Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Elendige foran mål

I dag er det ett år siden Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo satte inn sitt siste spillemål på landslaget. Effektiviteten i rødt, hvitt og blått er elendig. Samtlige klubber i Tippeligaen har høyere uttellingsprosent enn Flo & co.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

År 2000-problematikken på landslaget handler om manglende effektivitet foran mål. Statistikken viser at Norge trenger fem sjanser per scoring.

- Det er for dårlig, sier Nils Johan Semb når Dagbladet presenterer ham statistikken. Historien gjentok seg i Wales på lørdag. Norge var suverene i sjanseprotokollen, men klarte ikke å få uttelling.

Mot Armenia var Sembs gutter totalt overlegne både i spill og sjanser. De to siste landskampene har vist en tendens som er dekkende for hele året sett under ett.

- Fem sjanser per mål holder ikke på dette nivået. Det bør ligge mellom 3,5 og 4 - kanskje nærmere 3,5, sier Semb.

Norge anno 1999 lå på det nivået landslagssjefen snakker om. 3,7 sjanser per mål var de harde fakta for 1999. I år er tilsvarende tall 4,9.

Og hold deg fast:

Det er tall som er dårligere enn samtlige lag i Tippeligaen.

Til og med utskjelte Vålerenga-spisser er mer effektive enn gutta på landslaget. Stabæk er best i den norske toppserien med cirka 2,5 mål per sjanse.

Semb snakker om tilfeldigheter og flyt, men legger ikke skjul på at det også over tid handler om dyktighet.

- Vi har verken hatt Fru Fortuna eller dyktighet med oss i det siste. Da sprer det seg usikkerhet, sier Semb.

  • I dag er det ett år siden Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær scoret sine siste spillemål på landslaget. Det var borte mot Latvia, og Norge vant 2- 1.

Ett EM-mål

I EM hadde Norge 10 sjanser. Men det ble med Steffen Iversens scoring mot Spania.

- Normalt burde vi kanskje hatt tre mål i EM, sier Semb.

Det ville gitt Norge en helt annen EM-historie. Bedre effektivitet i høst ville samtidig gitt Semb trygghet og ro foran onsdagens Ukraina-kamp.

- Vi har dominert kraftig i de to siste kampene. Det er frustrerende. Vi burde hatt seks poeng og ikke to, sier Semb.

Det lukter ikke akkurat målfest på Ullevaal om to dager heller. Det er åtte kamper siden Norge scoret mer enn ett mål i en landskamp. Det skjedde mot Slovakia (2- 0) 27. mai. Siden han har Norge den sørgelige rekka: 1-1-0-0-1-0-1.

Thorstein Helstads mål mot Wales sørget for at Norge nå er hakket bedre enn bånnoteringa fra periodene under Drillo og Semb. I 1994 scoret Drillos 14 mål på 14 kamper. Helstads mål var nummer 15 på 14 kamper i 2000.

Tøft kampprogram

I 1999 skapte Norge 100 sjanser på 13 kamper. De slapp til bare 42 andre veien. De tilsvarende tallene er 73 og 59 på 14 kamper i år.

Semb mener kampprogrammet forklarer mye:

- Vi har hatt et mye tøffere kampprogram i år. Det er derfor ikke oppsiktsvekkende at tallene er slik.

Dessuten:

Ser en bort fra Finland-kampen i august - noe Semb helst gjør - blir bildet et ganske annet. I den kampen vant Finland sjansestatistikken 15- 4.

-Vi manglet mange spillere. Tar vi bort sjansene i den kampen, blir sjansene imot omtrent som i fjor, sier Semb.

Så lenge vi skaper sjanser framover og hindrer sjanser bakover, har Semb tro på at det skal løsne snart. I EM var vi kanskje det aller beste laget defensivt, men for å ta oss enda nærmere de aller beste, må vi bli mer effektive, sier Semb.

Men han har dårlig tid.

Med superspissene Andrej Sjevtsjenko og Sergej Rebrov på den andre siden, kan det godt hende det trengs mer enn ett mål for å bokføre tre poeng mot Ukraina.

<B>IKKE BRA:</B> I EM ble det heller ingen scoringer på Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo. I denne kampen ble det 0-0 mot Slovenia.