<strong>SATT IKKE FAST I BELFAST:</strong> Erling Braut Haaland hadde en stor kveld på jobb. Foto: NTB scanpix
SATT IKKE FAST I BELFAST: Erling Braut Haaland hadde en stor kveld på jobb. Foto: NTB scanpix Vis mer

Elleville Haaland-påstander

Nord-Irland tok av i natt. Ekspert mener landet ikke har sett maken siden Ronaldo var på besøk. Treneren tror Haaland-prislappen er på over 1,2 milliarder kroner.

Publisert
  • Nord-Irland – Norge 1–5

BELFAST (Dagbladet): Erling Braut Haaland (20) og Norge fikk en solid opptur mot Nord-Irland mandag kveld.

To mål hver av Haaland og Alexander Sørloth, pluss ett av Mohamed Elyounoussi, sørget for en glohet forestilling i Belfast.

<strong>GIFTIG DUO:</strong> Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth scoret fire mål for Norge. Foto: NTB scanpix
GIFTIG DUO: Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth scoret fire mål for Norge. Foto: NTB scanpix Vis mer

I korridorene på Windsor Park handlet det om to ting ut til et godt stykke over midnatt: Hvordan kunne Nord-Irland la seg ydmyke av Norge?

Og:

Er Haaland egentlig verdt 150 millioner pund (1,7 milliarder kroner)?

Det siste ville en nordirsk journalist vite, uten at han fikk svar av Norges trener, Lars Lagerbäck. Nord-Irlands sjef, Ian Baraclough, var derimot mer villig til å prissette nordmannen:

– Han kommer ikke til å gå for under 100 millioner pund (1,2 milliarder kroner). Det er prisen du må betale for en sånn spiller i dag, sier Baraclough om Borussia Dortmund-spissen.

Haaland hamret inn to lekre mål. Trolig aldri har det skjedd at motstanderen har snakket så ellevilt om en norsk spiller etter en landskamp.

Kommentator i avisa Belfast Telegraph, Steven Beacom, grep til Twitter underveis i Haalands forestilling:

– Jeg er på Windsor Park i kveld og Erling Haaland holder et fantastisk show. Hvis det ikke var for at det er mot Nord-Irland, ville jeg ha likt det. Han er virkelig et spektakulær talent. Dette er den beste prestasjonen på stadion siden Cristiano Ronaldo scoret hat trick.

Kampen kommentatoren sikter til, ble spilt i 2013. Portugal vant 4-2, i det som var en kamp i VM-kvaliken.

<strong>MISORNØYD MED RESULTATET:</strong> Nord-Irland-trener Ian Baraclough hadde litt å svare for da han dukket opp på pressekonferansen på Windsor Park. Foto: Tore Ulrik Bratland
MISORNØYD MED RESULTATET: Nord-Irland-trener Ian Baraclough hadde litt å svare for da han dukket opp på pressekonferansen på Windsor Park. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Da trenerne dukket opp på hver sin pressekonferanse, ble Haaland naturligvis et tema. Til Dagbladet sier Nord-Irland-boss Baraclough:

– Jeg tror at når han vokser opp, så vil han bli en OK spiss. Tror du ikke?

Glimtet i øyet er på plass. Så fortsetter han:

– Han har tempo og kraft. Han er god med venstrefoten. Han er god med høyrefoten. Han er rask og høy. Han kommer til å spille på det aller høyeste nivået. Han er kanskje klar allerede. Real Madrid og Barcelona vil være ute etter signaturen hans. Han kommer ikke til å gå for under 100 millioner pund. Det er mye penger.

Baraclough fortsetter:

– Jeg hører noen sammenlikner ham med Ronaldo og Messi da de var på samme alder. Det ser veldig bra ut for norsk fotball for øyeblikket. Min respekt!

– Snakket dere mye om Haaland på forhånd?

– Vi snakket om ham. Og vi snakket om hele troppen. Han var ikke den eneste trusselen. Å se ham utfolde seg i full blomst … da kan det være tøft å være motstanderens manager. Men du må bare applaudere avslutningsegenskapene hans.

<strong>KNUSENDE SEIER:</strong> Lars Lagerbäck og resten av trenerteamet likte det de så fra benken. Foto: Paul McErlane / NTB scanpix
KNUSENDE SEIER: Lars Lagerbäck og resten av trenerteamet likte det de så fra benken. Foto: Paul McErlane / NTB scanpix Vis mer

Da Lagerbäck kom for å snakke på sin pressekonferanse, fikk han også spørsmål om spissen fra Jæren.

– Haaland, begynte den nordirske journalisten og tok en kunstpause:

– Noen sier han er verdt 100 millioner pund. Vil du si at han er verdt 150 millioner? Og tror du han kan bli den beste spissen Norge noen gang har hatt?

Lagerbäck svarte bare på det siste spørsmål:

– Ja, når du snakker om Norge, så tror jeg det. På den siste tredjedelen av banen er han av høy klasse allerede. Han kan fortsatt lære litt i linken til de andre spillerne. Men det er ikke så viktig. Når du har en spiss som dette, så vil du bruke ham på den siste tredjedelen. Han er topp klasse, selv om han er ung. Han kan også bli enda bedre i lufta.

HYLLES: Erling Braut Haaland scoret et pent mål på landslagstrening denne uka, og Jesper Mathisen forteller litt om hvorfor Haaland får det til å se lett ut. Video: Rødt Kort Vis mer

– Tror du han kommer til Premier League?

– Ja, det er mye penger der. Og penger snakker i denne businessen. Det er ikke noe dårlig tips at en av klubbene der vil prøve å hente ham. Jeg vet ikke.

Alt tyder på at Haaland og Sørloth er spissparet Norge bruker mot Serbia i oktober. Da handler det om EM-playoff. Kampen kan sende oss nærmere sluttspillet neste sommer.

<strong>MÅTTE SPILLE ANNENFIOLIN:</strong> Joshua King, her i duell med Shane Ferguson. Foto: NTB scanpix
MÅTTE SPILLE ANNENFIOLIN: Joshua King, her i duell med Shane Ferguson. Foto: NTB scanpix Vis mer

På spørsmål om hvorfor Joshua King ble satt ut i går, svarer Lagerbäck:

– Det gikk litt på treningsbakgrunnen hans. Han var inne på det selv da vi startet samlingen. Ut ifra de fysiske forutsetningene var det riktig at Erling og Alexander startet. Joshua fikk greie på det kvelden i forveien.

– Hvordan reagerte han?

– Han var helt enig. Vi snakket om det allerede tidlig i samlingen, at vi skulle rotere spissene.

Lagerbäck var en fornøyd mann da han forlot pressekonferansen sammen med mediesjef Svein Graff.

– Det føles bedre i dag enn på fredag. Det kan jeg trygt si, sier han og sikter til 2-1-tapet for Østerrike.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer