MYE FOLK: 21 000 satt på tribunen da Trine Rønning og Norge slo Canada i VM for to år siden. Foto: Andre Ringuette / Getty Images / AFP
/ NTB Scanpix
MYE FOLK: 21 000 satt på tribunen da Trine Rønning og Norge slo Canada i VM for to år siden. Foto: Andre Ringuette / Getty Images / AFP / NTB ScanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017

EM blir noe nytt for debutantene:
- Det blir helt sjukt, i Norge er vi vant med 200-300 på tribunene

Landslaget fullførte i dag sin andre trening på Ullevaal stadion i oppkjøringen mot EM i Nederland, der kan det bli folksomt.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge får æren av å åpne årets EM i fotball for kvinner mot vertsnasjonen Nederland. En nasjon som er kjent for sitt fotballengasjement.

- Det blir helt sjukt, i Norge er vi vant med 200-300 på tribunene.

Det sier landslagsdebutant, Kristine Bjørdal Leine, til Dagbladet på spørsmålet om trøkket som venter de norske jentene i Nederland.

Under Champions League finalen mellom Lyon og Paris Saint-Germain møtte over 22 000 opp for å se verdens beste kvinnelige fotballspillere.

Til sammenlikning var det 21 000 tilskuere som tok turen for å se Norge slå Thailand 4-0 under VM i Canada for to år siden.

Folkemengden

Hvor mange som kommer for å se åpningskampen mellom Norge og Nederland gjenstår å se, men stadionet i Utrecht har en kapasitet på 25 000.

Med EM-feber og en hjemmenasjon som åpner ballet, kan flere av de norske jentene få oppleve sitt største publikum noensinne.

- Når vi var i OL-kvaliken i Nederland i fjor vår, var det fantastisk stemning og da var det kanskje 5000 tilskuere til stede, forteller den rutinerte LSK-forsvareren, Ingrid Moe Wold.

SPENT: Frida Leonhardsen Maanum er ny på landslaget før EM i Nederland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPENT: Frida Leonhardsen Maanum er ny på landslaget før EM i Nederland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

17-årige Frida Leonhardsen Maanum er en av tre som debuterer på landslaget under mesterskapet i juli, hun ser fram til å oppleve fotballfeberen førstehånds.

- Det er jo stort å ha så mange tilskuere, man er jo ikke vant til det i hverdagen med en Toppseriekamp. Det blir veldig gøy og en erfaring man kan ta med seg videre.

Stemning

Et øredøvende leven er å forvente i Nederland. For mange et forstyrrende moment, noe førstereisjente Maanum tar med i betraktningene før EM.

- Man blir selvfølgelig litt stressa, siden det er første gang man spiller foran så mange tilskuere, men det er jo gøy at så mange tar turen og ser på kamp.

Lagvenninne og med-debutant Leine sliter med å finne ord for å beskrive opplevelsene som nå er i vente.

ADRENALINRUSH: Kristine Bjørdal Leine tror det blir stort å spille for potensielt fulllsatte tribuner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ADRENALINRUSH: Kristine Bjørdal Leine tror det blir stort å spille for potensielt fulllsatte tribuner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- At tribunene skal være fulle og med så mange folk, det klarer jeg ikke jeg å beskrive for deg akkurat nå, for det har jeg aldri opplevd.

Videre forteller hun at tross trøkket og stemningen tilskuerne genererer, er det mulig å stenge det hele ute.

- Man får ekstra adrenalin, men når spillet har satt seg, så tror jeg man glemmer det og fokuserer kun på spillet.

- Frem i lyset

I Toppserien er snittet på antall tilskuere så langt i sesongen 211. Et meget beskjedent tall og definitivt et område med rom for forbedring.

Men hva skal egentlig til for at folk tar turen ut for å se norske kvinner spille fotball? Blant de to landslagsdebutantene er det delte meninger.

- Vi må spille mer underholdende fotball, og med det få flere til å se på kamp, tror Frida Maanum.

Bjørdal Leine på sin side tror nøkkelen ligger i mediedekningen.

- Jeg tror det må bli større fokus på det i media, det er for lite fokus på det. Samtidig må vi gi av oss selv og få oss fram i lyset.