England-Skottland

- Elendige

England skuffet stort, og ga skottene sitt første poeng i et mesterskap siden 1-1 mot Norge i 1998.

SJOKK: Engelskmennene var favoritter mot sine naboer Skottland, men innfridde ikke. VIDEO: Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program
  • England - Skottland 0-0 (0-0)

Det var duket for litt av et derby mellom naboene England og Skottland på Wembley fredag kveld.

Det endte målløst i London, noe skottene kunne juble mest over. Flere engelskmenn var mildt sagt misfornøyde med hvordan hjemmelaget opptrådte.

- England har vært elendige i dag, sa den engelske landslagsspilleren Chris Waddle til BBC.

Tidligere England-spiller Gary Neville kalte det en sløv forestilling.

- Hver gang Skottland har hatt ballen har ikke England presset dem, og det kan være grunnen til at Rashford ble byttet inn for Kane. Med Grealish og Rashford på banen vil det forhåpentligvis bli bedre, sa Neville til Sky Sports ifølge ITV.

Bedre ble det ikke og Skottland klarte å karre med seg et poeng.

- England spilte ikke et derby i kveld, tempoet var forferdelig og de fremre tre ser ut som fremmede. Ingen panikk, men dette var veldig dårlig, skrev Stan Collymore på Twitter.

- Varierende

Stjernespiller Harry Kane slet med å involvere seg, og spissen har ikke et eneste skudd på mål så langt i EM. TV 2s ekspertkommentator Petter Myhre var skuffet over engelskmannen.

- Kane sin innsats har vært varierende. Trekker dypt og bredt og kommer ikke til de gode mulighetene. Skottene har hatt god kontroll på han, sa Myhre når Kane ble byttet ut etter 75 minutter.

- Kane vil få kritikk, men hjelpen han fikk i dag var nesten fraværende. England mangler kreativitet og vilje til å ta risiko, skrev fotballjournalist Alasdair Gold på Twitter.

Hovedpersonen selv synes det var en tøff kamp, og roste Skottland.

- Skottland spilte for sine liv og uavgjort er nok et rettferdig resultat. Det var ikke vår beste dag, men vi fikk med oss ett poeng og er klar for sluttspillet, sa Kane i et intervju vist på TV 2 etter kampen.

USYNLIG: Harry Kane og England fikk det ikke til å klaffe i naboduellen mot Skottland. Foto: Reuters
USYNLIG: Harry Kane og England fikk det ikke til å klaffe i naboduellen mot Skottland. Foto: Reuters Vis mer

Flere etterlyste også Jadon Sancho på banen, som har til gode å få minutter i mesterskapet.

- Hvis ikke Southgate tar på Sancho snart, så tviler jeg på at han har sett han spille i Dortmund, skrev Viasats Jan Åge Fjørtoft på Twitter.

Stolt øyeblikk

I Englands misnøye feiret Skottland poenget, og flere hyllet de for innsatsen de la ned.

- De er helter, for en fightingvilje de viser, sa Erik Thorstvedt i TV 2-studio etter kampen.

- Skottland imponerte oss og med seier i siste kamp vil de gå videre, så dette lever, fulgte Jesper Mathisen opp.

Skottland har ikke vært med i et mesterskap på 23 år og tross anbefalingen om å ikke reise tok 25 000 skotter turen til London for å ta del i folkefesten.

- Dette er så ufattelig stort for dem. Stemningen i byen og på Wembley har vært helt fantastisk, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker før kampen.

Skottland tapte sin åpningskamp mot Tsjekkia, mens England slo Kroatia 1-0. Førstnevnte var dermed avhengig av å få med seg noe, og det sto nok ikke på motivasjonen til skottene, når de hvitkledde sto på andre halvdel.

KJEMPET: Liverpool-back Andy Robertson og Skottland kriget seg til ett poeng. Foto: Pa
KJEMPET: Liverpool-back Andy Robertson og Skottland kriget seg til ett poeng. Foto: Pa Vis mer

Tøffe tak

Skottland kjempet med nebb og klør og sto for kampens første visitt etter fire minutter. O'Donnell dro seg rundt på høyresiden og fant Che Adams i boksen. Spissen smalt til, men skuddet ble blokkert.

Etter 11 minutter fikk John Stones en gigantisk mulighet. Mount servet corneren, og Stones fikk stå helt alene og heade, men forsøket sang i stolpen.

- Stones henger så lenge i lufta at han nesten har rett til tax free kvote når han lander på bakken etter den corneren, skrev fotballekspert Lars Tjærnås på Twitter.

NÆRE: John Stones var centimetere unna å sende England i ledelsen, da headingen hans smalt i metallet. Foto: AFP
NÆRE: John Stones var centimetere unna å sende England i ledelsen, da headingen hans smalt i metallet. Foto: AFP Vis mer

Minuttet etterpå var engelskmennene på farten igjen. Sterling danset på siden og la flatt inn til Mount, men avslutningen gikk utenfor.

Hjemmelaget fortsatte å produsere og etter 18 minutter skulle Phil Foden presentere seg.

Kantspilleren tok vakkert ned en lang ball og prøvde å curle i lengste. Litt i lengste laget og linjedommeren var også oppe med flagget.

SPORTSNYHETENE: Det endte med poengdeling i kampen mellom Kroatia og Tsjekkia. VIDEO: NRK. Vis mer

Begge lag nære

Kveldens vertskap hadde gjort to endringer på laget, med Luke Shaw og Reece James på backene. Sistnevnte viste kanskje hvorfor da han prikket et nydelig innlegg på Kane med en halvtime spilt.

Spissen hang ikke helt med på krossen, og fikk bare sneiet ballen ut over linja.

Like etterpå kom skottene på besøk i Englands boks og Pickford vartet opp med en strålende redning. Høyreback O'Donnell mottok et innlegg fra Tierney og fyrte av, men Everton-keeperen var rask på labben.

Stjerneskuddet Billy Gilmour fikk også sin første start for skottene, og imponerte i debuten.

Lagene fikk etterlengtet hvile, noe skottene åpenbart var mest fornøyd med.

- Man kan ikke be om så mye mer. Spørsmålet er om de klarer å holde dette i 90 minutter. England har også mange som kan komme inn å avgjøre, sa tidligere Skottland-spiller Pat Nevin til BBC i pausen.

- England må gjøre noen bytter i pausen, sa den engelske landslagsspilleren Chris Waddle til samme kanal.

Massivt trøkk

Etter pause kom hjemmelaget ut i hundre, og skapte flere muligheter. En av dem var etter et godt skudd fra Mount, men Marshall reddet greit.

Med 55 minutter spilt fant Harry Kane lagkamerat James utenfor boksen. Backen brant til, langt over mål.

Drøyt timen spilt var Lyndon Dykes nære en sjokkscoring. Spissen fikk ballen ned etter en corner og banket til retning mål. James kom som en reddende engel og reddet England med et nødskrik.

SJOKK: Lyndon Dykes trodde han hadde sendt Skottland til himmels, men avlutningen ble reddet på streken av Reece James. Foto: Reuters
SJOKK: Lyndon Dykes trodde han hadde sendt Skottland til himmels, men avlutningen ble reddet på streken av Reece James. Foto: Reuters Vis mer

Lite kreative

England slet med å tre seg gjennom den skotske blokka, og da kunne Adams bli matchvinner. Han fikk en stuss fra Dykes, men avslutningen på direkten gikk langt over mål.

Hjemmelaget ga et siste lite forsøk på en utlikning, men det så ikke ut som de ville det nok, og lagene delte poengene.

- Jeg synes England manglet kreativitet og kraft i dag, men vi må rose Skottland her. Dette er en enorm opplevelse for dem, konkluderte Marius Skjelbæk i TV 2-studio.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer