IKKE OL-KLAR: Henrik Ingebrigtsen er fortsatt ikke OL-klar. Selv et EM-gull er nødvendigvis ikke nok for en Rio-billett, sier sportssjef Ronny Nilsen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
IKKE OL-KLAR: Henrik Ingebrigtsen er fortsatt ikke OL-klar. Selv et EM-gull er nødvendigvis ikke nok for en Rio-billett, sier sportssjef Ronny Nilsen. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

- EM-gull gir ikke nødvendigvis billett til OL

- Men flere som ikke har tatt kravet vil bli innstilt, sier sportssjef Ronny Nilsen til Dagbladet.

AMSTERDAM (Dagbladet): EM var den siste sjansen til å kvalifisere seg til OL for mange norske friidrettsutøvere.

Så langt i mesterskapet er det langt flere som ikke har klart kravet enn de som har gjort det.

Bare hekkeløper Karsten Warholm har så langt i EM kvittert ut en udiskutabel OL-billett.

Fra før er Karoline Bjerkeli Grøvdal, Erik Tysse, Håvard Haukenes, Sondre Nordstad Moen og Sven Martin Skagestad OL-klare.

Også Jaysuma Saidy Ndure har klart kravet på 200 meter, men er foreløpig ikke tatt ut. Det samme gjelder høydehopper Tonje Angelsen. Begge får trolig klarsignal neste helg.

Det betyr at profiler som Ezinne Okparaebo, Isabelle Pedersen, Hedda Hynne, Amalie Iuel, Ingvill Måkestad Bovim og ikke minst løperbrødrene Henrik og Filip Ingebrigtsen fortsatt mangler klarsignal.

Noen av dem vil få det - på skjønn. Det bekrefter sportssjef Ronny Nilsen til Dagbladet i kveld.

- Vi håper fortsatt på - og jeg tror vi får det - ti utøvere i Rio, sier han.

Alder betyr mye

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har tidligere vært klar på at skjønn vil spille inn i uttaket.

- Ser vi at deltagelse i Rio vil være til fordel for å bygge opp utøvere inn mot Tokyo-OL om fire år, vil det bli vektlagt, sa Øvrebø til Dagbladet tidligere i sommer.

- Alder og framtidsutsikter spiller selvsagt en stor rolle, sier Ronny Nilsen.

- Jeg kommer nå til å vurdere dette nøye. Jeg skal blant annet snakke med mange trenere framover før jeg avgir min endelig innstilling til det siste - og endelige uttaket om ei uke.

Trangt nåløye

Skal vi tolke sportssjefen bokstavelig, er det fire ledige OL-plasser. Nåløyet vil bli uhyre trangt ettersom langt flere har klart det internasjonale OL-kravet.

- Vi vil primært ha med utøvere som kan prestere blant de tolv beste. Men selvsagt ser vi også på andre ting, sier han.

VENTER I SPENNING: Ezinne Okparaebo. Foto: NTB Scanpix
VENTER I SPENNING: Ezinne Okparaebo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og «andre ting» kan eksempelvis være potensiale. I så fall vil hekkeløper Isabelle Pedersen ha gode kort med tanke på hvor fort hun løp på sensesongen i fjor.

EM-gull ikke nok

EM går mot slutten, og selv om Henrik Ingebrigtsen skulle vinne lørdagens 1500 meter, er ikke det nødvendigvis godt nok til en OL-billett.

- Nei, det er det ikke, sier Nilsen.

- Utøverne vil bli vurdert ut fra de kriteriene vi har satt, ikke hvilke plasseringer de får i EM.

- Vil bli overrasket

Flere av utøverne som ikke har fått noe klarsignal ennå, forbereder seg likevel som de skal til Rio. Ikke minst gjelder det sprintveteranene Ezinne Okparaebo (28) og Jaysuma Jays Ndure (32). Begge har klart det internasjonale OL-kravet.

- Nå skal jeg pleie OL-formen. EM var bare en forberedelse på det som skal skje i Rio, sier «Jays», som mislykkes i semifinalen på 200 meter i dag.

SPORTSSJEF: Ronny Nilsen. Foto: NTB Scanpix
SPORTSSJEF: Ronny Nilsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Heller ikke Ezinne Okparaebo kom seg til finalen. Med noe som trolig er en liten infeksjon i kroppen fikk hun aldri opp farten.

- Jeg vil bli overrasket om jeg ikke blir tatt ut. Både jeg og lederne vet jeg kan mye bedre enn dette. Det er bare å se på tidene fra i fjor, sier Okparaebo.

Både hun og en rekke andre utøvere går noen svært nervepirrende dager i møte.

17. juli blir den endelige OL-troppen presentert.