LANGT FRA SKOGN: Eldar Rønning har gjort jobben foran sesongen. Han stortrives som langrennsløper på breen over italienske Val Senales, men har hele tida hjembygda i bakhodet.

Foto: Jens O Kløvrud
LANGT FRA SKOGN: Eldar Rønning har gjort jobben foran sesongen. Han stortrives som langrennsløper på breen over italienske Val Senales, men har hele tida hjembygda i bakhodet. Foto: Jens O KløvrudVis mer

Eldars stolthet

Det finnes vel neppe noen langrennsløper som i større grad har en klubb i sitt hjerte enn Eldar Rønning.

VAL SENALES (Dagbladet): - Klubben min, Skogn IL, er grunnlaget for at jeg har kommet dit jeg er i dag, sier 28-åringen med to VM-gull i stafett og et VM-bronse på sprint.

Hjemme i Skogn var det idrett for alle penga for eldstemann Eldar og søsknene Bernhard og Ragne. Og sentralt sto pappa Jan og mamma Bodil. Jan ledet skigruppa fra 1994 til 2004. Deretter tok mamma Bodil over.

Dugnad med kara
- Jeg husker det godt. Jeg var 8-10 år og pappa hadde fått det for seg at vi måtte lage vei opp til alpinanlegget i Torsbustaden for at vi skulle kunne gå på ski.

- Skogn er jo ingen snørik plass. Pappa, bestefar og en mange andre spyttet i 10 000 kroner hver. Det var høstferie og jeg fikk være med på dugnad med kara. Fylte hull i veien. Det var traktorer, det var smell og det var stor stas.

Siden den gangen har mye skjedd i Torsbustaden og mye har skjedd med Skogn IL — et fleridrettslag i Levanger kommune med omkring 1200 medlemmer.

- Jeg var med på alt, smiler Eldar.

Drømte om Wirkola
Dette er noe han gjerne snakker om. Minnene er mange og gode — fra fotballbanen, fra skiløypa, friidrettsbanen, hoppbakken og fra orienteringsløypa.

- Vi gutta, vi drømte. Vi skulle bli riktig gode. Fotball om sommeren og ski om vinteren. Bjørn Wirkola hadde jo gjort det.

Det ble ikke akkurat slik, men han kan fortsatt hanskes med den runde lærkula. I sommer hadde han en gjesteopptreden på Skogn Ils lag mot Petter Northugs Mosvik i 5. divisjon og understreker hvor uhyre viktig 4-1-seieren var for ham.

- Og: på ettersommeren fikk jeg sammen med Magnus Moan æren av å trene med Rosenborg under Nils Arne Eggens ledelse.

- Da gikk en guttedrøm i oppfyllelse. Jeg har opplevd mye, men å være med RBK var stort, smiler han.

Skogns største dag
Under NM i Stokke sist vinter opplevde Eldar og Skogn IL en av sine største dager. For pappa Jan som tidligere mottok Bjørn Dæhlies ildsjelpris, var det ekstra stort da idrettslaget hans gikk hjem stafettgull. Der og da startet en ny tidsregning for Trønder-laget.

- Det var kjempestort. Det betyr utrolig mye for laget og satte oss på kartet. Pappa snakket drømmende om det for 10 år siden. Nå gjorde vi det.

"Vi" det var Eldar, Johan Kjølstad (fra Ekne 10 minutter unna) og Anders Myrland (opprinnelig fra Mo i Rana men for lengst innlemmet i Skogn-gjengen).

Langrenn fortsatt viktigst
I dag er Eldar gift med Laila som han møtte under junior-VM i 2001 og er pappa til Elinor på ett år. I den andre delen av tomannsboligen i Trondheim bor en annen småbarnspappa — klubbkompis Johan Kjølstad.

- Langrenn er ikke mindre viktig etter at jeg ble pappa, men litt enklere når du har ei lita jente som løper rundt og roper pappa, sier Eldar.

For Eldar elsker jobben sin og akkurat nå gjelder det å forberede seg til å gå fortest mulig i slutten av februar — under VM i Oslo.

Holder igjen
Du har ofte vært en tidlig-i-form-løper. Hva har du gjort for å flytte formtoppen til februar?

- Jeg tror jeg — og hele landslaget — er blitt flinkere til å styre intensiteten under hardøktene. Nå kjører vi 5 x 10 og klarer å holde igjen. For et par år siden kjørte vi full pinne på denne tiden av året. Etterpå snakket vi om hvor god form vi var.

- Jeg har blitt 28 år og mer erfaren. Kona er også flink til å passe på. Nå kan jeg innse at den beste treningsøkta enkelte ganger kan være å ligge på sofaen. Restitusjon er viktig.

En plan med Rodal
Nå har Eldar lagt en plan. En del av hardøktene skal gjøres sammen med OL-vinneren fra 1996, Vebjørn Rodal. Det har han god erfaring med.

- Jeg dropper høydesamlingen og kommer til å være hjemme før VM slik jeg var før mesterskapet i 2007. Vebjørn gir av seg selv og utfordrer meg. Får jeg denne oppfølgingen på hardøktene, vet jeg at jeg kommer i form.

- Da skal jeg tåle en åpningsfart som i mine beste stunder. Da holder jeg også vinnerfart helt inn, smiler Eldar.

En ildsjel
Om Eldar Rønning når målet sitt, får gå 15 kilometeren og være en del av det norske laget som kjemper om gull i Holmenkollen, vil tankene fort gå tilbake til Skogn og hva idrettslaget har betydd for ham.

Da vil han nok også tenke på Per Kjønstad, skogningen som drev idrettslaget fra 1954 til 1994. Han som bygde anlegget i Torbustaden og kjørte løypene for skigutta.

- Han var en hederskar som døde i sommer og ville at jeg skulle være med å bære kista, sier Eldar.


- Det er slike ildsjelder som driver idretts-Norge.