PEKES UT: Engelske aviser peker ut tyrkiske Elvan Abeylegesse som én av de 28 utøverne som IAAF mistenker for doping. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
PEKES UT: Engelske aviser peker ut tyrkiske Elvan Abeylegesse som én av de 28 utøverne som IAAF mistenker for doping. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .Vis mer

Elvan satte verdensrekord i Bergen og vant VM- og OL-medaljer i friidrett. Nå er hun dopingtatt

Navngis som en av 28 som er tatt i retesting av blodprøver.

(Dagbladet): Tirsdag annonserte Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at de mistenker 28 utøvere fra VM i 2005 og VM i 2007 for å ha vært dopet.

IAAF meldte at størstedelen av de 28 utøverne har lagt opp.  Noen av dem har allerede blitt straffet for doping, og kun noen få er aktive utøvere nå.

Friidrettsforbundet ønsket ikke å gå ut med noen navn, på grunn av den pågående etterforskningsprosessen.

Onsdag navnga Daily Mail tyrkiske Elvan Abeylegesse som en av de 28 utøverne. Hun skal være felt etter re-testing av gamle prøver og kommer trolig derfor til å miste sølvet på 10 000 meter hun vant i VM i Osaka i 2007.

Torsdag melder storavisa The Times, som avslørte dopingskandalen tidligere denne måneden, det samme.

Avisa melder at den britiske langdistanseløperen Jo Pavey nå høyst sannsynlig, åtte år seinere, får bronsemedaljen i posten.

Abeylegesse vant også sølv på 5000 meter og på 10 000 meter under OL i Beijing i 2008, men Daily Mail skriver at det er usikkert om hun også vil bli fratatt disse medaljene.

Den etiopiske løperen gjorde tyrker av seg i 1999. Hun var misfornøyd med støtten fra det etiopiske friidrettsforbundet og løp allerede for en tyrkisk friidrettsklubb.

Derfra tok karrieren til den florlette løperen av. I 2004 vant hun 5000-meteren i Bislett Games. Det året var lekene flyttet til Bergen, og Abeylegesse sjokkerte ifølge NTB det bergenske friidrettspublikummet da hun satte ny verdensrekord på distansen.

- Jeg har jobbet dag og natt, vinter og sommer, for å klare dette, jublet hun overfor det norske nyhetsbyrået. Sannsynligvis med ulovlige hjelpemidler i arbeidet.