Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Michael Karlsens utrolige reise

Eliteserie-kometen ble hetset og «fryst ut av bygda»

Michael Karlsen var stortalentet som aldri slo til i Rosenborg. I 2016 vurderte han å gi seg med toppfotball. Ni år etter debuten for RBK i Eliteserien er han omsider tilbake på det øverste nivået - etter en helt spesiell reise.

KONTRASTER: Michael Karlsen banket inn to mål i Ranheims eliteseriedebut mot Stabæk. 28-åringen som debuterte for Rosenborg i 2009, har hatt en tung vei tilbake til øverste nivå. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KONTRASTER: Michael Karlsen banket inn to mål i Ranheims eliteseriedebut mot Stabæk. 28-åringen som debuterte for Rosenborg i 2009, har hatt en tung vei tilbake til øverste nivå. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): To scoringer og én målgivende pasning ble fasiten i Michael Karlsens første eliteseriekamp på ni år. Det skjedde da Ranheim banket Stabæk 4-1 i eliteseriedebuten og plasserte seg foran storebror Rosenborg på tabellen.

Drømmen ble virkelighet. Comebacket og revansjen var perfekt.

- Det var skikkelig deilig å få den starten, både for meg og for laget. At vi skulle vinne 4-1 på den måten, var det nok få som hadde trodd, sier Michael Karlsen til Dagbladet.

- Vi er veldig gira på å vise oss fram. Vi har en tydelig spillestil, og vi tør mye. Målet er så klart å overleve og spille i Eliteserien også neste sesong.

Tiden hvor det ble sagt at Ranheim ikke hadde råd til å spille på øverste nivå i Norge, er forbi.

- Økonomien har vært svak og noen har spekulert på at vi ikke har råd til å rykke opp, men det har vi alltid ønsket. Nå er vi er her endelig, sier 28-åringen.

Vurderte å gi seg

Norges nye askeladd føres an av spydspiss Michael Karlsen, som på veien mellom eliteseriedebuten for Rosenborg i 2009, til comebacket nå i 2018, har hatt en svært spesiell reise og karriere.

- Jeg er en bedre fotballspiller nå enn da jeg var i Rosenborg. Jeg er bedre på alle plan. Da jeg fikk en ny sjanse i Ranheim før forrige sesong, ofret jeg alt og trente mer enn noen gang. Jeg tok meg selv i nakken, la inn mange ekstraøkter og forbedret kondisjonen mye, forteller Karlsen til Dagbladet.

REVANSJEN: Michael Karlsen ble synderen i Hødds opprykksjakt i 2015 etter en mislykket panenka-straffe. I fjor høst ble han helten i Ranheims opprykksfest med to straffescoringer i samme situasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
REVANSJEN: Michael Karlsen ble synderen i Hødds opprykksjakt i 2015 etter en mislykket panenka-straffe. I fjor høst ble han helten i Ranheims opprykksfest med to straffescoringer i samme situasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Reisen har mange likhetstrekk til kompisen Pål André Helland, som også tidlig var et stortalent, men tok litt for lett på fotballivet og måtte via Ranheim, Byåsen og Hødd før pila pekte rett vei igjen.

- Det har vært en spesiell karriere med mange opp- og nedturer både for Pål og meg. Nedturene har vært betydelig flere for meg. Da vi rykka ned med Brattvåg, vurderte jeg å trappe ned. Jeg tenkte: «Hva skal jeg gjøre nå?», forteller Ranheim-spissen.

I dag er Helland en av Rosenborgs største stjerner og har også gjort flere gode kamper for det norske A-landslaget. Karlsen har derimot brukt lengre tid på å slå tilbake, selv om Hødd i 2011 valgte å hente Karlsen og ikke Helland da begge de to gode trønderkompisene var på prøvespill i Ulsteinvik.

Enorme kontraster

Det var også Karlsen som var nærmest et definitivt gjennombrudd da han banket inn mål for Hødd i 1. divisjon den samme sesongen, og utgjorde en kruttsterk angrepsrekke sammen med blant andre Adama Diomandé, som seinere ble både landslags- og Premier League-spiller.

Karlsen fikk 17 kamper fra start for Hødd i 2011-sesongen og scoret hele 16 ganger. Det var to nettkjenninger flere enn Diomandé. De var begge to meget lovende spillere, sammen med blant annet Ørjan Håskjold Nyland og Sivert Heltne Nilsen fra det samme Hødd-laget i 2011.

NI ÅR SIDEN: Michael Karlsen debuterte for Rosenborg i Eliteserien i 2009. Ni år senere er han tilbake på det øverste nivået i norsk fotball - etter en lang og spesiell reise.
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix .
NI ÅR SIDEN: Michael Karlsen debuterte for Rosenborg i Eliteserien i 2009. Ni år senere er han tilbake på det øverste nivået i norsk fotball - etter en lang og spesiell reise. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix . Vis mer

- Debutsesongen i Hødd var en kjempeopptur og et gjennombrudd for meg. Både Diomande og jeg hadde stor suksess, men jeg innser at jeg tok litt for lett på det etter det, innrømmer Karlsen.

Da kom også nedturen.

- 2012 var en veldig rar sesong da vi henta Pål André Helland til Hødd og så veldig gode ut på vinteren. Men så startet vi sesongen med å tape de sju første seriekampene. Ingenting fungerte, og både Pål og jeg ble benka. Da det omsider snudde, ble det vanskelig å komme tilbake i elleveren, forteller trønderen.

Der Helland etter hvert spilte seg inn på laget og storspilte da Hødd slo både Sarpsborg 08, Haugesund, Brann og Tromsø på veien til cupgull, havnet kompisen Karlsen i skyggen.

- Ja, men jeg bidro i hvert fall i mange av cupkampene innledningsvis og fikk med meg det cupgullet. Det var moro.

Mareritt og nedgradering

Men der alt snudde for kompisen Helland i Ulsteinvik i 2012, med cupgull, storspill og etter hvert kontrakt med Rosenborg, ble Karlsens reise alt annet enn like hyggelig.

Den påfølgende sesongen ble ikke som Karlsen hadde sett for seg.

TO LIKNENDE HISTORIER: Pål André Helland og Michael Karlsen kom samtidig på prøvespill i Hødd, som først valgte bare å hente Karlsen. Sesongen etter kom også Helland til Ulsteinvik. Da ble Helland helt i Hødds triumfferd mot cupgull, mens Karlsen havnet i kulden. I dag er kompisene begge i Eliteserien igjen etter en solid omvei siden tiden i Rosenborg. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TO LIKNENDE HISTORIER: Pål André Helland og Michael Karlsen kom samtidig på prøvespill i Hødd, som først valgte bare å hente Karlsen. Sesongen etter kom også Helland til Ulsteinvik. Da ble Helland helt i Hødds triumfferd mot cupgull, mens Karlsen havnet i kulden. I dag er kompisene begge i Eliteserien igjen etter en solid omvei siden tiden i Rosenborg. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Den 195 centimeter høye targetspissen, med en teknikk som gjør ham til en spillertype som kan minne om Øyvind Hoås, gikk fra å være lagets toppscorer til en benkespiller.

- Den perioden var ikke noe særlig, innrømmer han.

Veien gikk derfor videre til Ranheim i håp om å få en ny start og et nytt vendepunkt i karrieren. Fire mål på 26 kamper var imidlertid ikke det verken Karlsen eller Ranheim hadde sett for seg.

Trønderen ble dernest utlånt til Rødde, som kjempet for å overleve på nivået under, i 2. divisjon. Der våknet Karlsen og spilte på seg selvtillit med vakre scoringer og lekre tekniske detaljer, slik han er kjent for.

Blant annet scoret 28-åringen et mål for Rødde som tilskuerne den kampen aldri glemmer. Det skjedde mot Herd, hvor Karlsen plutselig mottok ballen, vippet den over en motstander og banket den i krysset med en utsøkt volley fra 30 meter.

- Det var en syk scoring. En av de fineste i karrieren min. Oppholdet i Rødde gjorde meg egentlig veldig godt. Jeg fikk tilbake selvtilliten og boosten, sier targetspissen.

På villspor

UNIK: Michael Karlsen er en unik spillertype med sine 195 centimeter og lekne teknikk og spillestil. I norsk sammenheng kan han minne mye om Øyvind Hoås (t.v.) som spillertype. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
UNIK: Michael Karlsen er en unik spillertype med sine 195 centimeter og lekne teknikk og spillestil. I norsk sammenheng kan han minne mye om Øyvind Hoås (t.v.) som spillertype. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

Scoringen var en oppgradert versjon av målet som Zlatan ble hyllet for i debuten for LA Galaxy i påska - men naturligvis i en helt annen liga og på et helt annet nivå.

Og akkurat det oppsummerte mye av Karlsens problem: Han hadde blitt 24 år, men gått fra å være et stort RBK-talent til å spille i en bunnklubb i 2. divisjon.

Noe måtte gjøres.

Karlsen vendte deretter 2015 tilbake til Hødd for sin andre periode i klubben.

Helland, Diomandé, Nylland og Heltne Nilsen var ikke lenger i klubben, men sunnmøringene fikk fram en rekke nye profiler, som Eirik Ulland Andersen, Fredrik Aursnes, Ole Amund Sveen, Christoffer Aasbak og Aslak Falch.

Alle har gjort det skarpt i Eliteserien i ettertid. Tre år seinere er også Karlsen i ferd med å bli en del av denne klubben.

Straffe-skandalen

Men det så mørkt ut i 2015, selv om Hødd hadde en kjempesesong og spilte seg til opprykkskvalifisering.

- Det var egentlig en god sesong, hvor jeg startet 22 kamper. Jeg scoret ikke så mye og fikk litt kritikk for det, men jeg følte ikke at så mange så jobben jeg gjorde utenom det å score mål.

I denne perioden er det målet Michael Karlsen aldri scoret, Hødd-supporterne husker ham for.

Det gikk mot straffesparkkonkurranse mot Jerv i opprykkskvalifiseringen, og den vanligvis så sikre straffeskytteren Karlsen kunne avgjøre til Hødds fordel.

GLADGUTT: Michael Karlsen er en gladgutt, men hadde tunge måneder etter straffebommen mot Jerv. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
GLADGUTT: Michael Karlsen er en gladgutt, men hadde tunge måneder etter straffebommen mot Jerv. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Da valgte spydspissen å ta en sylfrekk «panenka-straffe», men chippen midt på mål gikk rett på Jervs keeper Øyvind Knutsen, som ble stående på streken og fikk Karlsen til å se dum ut.

Mer pinlig kunne det ikke bli. Hødds opprykksdrøm ble knust. Og Karlsen fikk all skyld.

- Straffebommen mot Jerv var et mareritt. Det var veldig kjipt, og jeg hadde mange tunge dager etter det. Etter det ville ikke Hødd ha meg mer.

Det ble starten på slutten for 28-åringens liv på Sunnmøre. Hatmeldingene tikket inn på mobilen. Karlsen ble hetset og ble fryst ut av både byen og klubben.

Hetset og utfryst

For da han dukket opp på trening igjen til en ny sesong januar 2016, skjønte han hvor det bar hen:

Han var ikke ønsket.

- Da jeg kom tilbake til Hødd i januar for en ny sesong, var jeg uønsket. De ville ikke satse på meg, og det hadde mye med den straffebommen å gjøre. Det var i hvert fall slik jeg opplevde det. Da var det bare å komme seg vekk.

- Jeg fikk mange stygge meldinger fra folk i Ulsteinvik på den tiden. Det var krasse tilbakemeldinger, men jeg tåler det. Jeg skjønner at de ble irriterte over den straffebommen, sier Karlsen, som presiserer at han har et veldig godt forhold til Hødd-leiren i dag.

VENDEPUNKTET: I Michael Karlsens tredje periode i Ranheim løsnet alt. Nå er helten i opprykksfinalen klar for å bøtte inn mål også i Eliteserien. Han er allerede godt i gang.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
VENDEPUNKTET: I Michael Karlsens tredje periode i Ranheim løsnet alt. Nå er helten i opprykksfinalen klar for å bøtte inn mål også i Eliteserien. Han er allerede godt i gang. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Veien gikk videre til Brattvåg i 2. divisjon. Heller ikke det ble en stor suksess. Targetspissen innrømmer at han vurderte å trappe ned på den tiden.

Så fikk han en ny sjanse i 1. divisjon, nok en gang for Ranheim. For tredje gang i karrieren var han tilbake i Trondheims nest beste klubb.

En siste sjanse

Og denne gang fungerte alt, akkurat som i Hødd i 2011. Karlsen imponerte både som tilrettelegger, oppspillspunkt og som målscorer. Ranheim spilte seg til opprykkskvalifisering, og så skjedde det utrolige:

I den avgjørende opprykksfinalen mot Sogndal fikk Ranheim et straffespark rett før slutt som de måtte score på for å få ekstraomganger.

Hvem andre enn Michael Karlsen gikk fram for å ta det, selv etter den fatale straffebommen i samme situasjon to år tidligere. Denne gang var trønderen sikker som banken og scoret.

- Jeg tenkte ikke så mye på det. Det var selvsagt at jeg skulle ta straffe, fordi jeg hadde scora på fire av fire den sesongen og er selvsikker på straffespark.

Det reddet ekstraomganger og til slutt straffesparkkonkurranse for Ranheim mot favorittene fra Sogndal.

Dramaturgien kunne ikke vært mer spennende da Karlsen nok en gang fikk det enorme ansvaret med å ta Ranheims siste og avgjørende straffespark, akkurat som for Hødd i opprykkskvalifiseringen to år tidligere.

Presset var enormt. Denne gang droppet Karlsen ideen om å ta en «panenka.»

Den utrolige revansjen

28-åringen gjorde det sikre, det trygge og det effektive, og viste hvor sterk og kald han er i hodet da han satte ballen i mål og sendte Ranheim til himmels og Eliteserien for aller første gang.

Historien kunne ikke vært vakrere.

- Det var mye press, men jeg var ekstremt fokusert og bestemt, forteller Karlsen til Dagbladet.

- Vurderte du panenka-straffe?

- Haha, nei, selv om det hadde vært rått. Det er mulig den kommer i løpet av sesongen.

Festen fortsatte i vinter da ingen eliteseriespillere scoret flere mål enn Karlsen i sesongoppkjøringen. Derfor var det ikke overraskende da den formsterke targetspissen åpnet eliteseriesesongen med to scoringer mot Stabæk.

Samtidig ser Karlsen på seg selv som like mye en tilrettelegger som en målscorer. Han har i likhet med kompisen Helland bakgrunn som futsalspiller og har teknikken som sin største styrke.

- Pål og jeg henger mye sammen på fritida, og det blir veldig moro å møte ham på banen i Eliteserien. Da blir det mye prestisje, sier Ranheim-spissen.

Drømmen om Lerkendal

Selv om 28-åringen er 195 centimeter høy, er han først og fremst en teknisk spillertype som kan minne om Øyvind Hoås.

- Hoås var en deilig spiller, sier Karlsen og smiler.

Etter drømmedebuten mot Stabæk kom Ranheim brutalt ned på jorda igjen med 0-4-tapet mot Tromsø på Alfheim.

Men stemningen er fortsatt god i laget og framover står godbitene i kø: 5. mai skal Ranheim til Lerkendal for å møte storebror Rosenborg for første gang på dette nivået.

- Det blir en drøm å komme til Lerkendal å møte Rosenborg. Vi er en gjeng med trøndere som elsker RBK, sier Karlsen til Dagbladet.

Ranheim møter Sandefjord borte onsdag kl. 18.30.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling