Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Elofsson står fram med blodverdiene sine

Overrasket over Norge.

TIDLIGERE LANGRENNSLØPER:  Per Elofsson. FOTO. NTB SCANPIX
TIDLIGERE LANGRENNSLØPER: Per Elofsson. FOTO. NTB SCANPIX Vis mer

Svenske Per Elofsson (36) har gått ut med blodverdiene sine fra sin aktive karriere. Det er ingenting som tyder på at det tidligere svenske langrennsesset har drevet med juks.

Elofsson tok en OL-bronse, tre VM-gull, en sølv og en bronse i sin karriere. Han vant verdenscupen sammenlagt i 2001 og 2002.

- Jeg har absolutt ingenting å skjule, og det er viktig å få fram, sier Elofsson til Västerbottens-Kuriren.

Han er overrasket over hvor sårbart emnet har vært for mange tidligere løpere og skinasjoner, blant annet Norge.

- Om man ikke har noe å skjule, kan jeg ikke forstå hvor det er så ømtålig. Man begynner jo å tenke om det er noe som ligger bak de reaksjonene, sier svensken.

Stabile tester Testene er gjort fra Elofsson var 16 år i 1993 til hans siste sesong i 2006. Hemoglobinverdiene varierer mellom 146 og 159 gram per liter blod. På tester utført under konkurranse og treningssamlinger har de samme sifrene variert mellom 141 og 160.

Enheten som brukes i Norge er gram per 100 ml blod. Ifølge laboratoriet Fürst er referanseverdiene for et voksent menneske 13,4-17,0 for menn og 11,7-15,3 for kvinner.

- Når man ser over tid, så er dette stabilt, og det er det som er mest overbevisende, sier den svenske antidopingeksperten Bengt Saltin, som var antidopingansvarlig i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Dokumentar SVT-dokumentaren «Uppdrag granskning», som ble sendt sist vinter, hevdet flere tidligere løpere skal ha hatt unormalt høye blodverdier på slutten av 1990-tallet.

Blant løperne som ble nevnt, var Bjørn Dæhlie, Erling Jevne, Marit Mikkelsplass, Vladimir Smirnov, Silvio Fauner, Manuela Di Centa og Jukka Hartonen. (NTB)