Spania videre til kvartfinale:

EM-drama: Revansj for utskjelt stjerne

En utskjelt stjernespiss reddet Spania fra EM-exit, i det som ble et målkalas i Parken.

JUBEL: Det ble spansk jubel i fotball-EMs åttedelsfinale mandag kveld, tross denne enorme keepertabben mot Kroatia. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program
  • Kroatia - Spania 1-3 (3-5)

Det var duket for en fartsfylt åttendedelsfinale mellom Kroatia og Spania i Parken mandag kveld.

Både Spania og Kroatia kom på andreplass i sine EM-grupper, uten å imponere nevneverdig i gruppespillet. Det skal sies at Spania vant sin siste gruppespillskamp 5-0 mot Slovakia, mens Kroatia kom fra en 3-1 seier mot Skottland.

Som forventet, var det Spania som hadde mye av ballen i kveldens kamp.

- Er det er slikt kampbilde vi skal få da, sa NRKs fotballkommentator Christian Nilssen, og refererte til den spanske dominansen.

Men det var ikke Spania som skulle score først, i hvert fall ikke i riktig mål. Unai Simon i det spanske målet skrudde helt av etter 20. minutter spilt, og fomlet Pedrsis tilbakespill i eget mål. Selvmålet vil sees på som et av de mest spesielle i dette mesterskapet.

Tross kroatisk ledelse satt ikke Spania på bremsen, og ikke lenge før sidebytte hamret Pablo Sarabia inn reduseringen for Spania etter en retur.

SCORET: Álvaro Morata Foto: Pool via REUTERS/Stuart Franklin
SCORET: Álvaro Morata Foto: Pool via REUTERS/Stuart Franklin Vis mer

Etter sidebytte sendte veteranen Cesar Azpilicueta Spania i ledelsen etter en heading fra på et innlegg fra Ferrán Torres.

Så var det Ferrán Torres sin tur å sette en ball i nettet, etter at han utnyttet en feil i det kroatiske forsvaret.

Orsic scoret et seint mål for Kroatia, og to minutter før slutt utlikner smått utrolig Kroatia til 3-3 ved Atalanta-spiller Pasalic.

Etter 90 spinnville minutter gikk lagene ut i ekstraomganger, og der skulle en utskjelt spansk angriper bli redningsmannen.

For halvveis inn i første ekstraomgang, dukker mannen som har fått mye kritikk i spanske medier den sisten tiden opp.

Álvaro Morata fikk ballen på ti meter, og på volley dunket den omdiskuterte spissen til. Ballen fløy inn i det kroatiske målet, og sendte det spanske folk til himmels.

Da Morata fant veien til nettmaskene var det øyeblikks eufori fra AS-redaktør Roncero-Morata!

- Ta den, hatere! Ta den, trusler! For en scoring av Spanias spiss, skriver Roncero på Twitter.

De siste ukene har det stormet rundt spissen, Álvaro Morata. Han har blitt kritisert for manglende målteft etter å ha brent flere store muligheter i mesterskapet.

Såpass ille har det vært at både ham og hans familie har blitt trua på livet av supportere.

På sosiale medier hagler det med ros og hyllest av den spanske angriperen. Blant dem som applauderer Juventus-angriperen er statistikeren MisterChip.

- Kampen til Morata er enormt minneverdig! Han er fysisk overlegen over en gjeng kadavre som faller sammen, skriver statistikeren på Twitter.

Mikel Oyarzabal fastslo resultatet til 5-3, og Spania er videre til kvartfinalen.

Spansk supertalent hylles

En mann som utvilsomt fikk vist fotballverden hva han kan i kvelds kamp var barcelona-talent Pedri. Fra sin midtbane posisjon styrte han kampen.

En av dem som lot seg imponere var tidligere engelsk landslagsspiller, nå fotballekspert BT Sport, Gary Lineker.

Også AS-ekspert Álvaro Benito. Han mente at den unge Barcelona-stjerna fort minna om en annen av Barcelonas legender.

- Pedri har tatt en Iniesta, sa Benito over spansk radio mens den spanske 18-åringen styrte og stelte ute på den danske matta.

Julio Maldonado, bedre kjent som Maldini i Spania, er en av Spanias mest kjente fotballkjennere. Også han lot seg imponere av Pedri, så vel som to andre spillere.

- Fantastisk av Pedri, Sarabia og Azpilicueta. Dere gjør som dere vil, skriver Maldonado på sin Twitter-konto.

Spansk dominans

Allerede etter fem minutter hadde spanjolene vært farlig frampå inne i Kroatias sekstenmeter, men klarte ikke å klare.

Ti muntrer seinere kom den første store sjansen i kampen. Den spanske midtbane generelaen Koke ble spilt igjennom, men nærmest alene med den Livakovic sender han avav gårde en elendig avslutning rett på den kroatiske keeperen.

Ikke lenge etter får den utskjelte spissen Álvaro Morata en kjempesjanse etter et innlegg på bakre stolpe, men en svak heading gjør at den ennå sto 0-0 på måltavla.

- Fryktelig av Morata. Det er en spiss uten selvtillit man ser i den situasjonen sa NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

Enorm keeper-flause

Så skjer en keepers verste mareritt for Spanias Unai Simon. 20 minutter blir passert på klokka, når det kommer et tilbakespill fra Pedri. Athletic Bilbao-spilleren prøver å dempe ballen med innsida, men ballen spretter over foten til 24-åringen og ruller inn i mål.

GIGA-TABBE: Spanias keeper Unai Simon hadde en
GIGA-TABBE: Spanias keeper Unai Simon hadde en Vis mer

- Det er helt ubegripelig. Det sekundet der føles som et år når kan skjønner hva som har skjedd, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

Selvmålet er det niende i dette mesterskapet. Hvis man ser tilbake på de tidligere mesterskapene og legger sammen alle selvmålene fra de turneringene, har det faktisk vært scoret ni selvmål totalt.

Altså like mange som det alene har blitt gjort i dette mesterskapet.

Til tross for sjokkscoringen, sluttet ikke EM-mesterne fra 2008 og 2012 å skape sjanser på VM-finalistene fra 2018. Og snaut åtte minutter før sidebytte fikk de hull på byllen.

Venstreback José Gayà skyter innenfor sekstenmeter, og Kroatia-keeperen Livakovic må gi retur. Der sto Pablo Sarabia, som enkelt dunket inn utlikningen for «La roja», og gjorde at det sto 1-1 til pause i København.

Uventet målscorer

Etter sidebyttet tok Kroatia seg mer sammen, men klarte ikke å skape de store sjansene. Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for laget som tapte VM-finalen i 2018 mot Frankrike.

For når det har passert 57. minutter på klokka stiger en veteran opp til værs. Ferrán Torres får ballen på venstresiden og sender et innlegg inn i Kroatias sekstenmeter. Der treffer han pannebrasken til César Azpilicueta som enkelt header inn 2-1 for spanjolene.

Det er Chelsea-spillerens første mål i landslagsdrakta på 27 kamper.

20. minutter seinere var det Ferrán Torres sin tur til å komme på scoringslista, etter at han utnyttet en feil fra Gvardiol på Kroatia-forsvaret.

Ellevilt drama

Så settes det fyr på kampen i Danmark. Først er det Orsic som trykker inn 2-3 for Kroatia, etter mye rot i den spanske boksen, og kampen tar en uventet vending.

Kroatene, som åpenbart fikk ny giv etter scoringen, setter i gang et voldsomt press mot de rødkledde - og som om det var skrevet i stjernene, scorer Pasalic to minutter på overtid og utliknet til 3-3 i Parken.

- Det er derfor vi elsker fotball, sa kommentator Christian Nilssen.

En som knapt kunne tro det som skjedde i Parken var den anerkjente spanske statistikeren MisterChip. På spansk radio uttrykke han sin tydelige misnøye.

-Jeg kan ikke tro det. Vi var jo i kvartfinalen, sier MisterChip på spansk radio.

AS-redaktøren Tomás Roncero rista på hodet over hvordan spanjolene hadde reagert i kampen mot de kroatiske VM-finalistene.

- Jeg advarte dere! Kroatene er krigere og de gir seg aldri. Man må kunne reagere uansett hva det skulle være, tordnet Roncero på sin Twitter-konto.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer