RØDT KORT: Starts Robert Sandnes (til venstre) fikk rødt kort av dommer Svein-Erik Edvartsen i bortekampen mot Rosenbort på Lerkendal stadion. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
RØDT KORT: Starts Robert Sandnes (til venstre) fikk rødt kort av dommer Svein-Erik Edvartsen i bortekampen mot Rosenbort på Lerkendal stadion. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Elleve av 14 røde kort har gått til bortelaget

Tilfeldigheter eller hjemmedømming?

(Dagbladet): Etter nesten halvspilt Tippeliga-sesong, har det totalt blitt utdelt 14 røde kort.

Bare tre av årets røde kort har blitt delt ut til hjemmelagets spillere - altså har hele elleve av kortene gått til det gjestende laget.

I sju av bortekampene hvor det ble delt ut rødt kort, har bortelaget gått av banen med tap.

To av de røde kortene som ble delt ut til hjemmelaget skjedde i kamper hvor hjemmelaget tapte. Den siste endte uavgjort (Frode Kippe i første serierunde mot Start, 1-1).

- Ganske stor forskjell Terje Hauge, dommersjef i Norges Fotballforbund (NFF), synes forskjellen på hvor mange røde kort som har blitt utdelt til hjemme- og bortelagene er overraskende.

- Ofte er det jo tilfeldigheter. Hjemmelaget er ofte det laget som fører og har mest ballinnehav, mens det ofte er flest gule kort og frispark til bortelaget. Likevel er 3 - 11 en ganske stor forskjell, sier Hauge.

Den tidligere dommeren sier til Dagbladet at slike tall ofte svinger seg fra sesong til sesong, avhengig av spillertypene i Tippeligaen og måten lagene spiller på.

- Enkelte går kanskje igjen på disse statistikkene, men det er ikke noe jeg har analysert.

Skal være rettferdige I utgangspunktet skal dommerne være nøytrale under kampene, men en ting supportere og bortelag snakker om, er at hjemmelaget har fått flere fordeler enn bortelaget.

- Det skal jo ikke være sånn, og mentalt skal det være 50/50. Men det kan jo slå til bedre for hjemmelaget, sier Hauge.

Dommerne skal være rettferdige, og ifølge sjefen er dette noe de jobber hardt og bevisst med.

- Det skal ikke være noen forskjell på hjemme- og bortelagene, men hjemmesupporterne kan muligens påvirke dommerne mer enn man kanskje er klar over selv. Da blir jo jevnheten fort tre mot elleve som her, sier han.

- Burde vært flere kort Til sammenligning ble det i hele fjorårssesongen delt ut 14 røde kort, altså det samme som antallet etter 14 serierunder i år.

Likevel mener Hauge det burde vært delt ut flere kort i år - både gule og røde.

- I forrige runde så man at Dusan Cvetinovic (Haugesund) slapp unna med gult kort etter å ha sparket en Mjøndalen-spiller i ryggen, tror du dette var et tegn på hjemmebanefordel?

- Det er vanskelig å si om det var en hjemmebanefordel her, men det skulle jo helt klart ha vært rødt kort i hvert fall, sier Hauge.

Forholder seg til retningslinjene Svein-Erik Edvartsen har dømt åtte kamper så langt i årets serie, og har delt ut ett av de 14 røde kortene. Han mener ikke det finnes noen hjemmebanefordel - i hvert fall ikke når det gjelder fra dommeravgjørelser.

- Som dommer forholder jeg med til retningslinjene, ikke antall supportere på stadion, sier Edvartsen til Dagbladet.

Dommerne har ifølge ham hatt et stort fokus på å beskytte spillet, dommerne selv og ikke minst spillerne, og at det derfor har blitt 14 røde kort så langt i år.

Samtidig tror Edvartsen at man også vil se et mønster på de røde kortene om man går dypere inn i statistikken.

- Jeg er ganske sikker på at de fleste røde kortene som har blitt gitt er for å frata åpenbar målsjanse eller to gule kort til samme spiller, sier Edvartsen.

RØDT TIL BORTELAGET: Terje Hauge har også dratt det røde kortet opp av lomma i sin dommerkarriere. Her er det Freddy dos Santos (VIF) som må gå av banen på Lerkendal i 2010. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RØDT TIL BORTELAGET: Terje Hauge har også dratt det røde kortet opp av lomma i sin dommerkarriere. Her er det Freddy dos Santos (VIF) som må gå av banen på Lerkendal i 2010. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer