HJEM UTEN POENG ELLER MÅL: Ada Hegerberg og Ingrid Schjelderup (bak) fortviler. Norge er slått ut av EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HJEM UTEN POENG ELLER MÅL: Ada Hegerberg og Ingrid Schjelderup (bak) fortviler. Norge er slått ut av EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

EM-fiaskoen er komplett etter tap: - Danskene er sleipe

Tap mot Danmark.

  • Norge - Danmark 0-1 (0-1)

DEVENTER (Dagbladet): I kaldt sommervær og duskregn i Nederland ble det ekstra sur kveld for nordmenn i EM-byen Deventer.

Norge er ute av EM etter 0-1 mot Danmark. Det verste er kanskje at Norge er ferdigspilt uten ett eneste mål på tre kamper. 0-1, 0-2 og 0-1 er fasiten.

I sluttminuttene i kveld ble det småampert på banen. Danskene var mest opptatt av å drøye tid, mens de norske spillerne jaktet scoring og ble provosert av den danske oppførselen. Blant annet Maren Mjelde skrek på seg et gult kort.

- Ja, danskene er sleipe. Men vi hadde sikkert gjort det samme dersom vi ledet. Sånn er fotball. Vi blir irritert, og de spiller smart, sier Maren Mjelde til Dagbladet etter kampen.

Også Caroline Graham Hansen ble småirritert.

- Danskene vet de kan gå videre og da blir det høy temperatur. Ja, de var litt survete. Det var noen sure miner der, sier Graham Hansen til Dagbladet.

Norge hadde sjansen til å pynte på statistikken på straffespark ved Caroline Graham Hansen i kveld, men det endte med bom. Akkurat som det meste annet i EM fra det norske laget.

- Det er knalltøft. Slik er realiteten, vi har ikke prestert bedre. Da står vi her med null poeng, det er ganske utrolig, sa en skuffet Ada Hegerberg til TV 2 etter kampen.

- Vi har skapt utrolig lite under det her mesterskapet. Vi har ikke vært presise nok. Det ligger i forberedelsene og jobbinga. Det ligger litt her også, sa Hegerberg, og pekte mot sin egen tinning.

Katrine Veje ble matchvinner i kveld med scoring etter fire minutter.

Trengte storseier

Fotballjentenes utgangspunkt før siste runde i gruppe A var vrient: Det eneste som kunne gi kvartfinalebillett var tremålsseier (eller mer) mot Danmark, og Nederland-seier mot Belgia.

Og det endte med med ny norsk smell.

Kampen ble spilt i byen Deventer, en snau halvtime fra Norges EM-camp i Apeldoorn. Arenaen De Adelaarshorst, med 10 000 plasser, er hjemmebanen til Go Ahead Eagles i den nederlanske serien.

Landslagssjef Martin Sjögren valgte å gjøre flere endringer i elleveren. Inn kom Maria Thorisdottir og Guro Reiten. Ut gikk Andrine Hegerberg og Elise Thorsnes.

Marerittstart

Til tross for endringer, ble det dessverre en ny tung åpning på kampen. Før det var spilt i 5 minutter satte danskene ballen i mål.

Pernille Harder vant en duell på midten og satte fart mot et norsk forsvar i ubalanse. Harder spilte ballen videre til Katrine Veje som satte inn 0-1 i det lengste hjørnet.

- Vi avsluttet kampen på en bra måte, der vi slapp hemningene og gikk framover. Vi skapte mange målsjanser i forhold til de andre kampene, men vi har ikke råd til å slippe inn et slikt mål. Når vi misbruker et straffespark også, da er det vanskelig å score mål, sa landslagssjef Martin Sjögren til TV 2.

23 minutter tok det før Norge fikk en stor målsjanse. Laget rullet opp et fint angrep, og Graham Hansen fant Guro Reiten. Fra god posisjon avsluttet Reiten rett over mål. Nære fra LSK-spilleren.

Straffebom

Etter 44 minutter fikk Norge straffespark. Graham Hansen og Ada Hegerberg kombinerte fint, før Hegerberg ble lagt i bakken.

Men fra straffemerket sviktet Graham Hansen. Målvakt Stine Lykke Petersen gjettet riktig og reddet pent.

Dermed sto det 0-1 til pause.

Norge sleit med å skape sjanser også etter pause - og bare en god redning av Ingrid Hjelmseth hindret 0-2 etter 61 minutter. Danskene kontret - og var nære scoring.

Fem minutter før slutt hadde Norge to i metallet, først et innlegg som nesten snek seg inn på bakre stolpe. Så et langskudd fra Ingrid Moe Wold som smalt i tverrliggeren. Men ballen ville ikke i mål.

Kampen ebbet ut med 0-1, selv om det norske spillet var positivt det siste kvarteret. Angriperne fikk ikke ballen i mål.

Og danskene var mest opptatt med å drøye tid i sluttminuttene.

Dessverre er årets EM tidenes verste for de norske fotballjentene. Aldri før har det gått verre i ett stor mesterskap med null poeng og null mål. Det skal jo egentlig litt til å gjøre det verre.

EM: (gruppespill, plassering):

2017: 0-0-3. Ut i gruppespill.

2013: 2-1-0. Finaletap.

2009: 1-1-1. Ut i semi.

2005: 1-1-1. Finaletap.

2001: 1-1-1. Ut i semi.

1997: 1-1-1. Ut i gruppespill.

VM (gruppespill, plassering):

2015: 2-1-0. Ut i 8-delsfinale.

2011: 1-0-2. Ut i gruppespillet. Vant åpningskamp mot Ekvatorial-Guinea.

2007: 2-0-1. Ut i semi.

2003: 2-0-1. Ut i kvarten.

1999: 3-0-0. Ut i semi.

1995: 3-0-0. Vant VM.

1991: 2-0-1. Finaletap.