Norge kan kvalifisere seg til VM:

EM-drama kan avgjøre guttas skjebne ett år fram i tid

Norge kjemper om VM-billett.

SPILLER FOR FRAMTIDA: Landslagsjef Christian Berge møter Sverige til EM-kamp onsdag. Kampen er viktig for EM - men også med tanke på å så direkteplass til VM-neste år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPILLER FOR FRAMTIDA: Landslagsjef Christian Berge møter Sverige til EM-kamp onsdag. Kampen er viktig for EM - men også med tanke på å så direkteplass til VM-neste år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

ZAGREB (Dagbladet): Norges EM-framtid er høyst usikker - men selv om en semifinaleplass skulle glippe, kan plasseringen i håndball-EM bli helt avgjørende for det som skjer neste år. En topp 6-plassering kan nemlig gi direkteplass til VM i Tyskland og Danmark om nøyaktig ett år.

- Det ligger an til en spennende avslutning på EM uansett. Det ligger en VM-plass i potten. Vi unngår å spille VM-kvalifisering dersom vi ender blant de seks beste, og Tyskland, Frankrike og Danmark samtidig kommer til semifinale. Det er viktig for oss, sier landslagssjef Christian Berge til Dagbladet.

Tre plasser

Tyskland og Danmark er allerede VM-klare som vertsnasjoner. Frankrike er allerede klare som regjerende verdensmester. Det betyr at tre andre lag enn disse får direkteplass til VM fra det pågående EM-sluttspillet.

- Det er tre lag som allerede er klare, og det er da tre nye plasser til VM. Da gjelder det å henge med. Vi har trua på det vi gjør, sier Berge.

Akkurat nå har Frankrike (fra EM-gruppe 1) og Danmark (EM-gruppe 2) en fot hver i semifinale. Fra gruppe 2 ligger det an til en ren «gruppefinale» mellom Tyskland og Spania om den siste plassen.

Det betyr at følgende lag ligger best an i EM:

Frankrike (VM-klare), Danmark (VM-klare), Spania (ikke klar), Kroatia (ikke klar), Tyskland (VM-klar), Norge (ikke klar), Sverige (ikke klar). Med tanke på VM-sluttspillet handler da alt om å ikke få dårligst plassering av dem som ikke er VM-klare.

Treerne i de to puljene i hovedrunden møtes fredag ettermiddag til spill om 5. plassen. I Norges gruppe vil seier over Sverige onsdag være nok til å sikre enten 2. eller 3. plass i gruppa (Norge tar Sverige på innbyrdes ved poenglikhet). Det vil si at Norge ender topp seks i EM med seier mot svenskene. Trolig vil dermed seier mot Sverige også være nok til å sikre en plass til VM.

Drømmen om semifinale kan derimot bli knust for de norske spillerne allerede i kveld når Sverige og Hviterussland spiller. Dette må norske fans håpe på videre i EM for at håndballgutta skal spille semifinale fredag:

  • Sverige slår Hviterussland mandag.
  • Norge slår Sverige med minst fem mål onsdag.
  • Frankrike slår Kroatia onsdag.

Må gjøre jobben

Hvis disse tre kampene går Norges vei, ender Norge, Kroatia og Sverige på seks poeng i hovedrunden, men de norske gutta vinner den interne duellen. Norge tapte med fire mot Kroatia lørdag. Derfor må Norge vinne med fem mot Sverige

- Jeg prøver å ikke tenke på det akkurat nå. Vi må bruke energien på oss selv og ikke tenke for mye på at andre kamper spiller inn, sier Bjarte Myrhol til Dagbladet.

- Det er kjipt at det ikke bare er opp til oss selv. Vi må vise hvor store idrettsutøvere vi er og ta muligheten når vi får den. Vi må gjøre vår jobb, så krysser vi fingrene for de andre, sier Sander Sagosen.

- Det er mye å spille om. Vi må være på tå hev. Vi kan ikke slippe oss ned, men skal ha intensitet, sier Christian Berge om dagene som kommer.

Hvis Norge ikke får direkteplass til VM, må de gjennom en VM-kvalifisering seinere i år.

Gruppe 1
Frankrike330087-736
Kroatia4301120-1086
Norge4202124-1194
Sverige320182-794
Hviterussland300376-900
Serbia300374-940
Gruppe 2
Danmark4301109-1036
Spania320185-604
Tyskland412197-954
Makedonia311170-803
Tsjekkia310262-812
Slovenia301277-811