- Elendig nivå i Tippeligaen

Kjetil Rekdal vil ha slutt på feil pengebruk i norsk fotball. Det er aldersbestemte lag som bør ha profilerte og godt betalte trenere, ikke tredjedivisjonslag, mener han.

KRITISK TIL PENGEBRUKEN: Aalesund-trener Kjetil Rekdal mener norsk fotball bør investere mer penger på gode trenere i barne- og ungdomsfotballen.Foto: Erik Hattrem
KRITISK TIL PENGEBRUKEN: Aalesund-trener Kjetil Rekdal mener norsk fotball bør investere mer penger på gode trenere i barne- og ungdomsfotballen.Foto: Erik HattremVis mer

||| Følg Sandefjord - Vålerenga og Aalesund - Rosenborg direkte i livestudio fra klokka 16.

MOLDE (Dagbladet): Kjetil Rekdal tar med Dagbladet når han leverer sønnen Niklas Rekdal (13) på trening med Moldes 12-14-årslag. Han håper at pengebruken i norske klubber endres, slik at neste generasjon fotballspillere kan ta steget ut og bli internasjonale stjerner. Skal det skje, må nivået i norsk toppfotball bli høyere. Rekdal mener at et norsk pass ikke skal være noen hindring for å bli en internasjonal stjernespiller.

- Det er elendig nivå i Tippeligaen akkurat nå. Defensivt én mot én er nivået svært lavt, sier en engasjert Rekdal til Dagbladet.

Ille
For å legge forholdene til rette for neste generasjon, må et tungrodd fotballforbund våkne og klubbene må omprioritere pengebruken.

- Det er for ille at en trener kan suge ut opp mot 150?000 kroner i året i tredjedivisjon. Fra tredjedivisjon og ned er det mosjonister. Disse lagene kan trenes av en frivillig person. Klubben bør bruke pengene på godt utdannede ungdomstrenere, forteller Rekdal — og viser til hvor langt bak Norge ligger i utviklingen.

- Det året jeg spilte i Frankrike besøkte jeg ofte treningene til klubbens ungdomslag. Jeg fikk hakeslipp over hvor tekniske de var. Jeg måtte faktisk se laget i kamp for å finne ut hvem som var spiss eller forsvarer. Hadde 12-14-årslaget bak oss her i dag fått 150?000 kroner mer i året, hadde det betydd enormt mye, forteller han.

Høy status
Den gamle landslagskjempen tror at det bare er i Norge man forbinder jobben som ungdomstrener med lav status. Det er kanskje derfor Rekdals ansikt legges i alvorlige former og øynene blir et ørlite hakk strammere når han avleverer følgende resonnement:

- Det er overhodet ikke noe lav status å bidra til å utvikle morgendagens toppspillere. Både Ronald de Boer og Patrick Kluivert er trenere for 12-åringer i Ajax. Hadde lønningene vært bedre på ungdomstrinnet i Norge, hadde flere tidligere toppspillere valgt å trene ungdommer.

I Nederland får alle spillere som har spilt fem europeiske finaler tilbud om et eksklusivt trenerkurs i regi av det nederlandske fotballforbundet. Rekdal er ikke i tvil om at Norges Fotballforbund må bidra til endringer. Slik situasjonen er i dag, er ting for tungrodd. Rekdal bruker Vålerenga som et eksempel på god ressursbruk.

- Jeg var med på å snu om på Vålerenga da jeg satte flinke folk til å jobbe i de yngre avdelingene. Nå i dag er nesten hele U19-landslaget fra VIF. I alle klubbene jeg er, forsøker jeg å bidra til utvikling i ungdomsavdelingen, sier han.

Unge talenter
Å skape toppspillere krever, ifølge Rekdal, en god struktur hvor det er kompetanse i alle ledd. Han vil ikke skubbe frivillige foreldre lengre vekk fra sidelinja, men gi dem assistentroller hos tidligere toppspillere som skal fylle trenerrollen.

- En lang karriere som toppspiller gir kunnskapene som skal til. Det er en rask utvikling og det som er godt nok i dag, er ikke det om fem år. Derfor må utvelgelsen av talenter være bedre. Det skjer altfor ofte at spillere som er store av vekst blir satset på, mens den lille teknikeren blir oversett, konkluderer Rekdal.

Han mener Ole Gunnar Solskjær er det beste eksempelet på hva man kan oppnå med riktig tempo i en spillers utvikling. Derfor er han skeptisk til at folk uten toppfotballerfaring skal håndtere dagens unge talenter.

- Den storvokste spilleren er kanskje bare god på grunn av fysikken mens den lille teknikeren har muligheter til å nå svært langt om han gradvis blir tilvendt et høyere nivå. Det er nødvendig med kompetente folk i en slik utvelgelsesfase, mener Rekdal.