- EM er tøffere enn VM

Les om Norges EM-motstandere.

Følg Norge - Russland direkte på Dagbladet.no kl. 19.10!

BERN (Dagbladet.no): Norge har havnet i en av de tøffeste EM-gruppene, men har likevel store sjanser til å gå videre til mellomspillet.

Kampene mot Russland og Krotatia blir derimot svært tøffe, og håndballgutta risikerer derfor samme skjebne som landslagsjentene i desember - å gå til mellomspillet med null poeng i bagasjen.

Da blir det nær sagt umulig å nå en semifinale.

- Kroatia husker nok oss ...

Her er landslagssjef Gunnar Pettersens vurdering av motstanderne våre i gruppespillet.

Russland: - Det er en nasjon i verdenstoppen. Vi slo dem i VM i fjor, men nå har laget fått tilbake gamletreneren Vladimir Maximov. Laget er bygget rundt en stamme som spiller på samme lag (Chekhovskie Medvedi), noe som gjør dem veldig samkjørte. Spillerne er store, og hurtige i forhold til størrelsen. Tradisjonelt sett har Russland vært helt i verdenstoppen, selv om de bare ble nummer åtte i fjor. De blir helt klart en vanskelig motstander, sier Pettersen.

Kroatia: - De har vært verdens beste nasjon de fire siste åra - og har vunnet alt. Laget har verdensklassespillere i alle posisjoner. De er gode i forsvar, har topp målvakter og er vanskelige å score mål på. Dessuten husker de sikkert at vi vant mot dem i VM i fjor...

BONUS Å SLÅ ANDRE ENN PORTUGAL: Gunnar Pettersen er nøktern foran EM-åpningen mot Russland i kveld. Alle foto: Scanpix
BONUS Å SLÅ ANDRE ENN PORTUGAL: Gunnar Pettersen er nøktern foran EM-åpningen mot Russland i kveld. Alle foto: Scanpix Vis mer

Portugal: - Det er nok et lag som er mer på vårt nivå. Her må vi tåle å være favoritter. De har et jevnt lag, og er nok noe undervurdert. Vi har slått dem greit i flere treningskamper, men har også tapt flere viktige kamper - blant annet i play off i 2003, sier Pettersen.

- Marginene avgjør

Norge har gode sjanser til å slå Portugal, men det blir tøffere mot de andre lagene.

- Klarer vi slå noen av dem, vil det være en bonus, sier Pettersen.

Håndballgutta trenger den bonusen, dersom de skal ha mye å spille for i mellomspillet. For med null poeng inn i det, blir det tøft (lagene tar med seg poengene fra kampene mot de andre lagene som går videre fra det innledende gruppespillet).

- Det er en tøff gruppe, og de små marginene kommer til å avgjøre. I VM hadde vi disse marginene på vår side, sier Kristian Kjelling til Dagbladet.no.

Han innrømmer at det blir tøft i mellomspillet hvis Norge går videre med null poeng med seg.

- Vi vil selvfølgelig prøve å få med så mange poeng som mulig. Vi kommer til å prøve å vinne alle kampene, men vi må være realistiske: EM er tøffere enn VM, sier Spania-proffen.

Debatt

Hva tror du om Norges sjanser i EM?

SLO KROATIA I VM: Kristian Kjelling i skuddet.