Elgfotball i solnedgang

HJEMME FORAN TV'N (Dagbladet): Så slapp vi altså med skrekken.

  • Scener fra et mesterskap: Norge ute av EM på overtid. Semb nede for telling. For sikkerhets skyld på alle fire. Med halen mellom beina. Klar for å motta sin straff.

Frenetisk fans, som meg selv, henfalt selvsagt sporenstreks i samme positur. I solidaritet med flokkens leder ble vi værende der nede. Veldig upraktisk når man skal på kiosken og kjøpe tv-godt, men stillingen er grei nok til husbruk, og helt fett foran tv'n.

- Ærlig talt, Beate, sa en oppgitt venn i støtteapparatet. Som riktignok bor i London og sånn sett ikke er helt til å stole på lengre. Patriotismen er erstattet av nye perspektiver, og hva fotballen angår er de fleste indoktrinert gjennom giftige britiske tabloider. Norge er ikke lenger det samme. I særdeleshet ikke norsk fotball.

  • Sett fra en firbeint synsvinkel i sofakroken på Grünerløkka, synes det opplagt at denne motviljen mot norsk fotball der nede på Kontinentet skyldes misunnelse for oljepenga, men det er nå en helt annen sak.

- Da Alfonzo skjøt og scoret mot Jugoslavia, var verden vitne til et barmhjertighetsdrap. Scoringa som brakte Spania videre til kvartfinalen var som et nådeskudd i panna på et skadet dyr, insisterte støttekontakten videre.

Jeg kunne ikke deppe til evig tid. Norge, denne overkjørte elgen som fikk sin hvile takket være spansk storsinn, skal prise seg lykkelig over Alfonzos medlidenhet på overtid, mente han.

  • Jeg så det for meg:

Et bandasjert Norge med Flo elgende retningsløs utenfor egen sekstenmeter med resten av laget hakk i hæl på krykker gjennom kvartfinalen. Mulig vi hadde klart å nulle oss videre. Mulig vi hadde klart å kneble Nederland så ettertrykkelig at de ikke fikk spille fotball sånn som de pleier. Mulig vi hadde klart å perfeksjonere det defensive spillet så til de grader at ingen, noensinne, klarte å score mål på oss. Aldri mer baklengs. Et forsvar så tungt at motstanderne ville forsøkt å forhandle om nedrustning før oppgjørene. Men ingen Start-avtaler her i gården. Bare Flo-pasninger til øynene blåner.

Ute i fotballverden blir Jugoslavia fornedret med seks nydelige baklengsmål før Spania og Frankrike drar i gang en festforestilling. Jeg reiser meg. På beina igjen, nå.

  • Den norske spillestilen har tatt kvelden. Bønda fra nord er på vei hjem, og i veikanten ligger en elg med brudd i go'foten og ei spansk kule i panna. Drapert med det norske flagget, vel vitende om en snart forestående begravelse på statens regning.