- Elektriske Zahid fikk strømmen tilbake i Sarpsborg

Reddet ett poeng mot Sarpsborg 08.

• Sarpsborg 08 - Vålerenga 1-1 (0-0)

SARPSBORG STADION (Dagbladet): Sarpsborg 08 og Vålerenga kunne begge få en forrykende start på året, etter seirer mot henholdsvis Tromsø og Strømsgodset i serieåpningen.

Etter en jevnspilt første omgang, mellom to gode lag, eksploderte det midtveis i den andre halvdelen. Først stanget 08-stopper Andreas Nordvik hele Sarpsborg til himmels etter 66 minutter, så sto VIF-juvelen Ghayas Zahid for kampens prestasjon like etter.

Etter et frekt dødballtrekk, reddet Zahid ett Vålerenga-poeng da han skrudde ballen på vakkert vis i det lengste hjørnet fra rundt 20 meter.

- Det var deilig å få den inn til slutt. Jeg ergrer meg litt over at jeg ikke ga VIF ledelsen tidlig i 1. omgang, men når den der gikk inn var det veldig deilig, sier Zahid til TV 2.

Trenerduellen Før oppgjøret lå det an til en taktisk duell mellom Vålerenga-trener Kjetil Rekdal og mannen som var hans assistent i Oslo-klubben fra 2001 til 2005, ny Sarpsborg-sjef for året Geir Bakke.

Det ble også tilfellet etter at dommer Tom Harald Hagen blåste kampen i gang. Likhetene mellom de to lagene var slående:

Begge gikk ut i en 4-2-3-1-formasjon. Begge lå lavt og kompakt uten ball. Og i angrep forsøkte begge mannskapene å fore mellomromsspillerne Bojan Zajic (S08) og Ghayas Zhahid (VIF) med ballen.

Ettersom lagene lyktes i mer eller mindre like stor grad med kampplanen, var de første 45 minuttene også relativt jevnspilte.

Store Tokstad-sjanser Selv om banespillet var likt, var det likevel hjemmelagets supportere som var nærmest å kunne juble for scoring i første omgang. Kristoffer Tokstad fikk to store muligheter til å sende 08 i ledelsen, men høyrekanten mislyktes begge gangene.

Etter 22 minutter trengte Tokstad bare å sette hodet på et strøkent innlegg fra Zajic, men bommet på ballen stående fire meter fra mål.

Minuttet senere var det Vålerenga som kom nær scoring. Daniel Fredheim Holm fikk ballen på 08s banehalvdel, vendte opp og sendte nyervervelsen Deshorn Brown alene gjennom med keeper. Det jamaicanske fartsfantomet prøvde å bredside ballen i mål, men ble nektet nettkjenning av landsmann Duwayne Kerr i 08-buret.

Rekdals endringer Da lagene entret kunstgresset på Sarpsborg stadion til andre omgang, viste det seg at Rekdal hadde brukt pausen til å justere både mannskap og formasjon.

Nenvte Brown og venstre kant Rasmus Lindkvist var igjen i garderoben, mens murbrekkeren Sivert Heltne Nilsen og muskelbunten Daniel Braaten var nye i Vålerenga-oppstillingen.

Samtidig la Rekdal om til en i utgangspunktet mer defensiv 4-5-1-formasjon. Dét førte til at gjestene fikk et umiddelbart grep om kampen, men de store mulighetene uteble.

Sarpsborg med første stikk I stedet var det Sarpsborg 08 som fikk spilt seg til en corner. Anders Trondsen tok oppstilling ved hjørneflagget og svingte ballen inn foran mål med venstrefoten. Innlegg ble klarert av Kjetil Wæhler, men ikke lenger enn til en Sarpsborg-forsvarer som fikk spilt raskt ut igjen til Trondsen.

Midtbanespilleren banket ballen inn foran mål på ny og denne gangen sviktet VIF-stopper Simon Larsen i markeringsspillet. Det ga Andreas Nordvik muligheten til å stige uhindret til værs og stusse ballen kontant i nettaket.

På lystavla sto det 1-0 til Sarpsborg, mens kampuret viste at omgangen var halvspilt. Hjemmepublikummet var i ekstase og øynet håp om lagets andre strake trepoenger.

Elektriske minutter Etter at halve Sarpsborg ble rammet av et strømbrudd underveis i matchen (ikke på stadion), fortsatte det imidlertid å gnistre av spillerne på banen i minuttene som fulgte.

Vålerenga hadde ikke tenkt å gi seg. I stedet trøkket Vålerenga-kaptein Christian Grindheim og hans lagkamerater på for utligning. Drøye 120 sekunder senere, til Rekdals store begeistring og kollega Bakkes fortvilelse, lyktes også hovedstadslaget for første gang i kampen.

- Det bølger, i perioder er vi bedre, i andre er Sarpsborg bedre. Vi har litt slurv inni her som irriterer meg. Laget mitt skal med tiden bli enda røffere og bedre. Målet vi slipper inn er veldig billig. Det er en bra heading, men for enkelt, oppsummerer Kjetil Rekdal overfor TV 2.

VAR GOD: Bojan Zajic var bra mot gamleklubben. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VAR GOD: Bojan Zajic var bra mot gamleklubben. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Grindheim sto med ballen, klar til å ta en dødball på hjørnet av 16-meteren, da haugesunderen så Zahid umarkert i returrommet.

Grindheim agerte fort og sendte en lav, flat ball til Zahid som raskt fikk to motstandere stormende imot seg. Den talentfulle unggutten lot seg likevel ikke stresse, og svarte med å bøye ballen vakkert inn i det lengste hjørnet.

- Elektriske Zahid fikk strømmen tilbake i Sarpsborg, meldte Dagblad-kommentator Morten Pedersen like etterpå.

MISLYKTES: Sarpsborgs Kristoffer Tokstad kunne scoret to mål i løpet av førsteomgangen. Her i duell med VIFs Ruben Kristiansen (t.v.) og Herman Stengel under eliteseriekampen mellom Sarpsborg 08 og Vålerenga på Sarpsborg stadion.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MISLYKTES: Sarpsborgs Kristoffer Tokstad kunne scoret to mål i løpet av førsteomgangen. Her i duell med VIFs Ruben Kristiansen (t.v.) og Herman Stengel under eliteseriekampen mellom Sarpsborg 08 og Vålerenga på Sarpsborg stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer