Elden tror tet-duoen lot Moan ta innpå med vilje

- Jeg har aldri åpnet så hardt, sier den norske ankermannen.

SATSET ALT: Magnus Moan ser Østerrike og Tyskland legge ut på siste etappe. Ikke lenge etter hadde han krympet 24 sekunder til nesten fire, men da rykket de to i tet. Det kunne ikke Moan svare på.    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SATSET ALT: Magnus Moan ser Østerrike og Tyskland legge ut på siste etappe. Ikke lenge etter hadde han krympet 24 sekunder til nesten fire, men da rykket de to i tet. Det kunne ikke Moan svare på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): De norske kombinertgutta øynet håp da Magnus Moan tok inn nesten tjue sekunder i løpet av de første kilometrene på siste etappe på stafetten.

Men i det differansen var nede i drøyt fire sekunder, rykket Mario Stecher og Tino Edelmann, og knuste det siste norske håpet om edlere metall enn bronse.

Østerrikes norske trener Bård Jørgen Elden tror taktikken i front var bevisst.

- Jeg har ikke snakket med ham (Stecher) om det, men jeg går ut fra at det kan ha skjedd, sier Elden til Dagbladet.

- Jeg var litt usikker på kapasiteten til Magnus i dag, men jeg tror nok han brukte litt for mye krefter på å ta igjen de 24 sekundene, og både Mario og Tino er erfarne nok til å vite hvor nærme han var, sier han.

Hadde klart det i Moan-form
Magnus Moan måtte prøve, og gjorde det til gagns. Men også han tror de to i front rykket akkurat da de måtte.

- De fikk beskjed om at nå måtte de gå, og da gjorde de det. Da ble det litt sånn utladning for meg, sier han.

- Jeg hadde ikke noe valg, jeg måtte prøve. Det var fire jævla sekunder bak, og det er så nære, men samtidig så langt unna. Akkurat nå er jeg litt skuffet på vegne av meg selv og laget, men alt i alt tapte vi ingen bronsemedalje, og tar en kjempeartig medalje på hjemmebane, sier Moan.

- Når var det du fikk det?

- Nei, jeg har aldri åpnet så hardt. Og hadde jeg vært i god, gammel Magnus Moan-form hadde jeg tatt inn de 24 sekundene. Jeg hadde kjempeski også, men det er litt den siste lille proppen som ikke forsvinner. Jeg får det fort i lår og hofteparti, og det er et tegn på at blodsirkulasjonen ikke er helt optimal, sier Magnus Moan, som har slitt med sykdom inn mot mesterskapet.

Gleder seg til utdeling
Etter hoppingen hadde Norge 34 sekunder opp til ledende Frankrike. Mikko Kokslien dunket til fra start, og ved første veksling var Norge nummer to, bare tre tideler bak Tyskland og 19,2 sekunder foran Frankrike.

Håvard Klemetsen stivnet mot slutten på den andre etappen, og ved siste veksling var østerrikerne halvsekundet foran Tyskland, mens Jan Schmid fikk det tungt mot slutten og vekslet hele 23,4 sekunder bak etter sin tredje.

- Jeg prøvde å gå det jeg kunne, men det ble tungt. Nå skal vi stå på videre og kjempe for medalje i de gjenstående konkurransene, sier Schmid etter løpet.

Medalje er Norge uansett fornøyd med i dag, i hvert fall Magnus Moan.

- Vi har tatt en medalje, og jeg skal til Universitetsplassen for å få den. Det gleder jeg meg noe sinnssykt til, for jeg har sett det på TV, og det positive er at Marit Bjørgen har tatt gull, så vi vet det kommer masse folk, sier Moan med et glis.