Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball og ammoniakk:

EM-bilder får norske spillere til å måpe: - Hva er dette?

Russiske spillere sniffer ammoniakk før kamp. Eksperter er kritiske.

LUKT: TV-bildene fra Russland - Slovenia viste at russiske spillere luktet på en flaske rett før avkast. Ifølge det russiske landslaget inneholder flasken ammoniakk. Video: TV3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NANCY (Dagbladet): - Hva er dette?

Det sier Heidi Løke, Camilla Herrem og Veronica Kristiansen når Dagbladet viser bildet øverst i denne artikkelen.

Russland seiler opp som en medaljekandidat i håndball-EM, men bilder fra Slovenia-kampen fanger interessen hos flere. Bildene fra EM-hallen viser at russiske spillere sniffer fra ei flaske bare sekunder før kampen starter.

Dagbladet får bekreftet fra de russiske håndballjentenes pressesjef under mesterskapet, Artem Lisovskij, at det er ammoniakk i flasken.

- Det er ikke på dopinglista eller forbudt av WADA. Tusenvis av utøvere i USA og Europa bruker det. Fansen bryr seg ikke noe spesielt om det, sier Lisovskij til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Det Europeiske Håndballforbundet. EHFs kommunikasjonssjef JJ Rowland forteller:

- EHF har en uavhengig antidopingenhet som tar seg av testing i mesterskap og bruk av medisiner hos spillere. Jeg er blitt informert om at det ikke er mulig å ta noen ulovlige midler fra WADAs liste på denne måten som vist på bildet, sier Rowland til Dagbladet.

Ukjent for de norske

Når Dagbladet viser sniffe-bildene til de norske håndballjentene, blir de stående igjen å måpe.

- Hva er dette for noe? spør Camilla Herrem når hun får se bildene av en russisk spiller som sniffer fra flaska.

- Dette har jeg aldri sett noen gjøre før. Det må være en greie russerne har. Vi på det norske laget holder oss langt unna sniffing, sier Herrem og ler.

Veronica Kristiansen forteller:

- Hva er det? Kan du zoome inn på bildet? Jeg har hørt om spillere som tar koffein-tyggis eller drikker Red Bull. Dette har jeg aldri sett før, sier Veronica Kristiansen til Dagbladet.

Heidi Løke har vært en av verdens beste håndballspillere i ei årrekke, og har spilt i noen av verdens største klubber. Hun sier at hun aldri har sett noen sniffe fra flasker før kamp.

- Aldri. Jeg aner ikke hva det hjelper for. Dette har jeg aldri sett i håndballen før. Det er veldig spesielt, sier Løke til Dagbladet.

TV-bildene gir assosiasjoner til fotball-VM i Russland i sommer. Der ble det også fanget opp at russiske spillere sniffet åpenlyst fra bomullsdotter som angivelig inneholdt ammoniakk. Ammoniakk står ikke på dopinglista, og er sånn sett lov.

- Ser ikke bra ut

Dopingekspert i TV 2, Mads Kaggestad, sier det mest sannsynlig brukes for å åpne opp i nesa.

- Spørsmålet er om det har en sentralstimulerende effekt som er uheldig og om det er helseskadelig. Det ser kanskje ikke så bra ut, men om det ikke står på dopinglista, er det vel en grunn til det, sier Kaggestad til Dagbladet.

Kaggestad er tidligere proffsyklist og opplevde at flere brukte peppermynte da han var aktiv. Dette for å åpne opp.

- Det er kanskje litt mildere enn ammoniakk. Det høres ikke så fristende ut, sier Kaggestad.

Dopingjeger Inggard Lereim, rådgiver for WADA og professor ved NTNU, har tidligere uttalt til Dagbladet at han er kjent med fenomenet. Han sier også at ammoniakk ikke har noen særlig effekt.

- Det gir en lokal irritasjon, som gjør at man kan bli mer våken. Det er en gimmick tyskerne forsåvidt har brukt i en del år, også. Blant annet i forsvaret, for å vekke folk som er litt «borte». Det er et kjent fenomen. Men det er ikke definert som et dopingmiddel, og fører ikke til noen bedring i prestasjon, sier Lereim til Dagbladet.

- Alle slike gimmicks er uheldige, særlig for unge utøvere, som da kan komme til å tro at dette er noe de må surre med, sier Lereim.

Et lite EM-håp

De norske håndballjentene møter Ungarn til kamp i morgen klokka 21. Norge må vinne alle de tre siste kampene, samtidig som andre resultater må gå deres vei.

Nederland og Romania har et perfekt utgangspunkt før neste fase. Nederlenderne vant alle sine tre kamper og kom seg videre med maksimal poengpott sammen med Romania.

Stillingen: 1) Nederland og Romania 4 poeng, 3) Tyskland og Ungarn 2, 5) Norge og Spania 0.

Fredag: Spania-Tyskland 18.00, Norge-Ungarn 21.00.

Søndag: Ungarn-Tyskland 15.00, Nederland-Romania 18.00.

Tirsdag: Spania-Romania 18.00, Nederland-Norge 21.00.

Onsdag: Spania-Norge 15.45, Ungarn-Romania 18.00, Nederland-Tyskland 21.00.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!