NANG PARBAT: Verdens niende høyeste fjell har fått tilnavnet «dødsfjellet». Foto: NTB Scanpix
NANG PARBAT: Verdens niende høyeste fjell har fått tilnavnet «dødsfjellet». Foto: NTB ScanpixVis mer

Nanga Parbat

Elisabeths sorg etter tragedien på «dødsfjellet»

Den franske klatreren Elisabeth Revol måtte forlate klatrekompisen for å dø på Nanga Parbat. I de skjebnesvangre timene løy hun. Det valget preger henne fortsatt.

I slutten av januar kunne store deler av verden følge med på kappløpet mot klokka for å redde polske Tomasz «Tomek» Mackiewicz og franske Elisabeth Revol ned fra det 8126 meter høye fjellet Nanga Parbat i Himalaya.

28. januar i år tok Elisabeth Revol (38) et av sine vanskeligste valg i livet.

Hun måtte la den polske klatrevennen Tomasz Mackiewicz (43) ligge igjen for å dø på Nanga Parbat - også kalt «dødens fjell».

OVERLEVDE: Elisabeth Revol snakket med pressen etter hun ble reddet fra Nanga Parbat. Foto: NTB Scanpix
OVERLEVDE: Elisabeth Revol snakket med pressen etter hun ble reddet fra Nanga Parbat. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Måtte snu

De to hadde besteget fjellet, men fikk problemer med utfordrende vær.

På vei ned gikk vondt til verre. Mackiewicz hadde fått snøblindhet og hadde utviklet en kraftig høydesyke.

- Tomek fortalte meg på toppen at han ikke kunne se. Det var da jeg begynte å bli alvorlig redd. Jeg skjønte at vi var i stor fare, uttalte Revol.

På 7200 meter fikk de beskjed om at de måtte ned til 6000 meter for å bli reddet av et redningsteam som var på vei opp fjellet.

For å redde seg selv var Revol tvunget til å la klatrekameraten ligge igjen alene i teltet, mens hun selv klatret nedover for å møte redningsteamet.

- Det var ikke et valg, jeg ble tvunget til å gjøre det, sier Revol til polske Wyborcza.

Hun fortsetter:

- Det er mange som spør hvordan jeg greier å leve med meg selv. Hvordan lever jeg videre etter tragedien? Hvordan er det mulig å ikke tenke på dette hver enste dag? Hvordan skal jeg bygge meg selv opp igjen sosialt?

Tårevått

Det var under en filmfestival i polske Zakopane at Revol uttalte seg. Der var hun sammen med Adam Bielecki, Jaroslav Botor og Piotr Tomala, som alle deltok i redningsaksjonen i januar.

MISTET LIVET: Den polske fjellklatreren Tomasz Mackiewicz kom seg aldri ned igjen fra Nanga Parbat. Foto: NTB Scanpix
MISTET LIVET: Den polske fjellklatreren Tomasz Mackiewicz kom seg aldri ned igjen fra Nanga Parbat. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bielecki fortalte om det sterke øyeblikket da han møtte den franske klatrekvinnen på 6000 meters høyde:

- Jeg begynte å gråte, sier han.

For det var på ingen måte en søndagstur de var ute på. Ingrediensene 40 kuldegrader, vanskelig vær og et nesten totalt mørke gjorde forholdene nesten umulige.

- For to år siden mistet jeg nesten livet da jeg klatret fjellet. Jeg datt ned 70 meter og slo hodet. Og nå skulle jeg klatre der på natta, sier Bielecki.

Løy

Revol uttalte nå at hun sliter med sorg etter det som skjedde i januar.

I de skjebnesvangre timene hvor hun bestemte seg for å forlate klatrekompisen, løy hun:

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

- Jeg må innrømme at jeg gikk fra ham der. Jeg hadde fortalt ham at hjelpen var på vei, så jeg løy til ham. Samtidig føler jeg meg også forrådt. Jeg hadde ikke noe valg, sier hun, og sikter til at hjelpemannskapene ikke klarte å ta seg opp til der de befant seg.

Det valget føler hun på hver eneste dag.

Avdøde Mackiewicz' enke, Anna, var også med på filmfestivalen. Redningsteamet forklarte at det, selv med superkrefter, hadde vært umulig å redde Annas mann.

Hun sier:

- Alle som kjente Tomasz eller fulgte hans liv som fjellklatrer, vet at kjærlighet og frihet var det viktigste for ham. Det var friheten som definerte ham som menneske. Vår kjærlighet var bygget på at vi ikke begrenset hverandres frihet.

«Dødebs fjell»

Nanga Parbat er verdens niende høyeste fjell, og det nest høyeste fjellet i Pakistan. Fjellet regnes som et svært krevende fjell å klatre, og det har blitt omtalt som «dødens fjell» av lokalbefolkningen, selv om Nanga Parbat betyr «nakent fjell» på urdu.

Ifølge Mpora er det rangert som et av de farligste fjellene å klatre i verden.

Nanga Parbat er et fryktet fjell på mange måter, og mange klatrere har måttet bøte med livet i forsøke på å nå den sagnomsuste toppen.

REKORDHOPP: Den russiske basehopperen Valery Rozov kastet seg utfor Mount Everest fra en høyde på 7220 meter. Det har ingen gjort før ham. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Østerrikske Hermann Buhl var førstemann på toppen under en ekspedisjon sommeren 1953. Han besteg de siste 1300 meterne alene.

På det tidspunktet hadde 31 personer mistet livet som følge av vær, vind, fall og snøskred på Nanga Parbat, og fjellet har derfor fått tilnavnet.

En tysk ekspedisjon i 1962 ble den andre som nådde toppen, og i 1970 fulgte de italienske brødrene Günther og Reinhold Messner. Günther mistet livet under nedstigningen, men i 1978 returnerte Reinhold til fjellet.

Han ble da den første mannen som noen gang har besteget en topp over 8000 meter helt alene.

Asker-mannen Andreas Fredborg er den foreløpig eneste nordmannen som har nådd toppen av fjellet. Det skjedde i 1990.