Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM-fokus i «Stall Kvalheim»

Susanne Wigene og Bård Kvalheim ser fram til mesterskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ene kvalifiserte seg tidlig, den andre i siste liten. Men trenings- og klubbkameratene Susanne Wigene og Bård Kvalheim gleder seg begge like mye til friidretts-EM i Göteborg om ei drøy uke.

Det gjør i høyeste grad også treneren, Knut Kvalheim, selv en mangeårig langdistansekjempe i norsk friidrett, som nå vier seg til trenergjerningen i Oslo-klubben Tjalve.

Der består «Stall Kvalheim» av rundt 15 løpere på ulike nivåer. De to frontfigurene gjør nå de siste forberedelsene til EM. Og treneren blir en enda viktigere støttespiller enn vanlig, med sin store ballast av egenerfaring fra den slags spesielle konkurranser.

Roser far og sønn Kvalheim

– Det vil bety veldig mye for meg å ha med Knut til Göteborg. Det gir en ekstra trygghet, sier EM-medaljehåpet Susanne Wigene til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Han er en veldig flink trener, som jeg stoler fullt og helt på. Etter at grunnlaget var lagt gjennom mange år hjemme i Haugesund, er det Knut som har fått meg dit jeg er nå, sier 28-åringen, som har hatt Kvalheim som trener siden 2003 og nå løper for Tjalve på tredje sesongen.

– Men også Bård betyr mye for meg, og jeg gledet meg veldig over at han klarte EM-kravet. Vi trener mye sammen om vinteren, og han har hjulpet meg mye, sier Susanne Wigene, som ikke er redd for at EM-programmet skal bli for hardt med satsing både på 5000-meter og mila.

Like store medaljesjanser

- BEDRE: Susanne Wigene er blitt bedre siden i fjor, mener trener Bård Kvalheim. Nå retter duoen blikket mot friidretts-EM i Göteborg. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
- BEDRE: Susanne Wigene er blitt bedre siden i fjor, mener trener Bård Kvalheim. Nå retter duoen blikket mot friidretts-EM i Göteborg. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

10.000-meteren går allerede på mesterskapets første dag, mandag 7. august, mens halvmila går den påfølgende lørdagen. Mye tyder på at det blir direkte finale der også, og ikke noe forsøksheat i mellomtiden.

– Vi bestemte oss i forrige uke at jeg skulle «doble», og det var ingen vanskelig avgjørelse å ta. Jeg er godt trent, og egentlig har det ligget i kortene en stund. For jeg tror både at jeg vil tåle dette og at sjansene til å hevde seg er omtrent like gode på begge distansene, sier Wigene, som er godt fornøyd med at alle EM-forberedelsene har gått etter planen.

Men tidsmessig er hun ikke helt fornøyd med sesongen så langt. Den personlige rekorden på 5000 meter fra i fjor, 14.48,53, står ennå.

Bedre enn i fjor

– Susanne er bedre enn i fjor, men har ikke fått bekreftet det ennå, sier trener Kvalheim.

– Da hun presterte 14.52,68 på Bislett tidlig i juni, gikk det litt for fort til å begynne med, og i Roma nylig (14.58,33) ble det lureløp, forklarer Kvalheim, som også tror hennes sjanse til EM-medalje er like stor på begge distansene. Det til tross for at hun ennå ikke har løpt mildistansen i en skikkelig konkurranse.

Offensiv EM-debutant

Mens forventningene er store til Tjalve-jenta, drar klubbkompisen Bård Kvalheim til EM med et ganske annet utgangspunkt. Med 3.40,12 som fersk personbeste fra Stockholm tirsdag kveld er debutanten en av de svakeste EM-deltakerne på 1500 meter.

– Målet er likevel finale. Jeg har alt å vinne, og mye kan skje, sier 32-åringen offensivt, og legger ikke skjul på at også han vil sette pris på gode råd underveis fra sin trener – som også er hans far.

– Det viktigste rådet jeg kan gi ham er å løpe billigst mulig, men samtidig være aggressiv og være med når ting skjer i feltet. Får han til et bra løp, skal han være fornøyd uansett utfall, sier Knut Kvalheim, som neppe får oppleve at sønnen oppnår det samme som han selv har prestert i EM: 9. plass på 10.000 meter i Praha i 1978.

(ANB)