ENDELIG FRI: Gro Hammerseng får beskjed av pressesjef Halvor Lea om at hun er ferdig med journalistene for dagen. Foto: BJØRN LANGSEM
ENDELIG FRI: Gro Hammerseng får beskjed av pressesjef Halvor Lea om at hun er ferdig med journalistene for dagen. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

EM-festen til Norge er tre mål unna dansk rekord

- Norge har aldri vært bedre, sier Grini.

LILLEHAMMER (Dagbladet): De norske jentene har feid all motstand til side i EM så langt. Slik har vi sett Norge før også, men de har aldri vært så overlegne som nå.

Faktisk har bare danskene hatt en bedre start i EM-historien.

48 plussmål etter de tre innledende kampene er den nest sterkeste starten i EMs 16 år lange historie.

Tre bak Danmark 96 - Jeg synes vi har en veldig positivitet i laget og vi tar med den gode stemningen ut på banen. Vi har lyst til å hjelpe hverandre og gjøre naboen god - det tjener vi på, sier Karoline Dyhre Breivang til Dagbladet.

Det er flere lag som har hatt solide målforskjeller etter tre strake EM-seire i åpningen tidligere. Danskene hadde 51 plussmål i 1996, da de endte med å gå hele veien. I finalen slo de Norge 25-23.

I VM-sammenheng har lag hatt bedre målforskjell, men sammenlikningen blir feil. Det er mange svakere lag i verdensmesterskapet, noe som fører til elleville målfester.

BEDRE ANGREPSSPILL: Marit Malm Frafjord mener de har fått orden på det etablerte angrepsspillet. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
BEDRE ANGREPSSPILL: Marit Malm Frafjord mener de har fått orden på det etablerte angrepsspillet. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

Nettopp derfor er den norske målorgien så spesiell.

- Bedre enn noen gang Ungarn og Frankrike skulle i utgangspunktet kunne by på motstand, men de har blitt most av de norske jentene.

- Norge er bedre i flere faser av spillet samtidig enn noen gang. Derfor er dette nok også det mest komplette laget selv om det er vanskelig å sammenligne, sier Kjersti Grini til NTB.

Marit Malm Frafjord er stolt over å være en del av dette laget. Hun er alltid god i forsvar, men sleit litt i angrep i de to første kampene. Mot Ungarn var hun i bedre slag og mer involvert.

- Laget ser veldig bra ut i år. Vi pleier å være gode i forsvar og gode keepere har vi alltid hatt. Men jeg synes vi har fått til mye bra etablert angrepsspill, som vi har slitt med før. Der har vi scoret veldig mye mål. Vi vet vi kan forsvar og kontringsspill, men med et bedre etablert spill er vi vanskeligere å stoppe, sier hun til Dagbladet.

Og angrepsforklaringen:

- Vi har mange fra Larvik, som er godt samspilt. Og så har vi trent og terpet mye på det.

Vil ikke ta av Selv om alt har gått på skinner NSB bare kunne drømt om så langt, advarer spillerne det norske folk om å ta av for tidlig.

- Vi har småfaser hvor vi kan skjerpe oss, som overtallspillet mot Ungarn, det var ikke spesielt bra. Når det blir jevnt kan sånt bli avgjørende. Det er greit å ha noen ting å strekke seg etter, sier Karo.

- Vi må fortsatt være nøyaktige, for når vi møter bedre motstand blir småtingene enda viktigere. Nå har vi vunnet klart, og da får ikke bomskudd og feilpasninger så store konsekvenser, sier Marit.

De gleder seg stort til å sette en stopper for den svenske EM-suksessen i morgen. De blågule vant sin gruppe, og har også med seg fire poeng inn i mellomspillet.

- Jeg gleder meg, for de har spilt veldig bra. Men vi skal vise at det er vi som er storesøster, vi har tapt for Sverige en gang i år - og det skal ikke skje igjen, sier Malm Frafjord.

- Sverige har nok lyst til å slå oss i noe annet enn en treningskamp om sommeren og de har sikkert bra med selvtillit. Jeg har ikke sett dem så mye nå, men de spiller et tøft 6-0-forsvar, har bra målvakt og det virker som de har fått sving på kontringsspillet sitt. Og så har de bra skyttere og systematisk angrepsspill, sier Dyhre Breivang.

VIL TA MER I OVERTALL: Karoline Dyhre Breivang mener Norge fortsatt har litt å hente i overtallspillet. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
VIL TA MER I OVERTALL: Karoline Dyhre Breivang mener Norge fortsatt har litt å hente i overtallspillet. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer