Elendig hoppstart for Norge

Hopp-Norge har fått den verst tenkelige starten på sesongen, med avlysning på Lillehammer og nordmennene på kulen i v-cuppremieren i Kuopio. - Situasjonen er fortvilet, sier formann i FIS' hoppkomité, Torbjørn Yggeseth, til Dagbladet.

Når det gjelder avlysningen av søndagens v-cuprenn på Lillehammer, karakteriserer han den som en liten katastrofe.

- Det betyr at Norge som hoppnasjon ikke er pålitelig som arrangør. Et slikt stempel er det verste vi kan få på oss, sier Yggeseth.

Kan ryke ut

FIS (Det internasjonale skiforbundet) rangerer de forskjellige v-cuparrangørene i A, B og C-kategori.

- Rangeringen skjer ut fra historie og pålitelighet. Snømangel er ikke lenger noen unnskyldning. FIS har et enormt påtrykk fra arrangører som vil ha v-cuprenn. På litt sikt står Lillehammer i fare for å ryke ut, sier Yggeseth.

Han har alltid snakket rett fra levra.

- Det gjør at jeg er uglesett av mange i Hopp-Norge. Men det kan ikke fortsette slik, med avlysninger og kulhopping. I dag er vi på samme nivå som russere og kasakher, ikke japanere og tyskere som vi burde. Så dårlig står det faktisk til med nasjonalsporten, sier Yggeseth.

Han mener kunnskap er den største mangelvaren, og hovedårsaken til nedturen i hoppbakken siden OL-dagene på Lillehammer.

- Det som mangler, er viten. Men vi vil heller ikke ta i mot lærdom. I dagens situasjon burde vi vært litt ydmyke og tatt i mot hjelp. I stedet er vi oss sjøl nok, sier Yggeseth.

Koster lite

Konkret foreslår han at hoppledelsen søker bistand fra nasjoner som har suksess.

- Når kunnskapsnivået ikke er stort nok, må vi sørge for at det blir det. FIS har masse forbindelser der hvor tyskere og østerrikere henter sin viten. Å sikre seg samme informasjon, koster bare noen flybilletter.

- En rundebordskonferanse her hjemme hadde heller ikke kostet særlig mer, sier formann i FIS' hoppkomité, Torbjørn Yggeseth, til Dagbladet.

FORTVILET: - I dag er vi på nivå med russere og Kasekher i hoppbakken. Det må vi gjøre noe med, sier formann i FIS' Hoppkomité, <B>Torbjørn Yggeseth.</B> Her fotografert under VM i Bischofshofen sist vinter.