UENIGE: De var to av de viktigste personene bak det norske fotballunderet på 90-tallet. Men Egil Drillo Olsen (t.v.) og Rune Bratseth har vidt forskjellig syn på hvilket ansvar Jose Mourinho, og andre trenere, har for å underholde. Foto: NTB Scanpix
UENIGE: De var to av de viktigste personene bak det norske fotballunderet på 90-tallet. Men Egil Drillo Olsen (t.v.) og Rune Bratseth har vidt forskjellig syn på hvilket ansvar Jose Mourinho, og andre trenere, har for å underholde. Foto: NTB ScanpixVis mer

Elsket og utskjelt, beryktet og beundret: Men trenger Mourinho å underholde?

Nei, sier Drillo. Ja, sier Bratseth.

(Dagbladet): Atlético Madrid hadde 26 avslutningsforsøk mot Chelseas fem. Spanjolene eide ballen klart mest (62-38). Men ingen scoret i forrige ukes semifinale. Akkurat slik Jose Mourinho ønsket.

På søndag ble den portugisiske manageren igjen beskyldt for å parkere bussen foran eget mål, da et disiplinert og gjerrig Chelsea-lag slo Liverpool 2-0 på Anfield. Etter ei uke i kynismens tegn kan José Mourinho i kveld lede Chelsea til Champions League-finale. I så fall er han ett skritt nærmere å bli den første til å vinne Europas gjeveste klubbturnering som manager for tre forskjellige lag.

Men har ikke den omstridte, beregnende og resultatorienterte 51-åringen et ansvar for å underholde massene?

Ja, sier 90-tallets landslagskaptein Rune Bratseth.

Nei, sier 90-tallets landslagssjef Egil Drillo Olsen.

Bratseth: - Ikke stas - Alle trenere og klubber har et ansvar for å underholde. De er i underholdningsbransjen, sier Bratseth til Dagbladet.

- Folk setter seg ikke foran tv-en for å se noen sparke bort ballen i 90 minutter. Alle må bidra til at spillet får et godt rykte, framholder Viasats ekspert.

Chelsea-manager José Mourinho (51) har vunnet ligaen i Portugal, England, Italia og Spania, og han har tidligere ledet Porto og Inter til Champions League-trofé. Men ikke alle lar seg imponere av hans kompromissløse kynisme.

- Antifotball, sa en opprørt Bratseth i Viasat-studio etter at Mourinhos gjerrig-taktikk i bortemøtet sørger for at stillingen er 0-0 før kveldens kamp på Stamford Bridge.

Fem dager seinere ble Chelsea igjen beskyldt for å parkere bussen i bortekampen mot Liverpool. Taktikkvalget overrasket ikke Bratseth.

- Men da prøvde de i alle fall på avlastningsangrep. Det gjorde de ikke i Madrid. Da sparket de bare bort ballen hver gang. Mourinho får uttelling på den taktikken. Ingen kan ta fra ham det. Det er lov å være kynisk, sier Bratseth.

- Men for en som vil se god fotball, er det ikke stas å se lag som er kjøpt for milliarder, som har kreativitet, men som overhodet ikke er interessert i å by på den delen av spillet som kalles underholdning.

- Norge fikk også mye kritikk for kynisk spillestil på 90-tallet. Er det ikke paralleller her?

- Parallellen er helt soleklar med tanke på 4-5-1-formasjonen. Men vi var underdogs. Skulle vi nå VM-sluttspill, var dét det eneste måten å gjøre det på. Og vi angrep også. Så der forsvinner sammenlikningen, mener Bratseth.

- For det gjorde ikke Chelsea i semifinalen sist. Det blir ikke riktig å sammenlikne et norsk landslag med Chelsea og det stjernegalleriet de har kjøpt.

Drillo om «raringene» - Nei, det med underholdning er overvurdert. Fotballen dreier seg om å vinne eller tape, sier Egil Drillo Olsen.
 
- Skal fotballtrenere tenke på å underholde, forsvinner underholdningen fra spillet. De fleste som ser en kamp er tilhenger av ett av lagene. Spør dem hva som er viktigst. Underholdning eller å vinne? Jeg tror svaret kommer fort, sier Drillo.

- Jeg vet at noen raringer påstår underholdning er viktigere enn resultater. Men virkeligheten er ikke sånn.

Drillo presiserer at han ikke så Atlético-Chelsea (0—0) sist uke, ei heller fikk han med seg hele Liverpool-Chelsea (0—2) på søndag.

- Laget mitt i disse semifinalene er Atlético. De spiller jo rendyrket Drillo-fotball! Og Mourinho er også ganske lik meg i filosofien, sier han.

- Nå er jeg veldig skeptisk til sånne merkelapper som vinnerskalle og sånt. Jeg har aldri snakket med Mourinho, så jeg kjenner ham ikke annet enn gjennom mediene. Men jeg har lest et par artikler han har skrevet i fagtidsskrifter, og det er mye der jeg er enig i, sier Drillo videre.

- Men jeg er som sagt blitt mer og mer glad i Atlético. Jeg jublet da de slo ut Barcelona. Det er veldig spennende det Diego Simeone gjør. Det er sjelden jeg ser noen kontre med så stor kraft, så tydelig gjennomført som det de gjør. På det meste har jeg telt fem-seks spillere i full sprint framover.

Den tenkningen gjør at han reagerer når hans landslag huskes som defensivt.

- For meg avgjøres offensiv og defensiv tenkning av hvordan du framstår med ballen i laget. Vi var offensive, vi - vi kom fram med mange folk, og prøvde helhjertet. Det handler mye om det: Hvor mange du sender fram, og hvor stor risiko du tar. Jeg liker å ta stor risiko uten ball ved å sende folk i angrep, men da kan du ikke ta like stor risiko med ball, sier trenerlegenden.

• Chelsea-Atlético Madrid vises på Viasat Fotball HD i kveld klokka 20.45.