Elleville priser for å se CL-finalen: - Aldri sett maken

Drømmer du om å reise til Madrid for å se Tottenham mot Liverpool i Champions League-finalen? Da må du regne med å bruke titusenvis av kroner.

KOSTER SKJORTA: Det billigste rommet på Finn.no koster nesten 5000 kroner natta. De dyreste koster over 100 000 kroner. Foto: Finn.no
KOSTER SKJORTA: Det billigste rommet på Finn.no koster nesten 5000 kroner natta. De dyreste koster over 100 000 kroner. Foto: Finn.noVis mer

Så er vi her igjen. Desperate fotballsupportere som gjør det de kan for å skaffe seg billetter til Champions League-finalen - denne gangen i Madrid 1. juni.

Og det vil koste skjorta.

Denne sesongen blir det helengelsk duell når Liverpool og Tottenham skal kjempe om det gjeveste trofeet i klubbfotballen, to klubber som har mange norske tilhengere.

Men om du drømmer om å se finalen på nært hold, må du kanskje legge øvrig sommerferie på is.

Det kom tidlig rapporter på billetter som blir solgt for opp mot 50 000 kroner. UEFA har meldt at hvert lag får 16 613 billetter hver til kampen på Estadio Metropolitano stadion. 4000 av billettene er allerede solgt til «fans verden over».

Et raskt søk på nettet viser finalebilletter som ligger ute fra 35 000 kroner til 90 000 kroner per stykk på svartebørsen. Mye av det som ligger ute er svindel.

- Hvis man kjøper på svartebørs så tar man en sjanse. Det vil jeg ikke anbefale, sier Terje Berge, som er kommersiell direktør i Finn reise.

- Jeg tror mange kommer til å bli lurt. Det skjer hver gang, sier han videre.

Dyre billetter

Liverpool har på sin offisielle hjemmeside annonsert at de billigste billettene vil koste 60 pund (rundt 660 kroner), men det vil bare gjelder 20 prosent av billettene. De dyreste billettene koster 513 pund (rundt 5600 kroner).

Det betyr at billettene for Liverpool-fansen er dyrere enn fjorårets finale mot Real Madrid i Kiev, der de dyreste billettene kostet 394 pund.

Liverpool Echo skriver at alle som har sett sju Champions League-kamper med Liverpool denne sesongen (de røde har spilt seks hjemmekamper totalt), vil være sikret finalebillett.

Resten av billettene vil trekkes mellom dem som har sesongkort, eller har sett seks kamper i Europa denne sesongen. Trekningen finner sted 14. mai.

Tottenham har ikke offentliggjort hvor mye billettene vil koste eller når de kommer ut for salg ennå, men siden klubben er i sin første finale i turneringen, er det ventet at pågangen vil bli stor.

Estadio Metropolitano har plass til rundt 68 000 tilskuere, men det er bare 63 5000 seter som vil bli tatt i bruk, noe som betyr at litt mindre enn halvparten av billettene går til UEFA-delegater, kommersielle partnere, TV-selskaper, øvrige samarbeidsparterne, lokale organisasjoner osv.

Det høster som vanlig kritikk at nesten halvparten av tilskuerne på stadion ikke vil være supportere av de to lagene som spiller. I sosiale medier er det flere som reagerer på dette.

Dyrt opphold

Om du skulle være så heldig å få en kampbillett, må du belage deg på dyre flyreiser og hotellpriser. Et raskt søk viser at et fly fra Oslo 1. juni med mellomlanding og returreise neste dag, koster minst 4356 kroner. Da må du også belage deg på en lengre mellomlanding begge veier, for direkteflyene ble utsolgt tidlig.

Det kan derfor lønne seg å reise via Alicante eller andre spanske byer og deretter ta tog til Madrid, noe som ikke vil ta mer enn noen timer ekstra. Direktefly til Alicante ligger i skrivende øyeblikk på 2814 kroner tur/retur. Ryanair flyr også fra Torp i Sandefjord.

For overnatting er det enda verre. Hotels.com oppgir at 98 prosent av hotellene på den datoen er opptatt. Det billigste vi fant var et rom for 2 personer til 11 284 kroner. Det dyreste rommet vi fant kostet 64 761 kroner for den ene natta.

Det billigste rommet på Finn.no ligger ute til 4471 kroner natta for to personer, mens det dyreste koster hele 110 120 kroner for en natt.

- Ikke sett maken

- Det er julaften for alle som driver med hotell i Madrid. De kan egentlig ta hva de vil, når det gjelder fotball. Slik ser det iallfall ut på Finn reise. Jeg har aldri sett maken faktisk, sier Berge, som har vært i kontakt med byråer som selger både reiser og kampbilletter.

- Vi har en graf på det. Det gikk helt til himmels med trafikk og bookinger, det kan også disse byråene bekrefte. Billettene forsvant som dugg for sola på to timer, sier han.

Det er samtidig dårlig nytt for norske Tottenham-fans, siden det meste allerede var utsolgt da laget sikret finaleplass i går kveld.

- Da var det for seint. Da var alle billettene gått dagen før. Hvis man er Spurs-fan så får man et problem. Jeg hørte en som foreslo at man burde reise til Liverpool om man er Liverpool-fan, og se kampen på en Liverpool-pub der. Det samme gjelder for Tottenham, sier Berge.

Tidligere har det dukket opp skrekkhistorier om folk som har booket hotellrom tidlig, og plutselig har fått beskjed om at prisen på rommet har økt, eller at bestillingen har blitt kansellert. Dette fordi hotellet ønsker å utnytte situasjonen til å få bedre betalt.

Refunderte billetten

UEFA, som organiserer finalen, hadde på forhånd reservert flere hotellrom for sine sponsorer og ansatte i Kiev i fjor, noe som også var med på gjøre det vanskelig å finne plasser å overnatte. Det er uvisst om situasjonen er slik i år.

Mer enn 2200 Real Madrid-supportere i fjor ga tilbake finalebilletten sin til klubben, fordi de fikk problemer med å komme seg til og fra Kiev. Det skriver spanske AS.

Et alternativ for reiselystne nordmenn er selvsagt å gå sammen om å leie en bobil eller liknende, for å kjøre til den spanske hovedstaden.