Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM-gull og 13 av 15 seire

Norsk sensasjon: Han løper fra alle i bakkene.

NY STJERNE: Eidsvåg-gutten Johan Bugge har hatt en sensasjonell framgang denne sesongen. Etter EM-gullet er VM neste mål. Der nærmer han seg nivået til de beste østafrikanerne. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
NY STJERNE: Eidsvåg-gutten Johan Bugge har hatt en sensasjonell framgang denne sesongen. Etter EM-gullet er VM neste mål. Der nærmer han seg nivået til de beste østafrikanerne. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24 ÅR gamle Johan Bugge fra Eidsvåg er en norsk løpersensasjon. I fjor slet han seg til en 23.plass under VM i motbakkeløp nesten seks minutter bak gullvinner Isaac Kiprop fra Uganda; i år er det blitt EM-gull og en stabil, lang seiersrekke med flere løyperekorder som bekrefter at norsk friidrett er i ferd med å få en ny internasjonal stjerne.

Det er velkomment i en sport som med unntak av Henrik Ingebrigtsen er uten store profiler.

RØFT TERRENG:  Motbakkeløp er ofte tøft for beina. Her fra målområdet til Fanaråken Opp; et løp Joan Bugge vant suverent i år. FOTO: Espen Bratlie / Samfoto.
RØFT TERRENG: Motbakkeløp er ofte tøft for beina. Her fra målområdet til Fanaråken Opp; et løp Joan Bugge vant suverent i år. FOTO: Espen Bratlie / Samfoto. Vis mer

SAMTIDIG er timingen på gjennombruddet perfekt. De siste årene har det vært en eksplosjon i mosjonsløp Norge rundt med imponerende deltakertall som 25 000 i Oslo maraton og 50 000 i Holmenkollstafetten. Hele 185 av de lokale arrangementene er rene motbakkeløp med navn som et oppslagsverk over norske åser og fjellpartier:

•• Fanaråken Opp, Mefjellet Opp, Hovlandsnuten Opp, Stornebbet Opp, Skuggenatten Opp og Fløyen Opp; fellesnevneren for disse løpene er uansett at Johan Bugge har kommet først med god margin.

NY MOSJONSTREND:  Med 185 arrangementer over hele landet er motbakkeløp blitt en mosjonstrend. Denne flokken er på vei opp Oslos Bratteste. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
NY MOSJONSTREND: Med 185 arrangementer over hele landet er motbakkeløp blitt en mosjonstrend. Denne flokken er på vei opp Oslos Bratteste. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

På 15 løp er det blitt 13 seire. Under Skåla Opp var landsmannen Stian Angermund-Vik foran. Da dro Johan i gang med den amerikanske vinneren Joseph Gray i et åpningstempo langt foran løyperekorden, og ble for en sjelden gang stokk stiv. Og så var det den sterke bergenseren Thorbjørn Ludvigsen som tidlig i våres fikk forsvare byens ære opp til Løvstakken etter å ha tapt for  Johan to uker før om å bli førstemann på toppen av Fløyen.

DET er denne løpsboomen som er bakgrunnen for at Friidrettsforbundet nå er i ferd med å danne rene landslag for motbakkeløperne. I en raskt voksende internasjonal øvelse som foreløpig er dominert av østafrikanere, italienere og tyrkere, fikk Norge i sommer både EM-sølv med Eli Anne Dvergsdal og junior-gull med Stian Øvergaard Aarvik. Den framgangen inspirerer miljøet til å systematisere en norsk satsing.

KOSTER KREFTER:  Motbakkeløp er definitivt en av de hardeste idrettsgreinene du kan velge. Dette er utvalgte utslitte som har kommet i mål øverst i Wyllerløypa i Oslo. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
KOSTER KREFTER: Motbakkeløp er definitivt en av de hardeste idrettsgreinene du kan velge. Dette er utvalgte utslitte som har kommet i mål øverst i Wyllerløypa i Oslo. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

Med tanke på det sterke, tradisjonelle norske utholdenhetsmiljøet i langrenn og o-løp, høres prioriteringen fornuftig ut. Motbakkeløp krever lite utstyr og kan drives lokalt over hele fjell -og fjordnasjonen vår; men kunnskapen om riktig trening for slik type idrett er en verdifull nasjonal ressurs.

Selv har Johan Bugge bakgrunn fra langrenn før utstyr og treningstid ble for tidkrevende til at Eidsvåg-gutten kunne satse så mye han ville. Sånn er det ikke tilfeldig at han sist uke møtte opp på langrennselitens hjemmebane i Brå-testen i Trondheim, og greit distanserte skimiljøets kondisjonsfenomen Didrik Tønseth. Det hjalp ikke at Didrik i superform smadret sin egen løyperekord. I mål var han uansett 18 sekunder bak.

STERKE NATUROPPLEVELSER:  Flott opp til Fanaråken. Her er det den aldri aldrende Kristen Skjeldal som er på vei mot en topplassering for et par år siden. FOTO: Erik Berglund / Dagbladet.
STERKE NATUROPPLEVELSER: Flott opp til Fanaråken. Her er det den aldri aldrende Kristen Skjeldal som er på vei mot en topplassering for et par år siden. FOTO: Erik Berglund / Dagbladet. Vis mer

MIDT i denne raske framgangen får Johan hjelp av pappa John Arne til å holde igjen. Foreløpig er 24-åringen kommet opp i 150 kilometer i uka. Det er et par mil mindre enn verdenseliten på 5 000 -og 10 000 meter, men motbakkeløping er så tøft for føttene at det gjelder å begrense seg.

Dessuten har Johan med far som trener vært nøye på en gradvis økning av den totale treningsmengden. Med full jobb som elektriker i tillegg er dette avgjørende for å beholde lyst og overskudd.

PÅ GRENSEN:  All grunn til å disponere med kreftene for de mange som nå konkurrerer i motbakkeløp. Dette er en svært tøff idrett. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
PÅ GRENSEN: All grunn til å disponere med kreftene for de mange som nå konkurrerer i motbakkeløp. Dette er en svært tøff idrett. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

MYE av treningsarbeidet gjøres i flatt terreng. Det er viktig for å få et godt nok løpssteg for en utøver som aldri har konkurrert på bane. Da Johan tok EM-gull i en 11,8 km lang løype med 1 250 meters stigning, ble hele 1 000 meter av stigningen gjennomført på de første fem kilometerne. Resten var tilnærmet flatt terreng.

Det føltes i hvert fall sånn når du har trent deg opp til et nivå i motbakkene som snart ingen følger.     

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!