EM-billett på rekordovertid

VÄXJÖ (Dagbladet): Tårene sprutet da Geir Moen, Norges raskeste mann, hadde gratulert Marit Nyberg-Birknes, Norges kvikkeste 100-meter-kvinne, med EM-billetten på overtid. - Dette fortjener hun, sier Geir.

Marit Nyberg-Birknes blir den første norske jenta som deltar på 100 meter i et internasjonalt mesterskap på 90-tallet. - Hun er ikke akkurat typen som skjuler følelsene sine, sier Geir om sitt kvinnelige motstykke.

Sjøl ble han EM-uttatt som en av de første fra Norge. I går fikk Marit Nyberg-Birknes EM-tur som Norges tjuende og aller siste utøver - selv om hun ikke har vært under kvalik-kravet på 11,60 i tillatt vind denne sesongen.

- Hun er ung, har vist at hun er i form, og er en løper som vokser på å være med i et mesterskap, sier Geir.

- En voksen avgjørelse av forbundet, sier Marit Nyberg-Birknes, som i år har tre løp under EM-kravet, alle i for mye medvind.

Mørk skuffelse

Tjue minutter tidligere satt Marit og gråt helt alene på tribunen. Men de tårene falt bare av bitterhet og skuffelse. Hun hadde løpt på 11,.64 - fire hundredeler for seint - og hadde ikke ikke mye pent å si om de to gutta i forbundets uttakskomité, idrettssjef Per Øyvind Mørk og generalsekretær Trond Pedersen.

- Jeg føler de har holdt en utøver for narr, sa hun - da.

Nyberg-Birknes mislikte presset Mørk hadde lagt på henne da han torsdag ettermiddag ringte og ba henne reise til Växjö og løpe 11,60 eller bedre. Ellers ble det ingen EM-tur.

Det til tross for at Marit var formelt kvalifisert gjennom bestetida si fra 1997 på 11,60, og har vist stigende form helt inn mot uttaket.

Takk til Alnes

- Jeg fikk vite etter NM sist helg (vant 100 m på 11,39 i kraftig medvind) at EM-sjansen var 50-50. Denne uka har jeg trent mot EM. Så får jeg vite torsdag klokka 17.30 at jeg må løpe et løp til.

- Uprofesjonelt håndtert.

Men dommen ble omgjort på stedet da hun fikk vite utfallet av Mørk, Pedersen og landslagstrener i sprint Leif Olav Alnes' kjappe telefonmøte.

Leif Olav Alnes innstilte på at Marit skulle få reise.

Og slik ble det, mest fordi sprintforholdene var elendige i går - 14 grader, regn og null vind. Onsdag kvalifiserte for eksempel Erlend Sæterstøl seg for EM da han løp på 10,43 i Stockholm med 20 varmegrader og fin medvind (+1,5) i ryggen.

Norsk rekord

Marit Nyberg-Birknes er en eksplosiv sprinter med mye internasjonal erfaring.

- Det langsiktige målet er OL i Sydney om to år og EM om fire år, sier jenta, som har fullført fem års studier ved siden av treninga og nå jobber som lærer.

Men allerede i Budapest håper hun å kjempe seg videre fra forsøket. Hun bør ha kapasitet til å løpe under Ingvild Larsens norske rekord på 11,41. Da begynner det å likne på noe. Men slike tanker var underordnet Marits gledesrus i går.

- Jeg skulle egentlig i bryllup i kveld til fetteren min som er tidligere norsk mester i boksing. Han sa: Dra og gjør det du skal, sier Marit.

Etter tårene kom latteren.

For henne som ble sist, og lo best.

100 M JUBEL: </B>Etter å ha tenkt seg om kom friidrettsforbundet på andre tanker, og Marit Birkenes Nyberg fikk klarsignal til å reise til EM i Budapest. Da kom både bledertårene og de store sprintsmilene.