Ellevill Bråten tok OL-gull i slopestyle: - Kanskje det beste vi har sett noen gang

22-åringen fra Torpo tok gull i slopestyle.

GULL: Øystein Bråten tok gull i slopestyle natt til søndag. Foto: NTB Scanpix
GULL: Øystein Bråten tok gull i slopestyle natt til søndag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PYEONGCHANG/OSLO (Dagbladet): Det var duket for en dramatisk og spennende finaleomgang i guttas slopestyle i morgentimene i dag.

Med to norske på start, blant dem Øystein Bråten (22), var det i aller høyeste grad liv i medaljehåpet, og leverte så til de grader.

I sitt første run leverte han rett og slett til gull med en poengsum på 95. Dermed ble det en etterlengtet medalje - i gjeveste valør - i slopestyle. I møte med bror Gjermund, Andreas Håtveit og Eurosport, slet han med å holde tårene tilbake.

- Det er helt rått. Jeg hadde aldri vært her uten Gjermund eller Andreas. Det er veldig stort, sier Bråten til Eurosport.

GULLKLEM: Her får Bråten gullklemmen av bror Gjermund. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
GULLKLEM: Her får Bråten gullklemmen av bror Gjermund. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Det beste vi har sett

Han fortsetter:

- Jeg prøvde å steppe opp, og hadde noen feil på de to siste. Og det holdt. Det er helt sykt. Dette har vært en stor drøm og et stort mål lenge. Det var ganske forferdelig på toppen nå, jeg var velidg nervøs. Jeg tenkte jeg var fornøyd med pallen, men så holdt det til gull. Det er så sykt, sier Bråten.

- Det er kanskje det beste runet vi har sett noen gang på ski, mener Eurosport-ekspert Andreas Håtveit.

- Det er veldig fortjent, han er sinnssykt god. Han er så utrolig stabil, lander alltid og kjører teknisk og rent. Det hjelper at han er en fin fyr og, sier Ferdinand Dahl til Dagbladet.

Perfekt første run

Bråten var best av de norske i kvalifiseringen, og var med 93,80 i det andre runnet nummer fire. 22-åringen, som for alvor slo igjennom i fjor vinter med to X-Games-titler, var en av de første som leverte et nærmest feilfritt run i finaleomgangen.

Bråten, som avsluttet med en dobbel tail der han bytter grab underveis, fikk hele 95 poeng i sitt første run. Enda var det et par småting å pirke på.

Da var det foreløpig fritt fram for at han kunne øke risikoen i følgende run. I det andre feilet han på railsene, og safet inn.

Bråten har for vane å levere i siste run, selv om det denne gangen strengt tatt ikke var nødvendig. Igjen var risikoen stor, og Bråten falt i siste forsøk.

Likevel holdt det altså til gull.

Uheldig Dahl

Ferdinand Dahl tok seg også til finalen med et sterkt andrerun som ga ham 89,00 poeng. I finalens første run slet han på railsene, og falt av tidlig. Dermed tok han det som trening, og poengsummen var ikke mye å skryte av.

På andre run smalt han til med tre elleville hopp, der han dro fram blant annet en trippel 16 og switch dobbel tailgrab - helt strøkent. Men 19-åringen ble straffet hardt av dommerne for å ha falt for tidlig av et rail, og fikk bare 76 poeng.

Dessverre for Dahl misset han på ett av railene i siste forsøk. Han endte til slutt på en åttendeplass.

- Jeg er veldig fornøyd. Det var litt kjipt å være så nært, jeg bomma på en grab der. Men jeg er fornøyd med å komme til finalen, dette har vært helt rått. Jeg skal ikke uttale meg om dommerne er for strenge, jeg tror det er fair, sier Dahl til Dagbladet.

UHELDIG: Ferdinand Dahl fikk en streng poengsum på sitt andre run. Foto: AFP PHOTO / Martin BUREAU
UHELDIG: Ferdinand Dahl fikk en streng poengsum på sitt andre run. Foto: AFP PHOTO / Martin BUREAU Vis mer

Svensk skuffelse

Svenske Oscar Wester var best av samtlige i kvalifiseringen. Med 95,40 poeng var han hårfint bedre enn Andri Ragettli fra Sveits, og sa i pressesonen etter kvalifiseringen at han hadde enda mer på lager.

Wester åpnet sin finale med å gjøre ei generaltabbe og rett og slett misse allerede på første hinder i løypa. Han klarte ikke å levere opp mot sitt beste i de to følgende run-ene heller.

Svenske Henrik Harlaut, som var en av de virkelig store favorittene til å være med og kjempe om gullet, røyk ut allerede i kvalifiseringen.

Det samme gjorde nordmennene Christian Nummedal og Felix Stridsberg-Usterud.

Slopestyle er for øvrig en relativt fersk OL-øvelse, og var første gang på programmet i 2014. Da ble Bråten nummer ti.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer