av angrepsspillet til Bilbao blir sentrert rundt ham. Det er ingen blandt topp fem-laga som har scora like mye med hodet som ham de siste åra, og det har han fortsatt med det denne sesongen. Foto: AFP Photo / Jose Jordan / Scanpix Vis mer