Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Elisabeth (33) fant et smutthull. Slik kom hun til OL

Det er ikke alle som kjemper om gull i OL. Elisabeth Swaney kjempet om å komme seg ned bakken uten å falle!

FIKK OPPFYLT DRØMMEN: Elizabeth Swaney i aksjon under gårsdagens konkurranse. Foto: NTB Scanpix
FIKK OPPFYLT DRØMMEN: Elizabeth Swaney i aksjon under gårsdagens konkurranse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I hvert eneste OL deltar det mange som har null sjanse til å kjempe om seieren.

IOC er opptatt av mangfold, og det betyr at flere blir invitert direkte av den internasjonale komiteen. Det være seg for eksempel 27 av de 29 som representerer Nord-Korea i mesterskapet.

Dagbladet fikk selv se de to representantene fra Nord-Korea ende på de to siste plassene i herrenes storslalåm. De var rundt ett minutt bak vinner Marcel Hirscher.

Ville til OL

Slik var det også i freestyle for kvinner. Men her på en helt annen måte. Det handlet ikke om politikk, men om ei som brant for å delta.

I halfpipen skjer det stort sett spektakulære svev og triks. Elisabeth Swaney presenterte spektakulær middelmådighet.

Den amerikanske jenta har skapt overskrifter i OL denne uka.

Hun kjørte rolig fra den ene veggen til den andre og serverte nøyaktig ett hopp (hvis vi er snille) og null triks (hvis vi er slemme). Hun endte med det desidert sist i kvinnenes freestyle-konkurranse.

Folk begynte å stille spørsmål om hva hun i det hele tatt gjorde der. Og Swaney - som representerer Ungarn, hadde da et navn som er veldig unormalt navn i Ungarn?

Hvordan kunne hun egentlig delta?

Det har blant annet BBC nøstet opp i. Den amerikanske 33-åringen har alltid hatt en drøm om å delta i et OL, men skjønte tidlig at veien som amerikaner var umulig.

Fant et smutthull

Da ble løsningen å grave i familietreet. Moren var Venezuela, og for fire år siden forsøkte hun å komme til OL som skeleton-utøver. Det gikk ikke.

Men den kreative 33-åringen, som ifølge The Guardian er uteksaminert fra Harvard og har forsøkt å bli guvernør i California - i hard konkurranse med blant annet Arnold Schwarzenegger, ga seg ikke der. Da skeleton-planen det gikk ad undas, var det Pyeongchang som var det neste målet.

Swaney har besteforeldre fra Ungarn, og kunne dermed konkurrere for det østeuropeiske landet.

The Guardian forklarer at Den internasjonale olympiske komités (IOC) regler sier at en utøver må ha samlet et visst antall FIS-poeng for å komme til OL.

Siden Swaney konkurrerte for Ungarn, hadde hun ingen rivaler i kampen om å delta i verdenscupen.

Dermed var det «bare» å samle penger, pakke bagen og reise rundt på ymse konkurranser.

Det høres litt for enkelt ut til å være sant, men siden det er så få som konkurrerer i freestyle-halfpipen, kom hun gang på gang inn blant de 30 som får de nevnte FIS-poengene.

Hun brukte altså et smutthull i regelverket for å delta i OL.

- Hun deltok på hvert verdenscuprenn hvor det var under 30 deltakere med, sier verdenscupdommer Steel Spence til Denver Post.

Han forteller videre at det nå vil bli stopp på smutthullet.

Skuffet

Swaney endte altså helt til slutt i OL-konkurransen, men fikk oppfylt drømmen om å delta.

Men etter alt blodslitet hun har lagt ned, var det en skuffet 33-åring som snakket med pressen mandag kveld:

- Jeg har jobbet hardt i flere år for å oppnå dette, men jeg greide ikke å kvalifisere meg til finalen. Så jeg er veldig skuffet, sier Swaney til AP, gjengitt i New York Post.

33-åringen forteller videre at hun har samlet inn penger via donasjoner på internett, og at hun håper flere ble inspirert av det hun leverte.

Kanadiske Cassie Sharpe, som vant konkurransen, syns det er helt ok at Swaney deltar:

- Hvis du har lagt ned tiden og innsatsen som kreves, da fortjener du å konkurrere like mye som meg, sier hun til New York Post

- Ingenting der å gjøre

Like imponert er ikke Eurosport-ekspert Jonas Greve. Han kommenterte kvalifiseringen live, og sier at de fikk seg en god latter, om ikke annet:

- Det kom som lyn fra klar himmel for oss. Noen mennesker vil bare få trynet sitt på TV for enhver pris. Hun hadde ingenting der å gjøre. Hele poenget med halfpipe er å gjøre triks over kanten, men hun gjorde ingen. Hun bare svingte opp de sju metere høye veggene, som riktignok er skummelt nok i seg selv, sier han til Dagbladet.

Greve sier at han ikke har noe imot at hun fant smutthullet som fikk henne til OL, og at det er «søtt, morsomt og tullete» med sånne historier, så lenge reglene er som de er.

At Swaney først og fremst ville få oppmerksomhet, er ikke Greve i tvil om.

- Det sier jo litt at hun har kjørt med hodet først i 100 kilometer i timen (skeleton) for å komme til OL, og når hun ikke greier det, så går hun over til ski. Måten hun kom seg hit på er over middels kreativt, men at hun deltar her blir som om en skulle delta på 100 meter sprint og hinke hele distansen, sier han lattermildt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!