Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Elsker og hater «Monsterbakken»

- Den er symbolet på Tour de Ski, sier Petter Northug.

MANGLER SEIER: Petter Northug har deltatt i samtlige utgaver av Tour de Ski, men aldri vunnet. I morgen prøver han for 10. gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MANGLER SEIER: Petter Northug har deltatt i samtlige utgaver av Tour de Ski, men aldri vunnet. I morgen prøver han for 10. gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Petter Northug har vunnet absolutt alt som langrennsøper - unntatt Tour de Ski.

I vinter prøver han for tiende gang da Touren starter med en sprint i sveitsiske Lenzerheide.

Sannsynligvis vil Northug kjempe i teten som han stort sett alltid har gjort - helt fram til den avsluttende klatretappen opp slalåmbakken Alpe di Cermis i Val di Fiemme 10. januar. Der går det som regel galt. Petter klarer ikke å holde farta til de lettere klatreekspertene opp bakken.

For tung Han tror ikke det blir anderledes i år.

- Jeg har mistet mange seire i den bakken, sier han i et intervju med tyske DPA.

- Problemet mitt er vekten min. Jeg er blant de tyngste, og er for stor og tung for denne bakken. Slik jeg ser det, at det bare er spesielt lette utøvere kan oppnå gode tider der. Men jeg vil aldri gi opp, sier Northug - som slett ikke vil fjerne den spektakulære Tour-avslutningen, selv om det ville økt hans egne vinnersjanser.

- Definitivt ikke! Alpe Cermis er selve symbolet på Tour de Ski. Det er en fasinerende etappe, som skiller seg fra alt annet. Det ville vært helt feil å ta den ut av programmet, selv om den slett ikke passer for meg.

Det tyske nyhetsbyrået spurte Northug om det er irriterende at han aldri har klart å vinne Tour'en.

- Jeg har levert flere sterke Tour de Ski, og vært i teten helt til siste dag. Men så er det denne «Monsterbakken» da, hvor jeg ikke har vært i stand til å forsvare ledelsen min. Jeg vil likevel prøve, med nebb og klør, for en gang å klare det.

To etappeseire - Hva er ambisjonene denne gang?

- En plass på pallen sammenlagt og minst to etappeseire, svarer Petter.

FOR TUNG: En Petter Northug i matchvekt veier drøyt 80 kilo. Han er en av de tyngste i feltet, og det får han lide for på vei opp spektakulære Alpe Cermis som hvert år avslutter Tour de Ski. her blir han tatt igjen av Dario Cologna i 2010. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FOR TUNG: En Petter Northug i matchvekt veier drøyt 80 kilo. Han er en av de tyngste i feltet, og det får han lide for på vei opp spektakulære Alpe Cermis som hvert år avslutter Tour de Ski. her blir han tatt igjen av Dario Cologna i 2010. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Det er helt i tråd med hva han sa tidligere i vinter. Da mente han det ville være bare dumt å utrope seg selv til Tour-favoritt.

Hans personlige trener Stig Rune Kveen derimot, har ikke skrinlagt sammenlagt-håpet. Det har neppe Petter selv heller, selv om han utad toner ned egne muligheter.

At en seier i Tour'en ville være ytterst velkommen, og at han skal gjøre hva han kan for endelig å lykkes, er uansett hevet over tvil. Petter har sans for denne manndomsprøven der løperne skal gjennom åtte løp på ti dager.
 
- I Tour de Ski det den mest komplette langrennsløperen som vinner. Her må du være sterk i alt for å lykkes. Du må beherske sprint og distanse, klassisk og fristil. I tillegg skal du gjøre alt riktig mellom konkurransene, sier Petter Northug til DPA.

Beste Tour-minnet Det tyske nyhetsbyrået spurte også Northug hva som er hans beste minne fra de ni startene (samtlige) han har gjort i tour de Ski.

- Vanskelig spørsmål. Men når jeg tenker tilbake, husker jeg spesielt 20-kilometeren på den nest siste dagen i Val di Fiemme i 2011. Jeg vant løpet og tok dessuten alle bonussekundene i de innlagte spurtene underveis. Det var en veldig bra dag.

- Og de veste minnene?

- Alpe Cermis! Jeg har mistet sammenlagtseieren der så mange ganger. Det er virkeli et monster for meg det fjellet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media