Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eldar Rønning legger opp og blir bankmann: - Blir syk av å trene

Eldar Rønning sa i februar at han visste hvordan han skulle slå Martin Johnsrud Sundby. Nå velger han i stedet å legge opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En æra er over. Det siste kapittelet er skrevet.

Eldar Rønning (33) legger skiene på hylla og avslutter langrennskarrieren, melder Trønder-Avisa. Langrennsprofilen har vært igjennom et sykdomsmareritt denne sesongen.

- Jeg blir syk av å trene og blir rett og slett ikke bedre. Det er nok et resultat av en kropp som har fått mye juling gjennom lang tid. Jeg ignorerte signalene da jeg gikk syk i fjor, derfor har det blitt bråstopp, forklarer Eldar Rønning overfor lokalavisen.

Det er fire år siden Eldar Rønning tok sin foreløpig siste verdenscupseier. Den kom på femmila i Holmenkollen i 2012 og blir stående som hans største triumf i karrieren.

Sykdomsmareritt En betennelse i spiserøret og mye slim i halsen ødela 2014/15-sesongen for Rønning. Skogn-løperen, som har elleve individuelle verdenscupseire og fire VM-gull i stafett, slet så mye at han ble vraket på landslaget for et år siden.

33-åringen fant ut av problemene og viste positive takter under Toppidrettsveka i august. I september var Rønning i storslag og satte nye personlige rekorder på flere fysiske tester.

Men så gikk det galt. Igjen. Og enda verre enn sist.

I oktober fikk Skogn-løperen påvist rhinoviruset som Petter Northug slet med før OL-sesongen 2013/14.

- Formen er veldig dårlig akkurat nå. Kroppen fungerer rett og slett ikke. Jeg mangler energi. Det er veldig frustrerende for en som bruker å sprudle av energi, sa Eldar Rønning til Dagbladet i februar.

Ny sivil jobb 33-åringen ble en del av det private laget United Bakeries for et år siden. Men på grunn av rhinoviruset orket ikke Rønning engang å trene i den foregående sesongen.

- Det er veldig tungt. Jeg har vært fri for skader og sykdom i ti år, men nå får jeg plutselig alt på gang. Nå orker jeg ikke å trene. Jeg orker ikke å gå eller løpe til jobb engang, sa Rønning i februar.

Plutselig er langrennsstjernas liv forandret. Plutselig har livet fått et stort tomrom, som Rønning nå har begynt å fylle med en sivil jobb. Nå er Rønning bankmann.

- Jeg ble til slutt lei av å gå hjemme og være syk, så jeg bestemte meg for å gjøre noe fornuftig. Nå har jeg begynt å jobbe for SpareBank 1 SMN, hvor jeg er i en læringsfase, fortalte Rønning til Dagbladet i vinter.

JUBEL: Elleve ganger har Eldar Rønning jublet for verdenscupseier.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
JUBEL: Elleve ganger har Eldar Rønning jublet for verdenscupseier. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Jeg har eksamen i mai og blir forhåpentligvis autorisert finansrådgiver i løpet av våren.

Rønning sa til Dagbladet i februar at han ville tilbake å kjempe om VM-gull i Lahti neste år. 33-åringen fortalte at han trodde han visste hvordan Martin Johnsrud Sundby kunne slås.

Det får han ikke nå muligheten til. En æra er over for langrennsprofilen med elleve verdenscupseire og fire VM-gull i stafett. Rønning har i tillegg et individuelt VM-sølv fra 15 kilometer klassisk i Holmenkollen i 2011 og sprintbronsen fra Sapporo i 2007 å se tilbake på.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!