Annonsørinnhold

EM-gruppe A: Vertslandet dominerer defensiv gruppe

Dagbladets oddsjournalist Lars Dybwad ser på EM-gruppene og har noen spennende målscorerforslag i gruppe A.

Målfarlig: Frankrike forventes å nå langt i sitt egen-arrangerte Europamesterskap, og 15 i odds på Olivier Giroud (bildet) kan være spennende som turneringens toppscorer. FOTO: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Målfarlig: Frankrike forventes å nå langt i sitt egen-arrangerte Europamesterskap, og 15 i odds på Olivier Giroud (bildet) kan være spennende som turneringens toppscorer. FOTO: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart EM i Frankrike, og i forkant av mesterskapet gir jeg en rask oppdatering på mesterskapets seks grupper. Som kjent går de to beste fra hver gruppe videre, i tillegg til de fire beste treerne.

Merk at all odds oppgitt er fra Norsk Tipping, og kan ha blitt endret eller fjernet etter at artikkelen ble publisert.

- Her finner du artikkelen om Gruppe B
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her finner du en forhåndstitt på Gruppe D
- Her kan du se analysen av Gruppe E
- Her ser du gruppe F

Gruppe A

Frankrike
FIFA-ranking juni 2016: 17
UEFA-ranking juni 2016: 10

Kvalifiserte seg: Vertskap

Beste EM: Gull (1984 og 2000)
EM 2012: Kvartfinale
VM 2014: Kvartfinale

Vinnerodds gruppe A: 1,35 (favoritt)
Odds på avansement fra gruppa: Ikke oddssatt
Vinnerodds mesterskapet: 4,00 (delt favoritt)

Vertslandet Frankrike er gjort til delt favoritt i mesterskapet sammen med Tyskland. Har som alle vertsnasjoner den største tilstedeværende støtten i ryggen, men også det ekstra forventningspresset. I tillegg kommer ulempen av ikke å ha spilt en poenggivende kamp siden VM 2014, bare treningskamper. Der har Frankrike vært solide mot sterke lag, spesielt på eget gress.

Ser svært sterke ut offensivt, med mange målfarlige spillere også på midten. Får da også testet sin evne til å score mål med Romania og Albania i gruppa, som kommer til å være svært forsiktige. Frankrikes egen akilleshæl er forsvaret, der man har mistet flere nøkkelspillere med skader.

Favoritt-toppscorer: Antoine Griezmann (odds 8,00)
Outsider-toppscorer: Olivier Giroud (15), Dimitri Payet (60), Paul Pogba (90)

Sveits
FIFA-ranking juni 2016: 15
UEFA-ranking juni 2016: 9

Kvalifiserte seg: Annenplass gruppe E, bak England og foran Slovenia.
Nøkkeltall kvalifisering: 21 poeng fra 7-0-3. 24-8 i målforskjell.

Beste EM: Gruppespill (2008)
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Åttendedelsfinale

Vinnerodds gruppe A: 4,50
Odds på avansement fra gruppa: 1,20 ja - 3,60 nei
Vinnerodds mesterskapet: 65

Kvalifiseringen til Sveits var egentlig ikke så imponerende. Vant riktignok sju av ti kamper, men tapte begge mot England og også borte mot Slovenia. Vant altså bare én av fire kamper mot de tøffe motstanderne i gruppa, og har heller ikke imponert i privatlandskampene siden.

Det meldes om mulige konflikter i spillertroppen mellom de med sveitsisk bakgrunn langt tilbake i familietreet og de som har innvandrerbakgrunn. Kaptein Gökhan Inler kom ikke med i troppen, klarte aldri å spille seg inn i Leicesters gullag. Laget er naturlige favoritter til å ta annenplassen, men det vil ikke være noe stort sjokk om laget får en noe tøff reise dit; spesielt om det går galt i den første kampen mot Albania.

Favoritt-toppscorer: Xherdan Shaqiri (odds 100)
Outsider-toppscorer: Haris Seferovic (ikke oddssatt)

Romania
FIFA-ranking juni 2016: 22
UEFA-ranking juni 2016: 15

Kvalifiserte seg: Annenplass gruppe F, bak Nord-Irland og foran Ungarn.
Nøkkeltall kvalifisering: 20 poeng fra 5-5-0. 11-2 i målforskjell.

Beste EM: Kvartfinale (2000)
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe A: 9,00
Odds på avansement fra gruppa: 1,65 ja - 2,00 nei
Vinnerodds mesterskapet: 200

Romania unngikk tap i kvalifiseringen, slapp bare inn to baklengsmål på ti kamper og scoret selv så vidt over ett mål i snitt per match. Tre av kvalifiseringskampene endte 0-0, og man skal neppe forvente offensivt fyrverkeri fra rumenerne. Et lag som er et klassisk kollektiv uten stjernespillere, og selv kaptein Vlad Chiriches har ikke spilt mange kampene for Napoli denne sesongen.

Romania vil være store outsidere uten noe å tape mot både Sveits og Frankrike, og laget har fått et gunstig kampoppsett med de to kampene først. Kan der prøve å plukke bonuspoeng før den siste kampen mot Albania trolig avgjør lagets skjebne.

Favoritt-toppscorer: Tja, si det. Bogdan Stancu? (ikke oddssatt)
Outsider-toppscorer: Gabriel Torje, Claudiu Keseru (ikke oddssatt)

Albania
FIFA-ranking juni 2016: 42
UEFA-ranking juni 2016: 28

Kvalifiserte seg: Annenplass gruppe I, bak Portugal og foran Danmark.
Nøkkeltall kvalifisering: 14 poeng fra 4-2-2. 10-5 i målforskjell.

Beste EM: Debutanter nå
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe A: 20
Odds på avansement fra gruppa: 2,70 ja - 1,35 nei
Vinnerodds mesterskapet: 500

Debutantene Albania skjønte at noe stort kunne skje allerede i den første kampen i kvalifiseringen, da Portugal ble slått 1-0 borte. Vant bare to kamper til på banen (begge mot Armenia), og ble i tillegg tildelt seieren i skandalekampen borte mot Serbia, som ble stoppet.

Også Albania er først og fremst et kollektiv som arbeider ekstremt hardt under en god kampplan fra deres italienske trener Gianni De Biasi, som verdsetter det defensive fremfor alt. Den allsidige Lorik Cana, nå i Nantes, en nøkkelspiller med lang erfaring fra både landslag og store klubblag i Italia og Frankrike. Kampen mot Sveits særlig spesiell, flere av spillerne i laget er oppvokst der.

Favoritt-toppscorer: Egentlig ingen. I verste fall hjem som målløse.
Outsider-toppscorer: Armando Sadiku, Sokol Cikalleshi, Bekim Balaj (ikke oddssatt)

Tanker om gruppe A:

Den opplagte rekkefølgen i gruppa er Frankrike og Sveits på de to øverste plassene; de to lagene skal være klart bedre enn de to andre. Med Frankrike som det klart beste, riktignok med defensive bekymringer. Et eventuelt usikkerhetsmoment for Sveits er mulig uro i laget. Frankrike har implodert tidligere, men gjør det neppe på hjemmebane. Frankrike kan fort vinne alle tre kampene sine.

Albania og Romania har begge det defensive som sine styrker, og jeg tenker at det er rimelig åpent mellom de to lagene, noe som gjør spill på Albania-avansement litt mer aktuelt enn spill på avansement til Romania.

Det kan fort bli en del målfattige kamper i gruppa med Romania og Albania med, noe som gjør spill som over/under (under) og begge lag scorer (nei) aktuelle. Men neppe lett å knipe noe oddsverdi i disse.

Kanskje må langskytterne ta ansvar for å bryte ned forsvarene. I så måte kan ulike målscorerspill på folk som Frankrikes Paul Pogba og Dimitri Payet, samt sveitserne Xherdan Shaqiri og den offensive backen Ricardo Rodriguez være litt spennende høyoddsere. Sistnevnte har scoret en del mål for Wolfsburg både fra straffemerket og på frispark; men det er usikkert om han i det hele tatt får sjansen for Sveits på offensive dødballer. En potensiell oddsbombe der som målscorer, også en brukbar hodespiller og en back som nesten er litt for glad i å angripe.

Mye handlet om den franske spissen Olivier Giroud i Frankrikes siste treningskamp mot Skottland, og til 15 i odds som toppscorer i EM er han et litt spennende alternativ tross at denne gruppa forventes å bli målfattig. 5 i odds på at han blir Frankrikes toppscorer er også spennende.

Oddsanalyser av kampene i gruppa kommer når dette nærmer seg, på Dagbladets oddstipssider db.no/oddstips. I dagene fremover kommer også lignende artikler som dette om de andre gruppene.

- Her finner du artikkelen om Gruppe B
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her finner du en forhåndstitt på Gruppe D
- Her kan du se analysen av Gruppe E
- Her ser du gruppe F

Noen nøkkeltall fra kvalifiseringen. Alle tall i snitt per kamp:

* Vertsland, ingen kvalifiseringskamper.
# Tallene noe preget av at Albanias ene kamp ble avbrutt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer