Eldst i Norges eldste klubb

Her er Elise Hauger (94) i aksjon under en av sine to ukentlige turntreninger. Hun er det eldste medlemmet i Norges eldste klubb - Oslo Turnforening.

Neste år feirer Norge 100-årsjubileum som selvstendig stat etter unionsoppløsningen med Sverige. Samtidig feirer Oslo Turnforening sitt 150-årsjubileum. Stiftet så tidlig som 13. april 1855 er foreningen - opprinnelige stiftet som Christiania Turnforening av den tyske bokbinderen Joseph Stockinger - anerkjent av Norges Idrettsforbund som den eldste idrettsklubben i Norge.

Godt voksne

15 godt voksne damer hopper og spretter og tøyer og bøyer når Dagbladet besøker et formiddagsparti i klubbens lokaler i St. Olavs gate. Til behagelig musikk passer instruktør Cecilie Holmquist (27) på at damene får kjørt seg litt i en klokketime.

KLUBBEN I MITT HJERTE

Klubb: Oslo Turnforening.
Stiftet: 13. april 1855.
Antall medlemmer: Ca. 2900.
Idretter: Gymnastikk og turn.

Dette er definitivt ikke noe gamlehjem.

Elise holder stilen hele timen. Sluntrer ikke unna på noen av øvelsene.

Prøver å slutte ...

-  Det er takket være turningen jeg er blitt så gammel. Det er ingen annen grunn, forsikrer Elise Hauger overfor Dagbladet.

Allerede på 30-tallet løp hun friidrett på Bislett. Hun var godt over 40 da hun meldte seg inn i Oslo Turnforening i 1956. Nå sitter 94-åringen på klubbens medlemsværelse, hvor kvinnene samles til kaffe og rundstykker etter hver trening, og snakker om at hun prøver å slutte etter snart 50 år i klubben.

-  Jeg har prøvd et par ganger, men blir dyttet i gang av mine to døtre. Jeg er egentlig for gammel til dette her, jeg som er det eldste medlemmet i Norges eldste klubb, sier Elise Hauger med et smil.

Ett år yngre Anne-Marie Mejlænder bryter inn.

Ingen skal slutte

-  Å, nei, du. Her er det ingen som skal slutte. Vi skal sørge for at du blir med videre. Vi er gode venninner som holder sammen gjennom turningen. Når man blir så gammel som oss, så har man nesten ikke venner og bekjente igjen i live, sier 93 år gamle fru Mejlænder til Dagbladet.

Også hun har 50 år i klubben. 30 av dem som instruktør for flere damepartier.

-  Jeg var instruktør helt til jeg fylte 86. Men jeg har da ikke tenkt å slutte å trene, selv om jeg har hatt noen stygge fall. Jeg blir ulykkelig om jeg må stå over en trening, sier hun.

Stanset av krigen

Inger-Lise Wilhelmsen (78) er foreningens eneste æresmedlem som fortsatt er i live. Inne på medlemsværelset henger hun på veggen - i innrammet maleri ved siden av de 16 andre som har fått hedersutmerkelsen før henne.

-  Huff, det er jo altfor mye, men ja, ja, jeg har jo blanda meg borti altfor mye i løpet av disse åra. Klubben har vært livet mitt, sier hun.

«Disse åra» er intet mindre enn 67 års medlemskap! Hun meldte seg inn i turnforeningen som 12-åring i 1937, og siden har hun - bare avbrutt av andre verdenskrig - turnet fast, vært formann, mosjonsinstruktør i 25 år, og vært sentral i det meste klubben har foretatt seg.

Kongen høy beskytter

-  Jeg har aldri vært konkurranseturner. Krigen ødela for det. Vi mistet altfor mye trening de åra der. Men jeg klager ikke, jeg har hatt det bra som jeg har hatt det, sier Inger-Lise Wilhelmsen.

Til 150-årsjubileet neste år er foreningen invitert av ordføreren til Oslo rådhus, og de er lovet besøk av en representant fra kongefamilien. Oslo Turnforening har da også hatt bra lag med konger opp gjennom åra. Kong Olav, hans far kong Haakon - og kong Oscar II før ham (regjeringstid 1872- 1905) var alle høy beskytter av Oslo Turnforening. Kong Harald videreførte ikke den tradisjonen, fordi han ikke ønsket å ha noen bindinger. Men Mette-Marit var på besøk da foreningen feiret 100-årsjubileum for turnhallen i St. Olavs gate i 2001.

-  Det var ikke uvanlig at kongen var til stede da klubben hadde fest eller arrangementer. Tidligere var den også så innflytelsesrik at det ble tatt opp i Stortinget når det var noen spørsmål rundt turnforeningen, sier Inger-Lise Wilhelmsen.

STREKKER UT: Elise Hauger (94) takker over 50 år med turning for at hun i dag er myk og sprek som bare det. Det eldste medlemmet i Norges eldste klubb, Oslo Turnforening, trener fast to ganger i uka.