KOLLAPS: Finske Aleksi Ojala kollapset under 50 km. kappgang i EM. Det er hett i Berlin i formiddag og over 30 grader. Det skaper utfordringer. Foto: Fredrik Ø. Sandberg
KOLLAPS: Finske Aleksi Ojala kollapset under 50 km. kappgang i EM. Det er hett i Berlin i formiddag og over 30 grader. Det skaper utfordringer. Foto: Fredrik Ø. SandbergVis mer

EM i friidrett:

EM-drama i ekstreme forhold: Utøver kollapset

Dramatikk under herrenes 50 km kappgang.

BERLIN (Dagbladet): Det er over 30 grader i den tyske hovedstaden Berlin i formiddag. Det er kanskje til glede for mange av byen tilreisende, men det skaper samtidig utfordringer for utøverne som skal yte sitt beste og presse seg maksimalt i EM-konkurransene.

Spesielt for kappgjengerne som skal gjennom beintøffe 50 km kan varmen være ekstrem på de trange, asfalterte gatene i hjerte av sentrum.

Dagbladet ble vitne til dramatiske scener da finske Aleksi Ojala falt om midt i løypa. Mannen fikk raskt behandling av hjelpepersonell, men Ojala var helt utslått i heten der han ble liggende i mange minutter på asfalten.

MIDT I LØYPA: Det ble dramatisk da en finsk utøver falt om i løypa. Konkurrentene ble guidet rundt der finnen lå helt utslått i heten. Foto: Fredrik Ø. Sandberg
MIDT I LØYPA: Det ble dramatisk da en finsk utøver falt om i løypa. Konkurrentene ble guidet rundt der finnen lå helt utslått i heten. Foto: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

Roger Gjelsvik, NRK-ekspert, fortalte på direkten under dagens øvelse:

- Det som er spesielt med kappgang er at intensiteten og farten er veldig lik i 50 kilometer. Så man ligger tett på det man har kapasitet til å gjøre hele veien. Belastningen med disse temperaturene blir ekstrem fysisk. Det er helt avgjørende å få kjølt seg ned og nok drikke og ernæring underveis. Det er viktig å begynne tidlig, sier Gjelsvik.

Det var både drikke og muligheter for en kjapp liten avkjøling i en dusj underveis på dagens øvelse. Det norske teamet var uansett forberedt på tøffe forhold. Håvard Haukenes er Norges håp.

- Dette er en skummel idrett, det er farlig, og det medfører en helserisiko, sa landslagslege Ove Talsnes til NTB før øvelsen.

Talsnes opplyste videre mandag at det er gjort forsøk på å overtale arrangørene til å flytte starten på kappgangøvelsene én time tidligere på morgenen, for å skåne utøverne ytterligere. Det nådde man ikke fram med.

Foto: AP Photo/Martin Meissner
Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer

- Håvard vil trenge mellom 3,5 og 3,9 liter væske i løpet av den konkurransen. Det er ganske tøft, men vi har en plan for at han skal få den væsken, sa landslagslegen.

Han fortalte videre:

- Det vi ønsker er at kroppen er i stand til å takle økt kjernetemperatur, og at fysiologien fungerer bedre fordi man er vant til å være i varmt vær, er vant til å svette og har en væske- og saltbalanse som fungerer. Det tar cirka to uker. Det er ikke vanskelig i det hele tatt å tilpasse seg varme. Det handler om å trene imellom 45 og 60 minutter én gang om dagen i ordentlig varme, og da snakker vi om over 28 grader. Har du gjort det, trenger du ikke gjør noe annet, sa Talsnes.

PS: Denne artikkelen er skrevet før øvelsen 50 km kappgang er ferdig.