Spiseforstyrrelser i langrenn:

- Elefanten i rommet

Rekruttlandslagsløper Julie Myhre (25) mener spiseforstyrrelser er tabubelagt.

MÅ SNAKKES OM: Julie Myhre, her på Beitostølen i fjor, er glad for at det nå snakkes om spiseforstyrrelser i idretten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ SNAKKES OM: Julie Myhre, her på Beitostølen i fjor, er glad for at det nå snakkes om spiseforstyrrelser i idretten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spiseforstyrrelser blant unge utøvere er et tema som engasjerer langrennsløper Julie Myhre (25).

- Jeg synes det er bra at det blir snakket om ernæring, vekt og spiseforstyrrelser i idretten. Det er viktig for å normalisere det, sier Julie Myhre til Dagbladet.

25-åringen fra Trondheim er i år tatt ut på rekruttlandslaget. Hun er helt klar: Spiseforstyrrelser er et tabubelagt tema.

- I langrenn er det elefanten i rommet. Jeg mener det kan gjøres ganske mye enklere, bare ved å tørre å snakke om det. Mange som sliter, føler seg veldig alene, sier hun.

Myhre fortsetter:

- Fysiske skader, som et overtråkk, er lettere å prate om. Med en gang det er noe psykisk, blir terskelen mye høyere, både for å si det, men også for hjelpeapparatet å håndtere det.

- Kjenner flere

Selv kjenner hun til flere utøvere som har slitt med mat og spising, men Myhre vil ikke gå nærmere inn på dette.

- Det trenger ikke være maten som er problemet, men det blir problemet. Det kan være noe annet som ligger bak en spiseforstyrrelse, som kaos i livet. Da er det lett å ta kontroll over maten, for den er det du som styrer.

STYRELEDER: Øyvind Sandbakk, styreleder i Trenerklubben i langrenn og professor ved NTNU. Foto: NTNU.
STYRELEDER: Øyvind Sandbakk, styreleder i Trenerklubben i langrenn og professor ved NTNU. Foto: NTNU. Vis mer

Styreleder i Trenerklubben i langrenn, Øyvind Sandbakk, har tidligere erkjent at selv om de jobber godt med spørsmål knyttet til ernæring og spiseforstyrrelser på landslagene, når kunnskapen i mindre grad ut i breddeidretten. Slik kunnskapsformidling sier han de nå vil jobbe «enda bedre» med.

- Det er liten tvil om at det er mindre kompetanse på forebygging og håndtering av spiseforstyrrelser for mange langrennstrenere på klubb-, krets- og regionnivå, har Sandbakk uttalt til Dagbladet.

- Ikke vanskelig å få nok

I den nylig utkomne boka «Vinnerhjerte», skrevet av NRK-journalisten Ingerid Stenvold, forteller Marit Bjørgen at rundt henne har flere slitt med spiseforstyrrelser. Det er spesielt ett utsagn hun har irritert seg over.

«Det er vanskelig å få i seg nok mat når man trener så mye.»

Bjørgen sier at hun hørt dette også fra ledere og leger, og påpeker at dette ikke er problemet.

«Det er ikke vanskelig å få i seg nok mat, men man må være enig i at kroppen trenger det, og så må man lage seg gode rutiner ut fra det», sier hun i boka.

Julie Myhre mener det er synd at idrett, og et ønske om å lykkes, skal føre til at mange sliter.

- Det er en mangel på kunnskap om spiseforstyrrelser. Det hjelper ikke om utøveren får kurs om rett ernæring, om ikke foreldre eller trenere har den kunnskapen. Det trengs et kompetanseløft, sier den tidligere juniorverdensmesteren.

Fortsatt slengbemerkninger

Her får hun støtte av professor ved Idrettshøgskolen, Jorunn Sundgot-Borgen, som mener det må settes i verk tiltak rettet både mot utøvere, trenere, ledere og foreldre for å få bukt med kroppspresset i langrenn.

- Til tross for at dette er tema i trenerutdanningen for både langrenn og skiskyting, ser det ut til at kommentarer om unge utøveres kroppsvekt og fasong fortsatt slenges fra trenere. Skolering er avgjørende, sier Sundgot-Borgen.

Skiskytter Johannes Thingnes Bø har sagt til Dagbladet at han ikke er overrasket over tallene som kommer fram i Dagbladets undersøkelse av spiseforstyrret atferd blant norske skiungdommer.

- Jeg er på en måte ikke overrasket. Dette er jo kombinert med både det å være toppidrettsutøver, der man vil nå lengst mulig og være best på alt, kombinert med litt sosiale medier, har Thingnes Bø tidligere sagt.

Det svenske langrennsesset Charlotte Kalla har tidligere fortalt at spiseforstyrrelser er et problem som har kommet og gått også under hennes karriere.

- Samtidig så føler jeg i dag at vi har sterk støtte rundt oss på dette emnet. Trenere, kostholdseksperter, leger, med flere, sier Kalla

Får oppfølgning

Selv får Julie Myhre oppfølgning av en ernæringsfysiolog, som hjelper henne med å holde energiinntaket i balanse.

- Hjelpen fra ernæringsfysiolog bevisstgjør hvor mye energi jeg har behov for, sørger for best mulig restitusjon. Det er fint å få noen arbeidsmål for ernæring, og ventilere tanker er også bra, sier Myhre.

En langrennsutøver på toppnivå trener mellom 850 og 1000 timer i året. Da må man spise nok.

- Kroppen skal tåle utfordringer både gjennom konkurranser og trening. Men kroppen skal tåle utfordringer også etter et mesterskap, understreker Myhre.

Derfor må man sørge for å ha nok energi, presiserer hun.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer