Annonsørinnhold

EM-gruppe B: England naturlige favoritter, Slovakia kan overraske

Dagbladets oddsjournalist Lars Dybwad ser på EM-gruppe B!

Målfarlige: Spissene Harry Kane og Jamie Vardy har hamret inn mål for sine engelske klubblag denne sesongen. Med Daniel Sturridge og Wayne Rooney som andre spiss-alternativer har England et vell av offensive muligheter. FOTO:
Reuters / Darren Staples
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
Målfarlige: Spissene Harry Kane og Jamie Vardy har hamret inn mål for sine engelske klubblag denne sesongen. Med Daniel Sturridge og Wayne Rooney som andre spiss-alternativer har England et vell av offensive muligheter. FOTO: Reuters / Darren Staples Livepic EDITORIAL USE ONLY. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart EM i Frankrike, og i forkant av mesterskapet gir jeg en rask oppdatering på mesterskapets seks grupper. Som kjent går de to beste fra hver gruppe videre, i tillegg til de fire beste treerne. Teksten er skrevet med tanke på å fungere som kort og oversiktlig bakgrunnsinformasjon ved oddsspill og deltakelse i EM-konkurranser, eller før man ser kampene på TV. Konkrete spilleforslag ligger lenger ned i artikkelen.

Merk at all odds oppgitt er fra Norsk Tipping, og kan ha blitt endret eller fjernet etter at artikkelen ble publisert.

- Her finner du omtalen av Gruppe A
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her finner du en forhåndstitt på Gruppe D
- Her kan du se analysen av Gruppe E
- Her ser du gruppe F

Gruppe B

England
FIFA-ranking juni 2016: 11
UEFA-ranking juni 2016: 6

Kvalifiserte seg: Vant gruppe E feilfritt foran Sveits og Slovenia.

Beste EM: Bronse (1968)
EM 2012: Kvartfinale
VM 2014: Gruppespill

Vinnerodds gruppe B: 1,80 (favoritt)
Odds på avansement fra gruppa: 1,08 ja - 5,50 nei
Vinnerodds mesterskapet: 9,00

England er klare for et nytt mesterskap og man har klart å fornye landslagstroppen slik at den nå fremstår som offensiv og spennende. Leicester vant Premier League og har gitt engelskmenn trua på at alt er mulig, det engelske landslaget har selv bidratt til optimismen ved å være eneste lag som gikk feilfritt gjennom kvalifiseringsgruppa med ti seiere. Ikke den tøffeste gruppa, riktignok, men med lag som Sveits og Slovenia. Det vitner uansett om en viss moral i laget å vinne alle kampene, og det synes som om denne troppen trives med landslagsspill.

Utfordringen for England i mesterskap er gjerne overvurdering i hjemlandet, og det kan nok skje igjen. Denne troppen synes imidlertid allsidig og mentalt tøff, og man har vært heldig med trekningen både med tanke på gruppa og den trolige veien videre i mesterskapet. Forsvaret ser svakest ut, og om det glipper der med poengtap til følge kan den uvante følelsen av nederlag skade laget.

Favoritt-toppscorer: Harry Kane (odds 12)
Outsider-toppscorer: Wayne Rooney (40), Jamie Vardy (40)

Russland
FIFA-ranking juni 2016: 29
UEFA-ranking juni 2016: 21

Kvalifiserte seg: Annenplass gruppe G, bak Østerrike og foran Sverige.

Beste EM: Semifinale (2008). Som Sovjetunionen; gull i 1960.
EM 2012: Gruppespill
VM 2014: Gruppespill

Vinnerodds gruppe B: 4,00
Odds på avansement fra gruppa: 1,35 ja - 2,70 nei
Vinnerodds mesterskapet: 65

Russland skiftet ut trener Fabio Capello omtrent halvveis i kvalifiseringen og hentet inn den suksessrike klubbtreneren Leonid Slutskij. Under ham berget russerne EM-deltakelse, og Slutskij er en luring som i en alder av 45 år både ser ut som og synes å ha erfaringen til en 60-åring. Laget er breddfullt av spillere fra noen få klubber i russisk liga, ikke minst Slutskijs eget lag CSKA Moskva. Klisjeen om et kollektiv fremfor enkeltspillere lever her.

Dette kan fort være det siste mesterskapet til en del av spillerne i denne troppen, det forventes en del utskiftninger frem til det store målet for Russland, VM i 2018 som landet selv arrangerer. Bare én spiller under 25 år i troppen, Aleksandr Golovin, men sammen med alle 30-åringene er en del spillere i midten av eller på slutten av 20-årene som fort kan bli veteranene i kommende VM-tropp. Russerne har ikke imponert noen i sine siste to mesterskap og blir en litt grå outsider.

Favoritt-toppscorer: Artyom Dzyuba (odds 90)
Outsider-toppscorer: Fyodor Smolov (150), Aleksandr Kokorin (ikke oddssatt)

Wales
FIFA-ranking juni 2016: 26
UEFA-ranking juni 2016: 18

Kvalifiserte seg: Annenplass gruppe B, bak Belgia og foran Bosnia-Hercegovina.

Beste EM: Kvartfinale (1976)
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe B: 4,50
Odds på avansement fra gruppa: 1,45 ja - 2,35 nei
Vinnerodds mesterskapet: 75

Wales er Gareth Bale. Real Madrid-vingen scoret sju av landets magre elleve mål i kvalifiseringen. Hele laget er bygget rundt ham og en skade vil være katastrofal. Tross dette er det naturligvis et helt anstendig lag han har rundt seg, som bare slapp inn fire mål i en kvalifiseringsgruppe med motstanderlag som Belgia og Bosnia-Hercegovina.

Wales har ikke deltatt i noe mesterskap på svært lenge og bør kunne nyte anledningen uten å føle stort press. Særlig kampen mot England bør bli et høydepunkt der Wales har alt å vinne. Forventningene bør nok være relativt beskjedne til dette laget, men man skal alltid ha respekt for gode forsvarslag i mesterskap, og om Bale er i humør kan Wales utfordre hvem som helst. Men; trolig også slite mot hvem som helst, og man ble holdt til et par 0-0-resultater hjemme i kvalifiseringen, blant annet mot ordinære Israel.

Favoritt-toppscorer: Gareth Bale (odds 40)
Outsider-toppscorer: Aaron Ramsey (250)

Slovakia
FIFA-ranking juni 2016: 24
UEFA-ranking juni 2016: 16

Kvalifiserte seg: Annenplass gruppe C, bak Spania og foran Ukraina.

Beste EM: Debutanter. Som Tsjekkoslovakia; gull i 1976.
EM 2012: Ikke kvalifisert
VM 2014: Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe B: 10
Odds på avansement fra gruppa: 2,25 ja - 1,50 nei
Vinnerodds mesterskapet: 150

Førstereis til EM, fra tidligere mesterskap har man kun en små-imponerende deltakelse i VM 2010 å se tilbake på. Drømmeåpning på sin kvalifisering med borteseier mot Ukraina og hjemmeseier mot Spania; vant de seks første kampene i gruppa og ble belønnet for å være våkne fra start. Et av turneringens eldre mannskap, mye rutine i nøkkelspillere som Martin Skrtel, Marek Hamsik og Juraj Kucka, alle med erfaring fra 2010-VM og ymse storkamper med sine klubblag.

Seier mot Tyskland i privatlandskamp i slutten av mai har ikke dempet forventningene i Slovakia. Åpningskampen mot Wales trolig nøkkelen til avansement, men dette laget kan nok tukte større nasjoner på en god dag.

Favoritt-toppscorer: Marek Hamsik (ikke oddssatt)
Outsider-toppscorer: Adam Nemec (ikke oddssatt), Michal Duris (ikke oddssatt)

Tanker og odds-ideer i gruppe B:

• Gruppa synes rimelig åpen selv om England er naturlige favoritter. Det mest aktuelle veddemålet på avansement fra gruppa er på Slovakia til 2,25. Brukbar odds, minner om at de to beste lagene samt fire av seks treere går videre.

• Samtidig synes 1,80 på England som gruppevinner aktuelt. Lite skiller de tre øvrige lagene, men England skuffer (riktignok ikke for første gang i mesterskap...) om de ikke vinner denne gruppa. Litt spennende i den forbindelse, og med Englands perfekte kvalifisering i bakhodet, er også 5 i odds på at England vinner alle tre kampene. Her er det selvsagt en fare at mindre enn ni poeng trolig holder for å vinne gruppa.

• Harry Kane er naturlig favoritt som Englands toppscorer til 2,50. Men det er nå, uvant nok, så mange potensielle målscorere i Englands lag at denne oddsen får stå i fred. Da frister Wayne Rooney til 4,50 vel så mye. Toppscorer i kvalifiseringen, blir trolig brukt og tar trolig straffespark?

• Russland er det ikke godt å spå. Så skrekkelig impotente ut i forrige VM, og har ikke det mest kreative laget. Om man ønsker å spekulere i en russisk fiasko kan 0 poeng spilles til 24 i odds. Mer aktuelt er kanskje 1 eller 2 poeng til henholdsvis 10 og 9 i odds. Mitt lille, dristige tips her blir tap for England, uavgjort i de to andre. Altså 2 poeng.

• Et litt spennende spill på Slovakia med høy risiko: Slovakia tar fem poeng til 18 i odds. Da tenker jeg at de slår Wales i åpningskampen og deretter forsvarer seg til to uavgjorte. Den siste kampen mot England kan fort bli slik at uavgjort kler begge.

• Jeg tror ikke EMs toppscorer kommer fra denne gruppa. Mest aktuell er Harry Kane, men til 12 i odds som vinner av Golden Boot synes det for magert. Da frister det mer med 90 i odds på Russlands Artjem Dzjuba, eller 40 på Gareth Bale. Merk at Norsk Tippings toppscorer-marked dreier seg om hvem som får Gullstøvelen. Det er bare én mann, så om flere spillere får like mange mål, noe som er sannsynlig, betales det kun ut på den som får tildelt Gullstøvelen. Det avgjøres på skilleregler som blant annet inkluderer målgivende pasninger og spilletid. I 2012-EM ble hele seks mann delt toppscorer med tre mål, men det var Fernando Torres som fikk Gullstøvelen.

Oddsanalyser av kampene i gruppa kommer når dette nærmer seg, på Dagbladets oddstipssider db.no/oddstips. I dagene fremover kommer også lignende artikler som dette om de andre gruppene.

Noen nøkkeltall fra kvalifiseringen. Alle tall i snitt per kamp:

- Her finner du omtalen av Gruppe A
- Her finner du teksten om Gruppe C
- Her finner du forhåndstitt på Gruppe D
- Her kan du se analysen av Gruppe E
- Her ser du gruppe F

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer