EM-gull og 13 av 15 seire

Norsk sensasjon: Han løper fra alle i bakkene.

NY STJERNE: Eidsvåg-gutten Johan Bugge har hatt en sensasjonell framgang denne sesongen. Etter EM-gullet er VM neste mål. Der nærmer han seg nivået til de beste østafrikanerne. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
NY STJERNE: Eidsvåg-gutten Johan Bugge har hatt en sensasjonell framgang denne sesongen. Etter EM-gullet er VM neste mål. Der nærmer han seg nivået til de beste østafrikanerne. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

24 ÅR gamle Johan Bugge fra Eidsvåg er en norsk løpersensasjon. I fjor slet han seg til en 23.plass under VM i motbakkeløp nesten seks minutter bak gullvinner Isaac Kiprop fra Uganda; i år er det blitt EM-gull og en stabil, lang seiersrekke med flere løyperekorder som bekrefter at norsk friidrett er i ferd med å få en ny internasjonal stjerne.

Det er velkomment i en sport som med unntak av Henrik Ingebrigtsen er uten store profiler.

SAMTIDIG er timingen på gjennombruddet perfekt. De siste årene har det vært en eksplosjon i mosjonsløp Norge rundt med imponerende deltakertall som 25 000 i Oslo maraton og 50 000 i Holmenkollstafetten. Hele 185 av de lokale arrangementene er rene motbakkeløp med navn som et oppslagsverk over norske åser og fjellpartier:

•• Fanaråken Opp, Mefjellet Opp, Hovlandsnuten Opp, Stornebbet Opp, Skuggenatten Opp og Fløyen Opp; fellesnevneren for disse løpene er uansett at Johan Bugge har kommet først med god margin.

På 15 løp er det blitt 13 seire. Under Skåla Opp var landsmannen Stian Angermund-Vik foran. Da dro Johan i gang med den amerikanske vinneren Joseph Gray i et åpningstempo langt foran løyperekorden, og ble for en sjelden gang stokk stiv. Og så var det den sterke bergenseren Thorbjørn Ludvigsen som tidlig i våres fikk forsvare byens ære opp til Løvstakken etter å ha tapt for  Johan to uker før om å bli førstemann på toppen av Fløyen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.