Elofsson slo Dæhlie: - Vi har fått revansj

Svenske Per Elofssons seier over Bjørn Dæhlie i verdenscupen i langrenn i helgen, betyr mye for den svenske selvtilliten. «Efter flera år av norsk förnedring har vi fått revansch,» skriver Aftonbladet. «Efter fyra långa år kom den efterlängtade skidsegern för Sverige,» skriver Dagens Nyheter.


IKKE FORT NOK: Dæhlie slått av svensken Per Elofsson.

Alle snakket om Per Elofsson (21) etter verdenscuprennene i Muonio i helgen. Bjørn Dæhlie er for en gangs skyld satt i skyggen. Fra ni kilometer til målpassering på tikilometeren lørdag, ble vår egen skikonge slått sønder og sammen av den unge svensken. Söta bror tyner seiersrusen, og i dag var sportssidene i svenske aviser fulle av patriotisme - på bekostning av skinasjonen Norge:

«Två dagar i rad har han åkt snabbare än Björn Dählie. Två dagar i rad har han stått överst på pallen,» skriver tabloidavisen Expressen.

Revansj og opprettelse
«År efter år har norrmänen krossat oss i skidpåren,» skriver tabloid-konkurrenten Aftonbladet, «Men i helgen har vi äntligen fått upprättelse.» Aftonbladet er i det hele tatt den avisen som smører tjukkest på, og fortsetter ufortrødent:

«Efter flera år av norsk förnedring har vi fått revansch. Dählie & gänget sliter sina hårtussar och skakar undrande på sina huvuden åt den svenske yngligen.»

Og ganske riktig. Det ble observert noen rynker i panna på skikongen etter målpassering, og han innrømmet overfor Dagbladet at han ble litt «kjørt og stiv» de siste kilometrene. Dæhlie gikk dessuten langt i sin karakteristikk av unggutten: «En tøffing - og han har alderen med seg».

Fire år siden sist
Svenskene kunne ikke vært mer enig. «Svenske Per Elofsson har skakat norsk skidsport.» slår Aftonbladet fast, og Dagens Nyheter mener «Björn Dählie och de andra undrade vad det är för motor egentligen i Per Elofssons unga kropp.» Göteborgs-posten sier attpå til at Elofsson er «ett hett VM-hot mot Norges och Dählies regim.»

Men skientusiastene her til lands gjør klokt i å tilgi svenskene deres skadefryd. Sist en svenske vant et verdenscuprenn var i 1994.