Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge møter Kroatia i EM:

EM-gutta før nytt drama: ­­­­­­- Kampen snudde karrieren på hodet

Sekundet som alltid vil bli husket i norsk håndballhistorie.

ETT ÅR SIDEN: I VM for ett år siden berget Torbjørn Bergerud Norge i siste sekund. I kveld møtes Norge og Kroatia igjen til skjebnekamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETT ÅR SIDEN: I VM for ett år siden berget Torbjørn Bergerud Norge i siste sekund. I kveld møtes Norge og Kroatia igjen til skjebnekamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge–Kroatia kl. 20.30

ZAGREB (Dagbladet): Ett sekund i Paris 27. januar 2017 var nok til å skrive håndballhistorie.

I kveld blir det en reprise av VM-semifinalen mot Kroatia for ett år siden. Premissene er de samme: Norge må vinne for å ha håp om medalje i EM.

27. januar for ett år siden sto håndballgutta for en historisk bragd ved å spille seg til VM-finale i håndball. 22-22 i semifinalen mot Kroatia i VM ble forvandlet til 28-25-seier i ekstraomgangene. På 22-22, med ett sekund igjen av ordinær tid, reddet Torbjørn Bergerud straffekastet som er blitt stående igjen som et ikonisk øyeblikk.

Et øyeblikk som skiller vinnere og tapere.

Landslagskaptein Bjarte Myrhol forteller:

- Den kampen snudde karrieren på hodet. Vi var et lag der det var mye «nesten». Så fikk jeg endelig lov å oppleve suksess. Som en eldre herremann vet jeg at jeg ikke får mange slike sjanser. Å ta med en sølvmedalje hjem, det betyr mye for både meg og familien min, sier Myrhol til Dagbladet før han igjen leder Norges håndballherrer ut på banen i kveld.

35-åringen er landslagets store veteran med 215 kamper for Norge.

- Opplevelsen i VM sist - og kampen mot Kroatia - er definitivt et høydepunkt og en milepæl. Jeg håper det kommer mer. Vi gleder oss til å møte Kroatia igjen, fordi det er ekstremt morsomt å oppleve disse rammene og kulissene. Det er ikke ofte vi får oppleve sånt i løpet av en håndballkarriere. Det er stort, sier Myrhol.

- Hvordan blir det å møte Kroatia i Kroatia?

- Det vet jeg rett og slett ikke. Det er umulig å si hvordan spillerne reagerer. Det er støy og nerver. Det er så spesielle rammer at det nesten er umulig å vite hva vi går til. Det eneste jeg med sikkerhet kan si er at vi har trygghet i spillet, vi tror på konseptet vårt, sier Myrhol.

- Blåst opp

Målvakt Torbjørn Bergerud (23) er mannen som igjen må stoppe kroatiske storskyttere. Øyeblikket i Paris for ett år siden har han lagt bak seg.

- Det (redningen) hadde stor betydning for at vi kom videre til finalen. I ettertid er det bare blitt en greie som er blåst opp. Det var et stort øyeblikk da det skjedde, men nå har jeg lagt det litt bak meg. Jeg må se framover, det kommer nye kamper hele tida, sier Bergerud til Dagbladet.

Håndballgutta er avhengig av en god målvakt for å lykkes i EM. Norge spilte en svak 1. omgang mot Serbia i forrige kamp, men hevdet spillet etter pause. Spesielt forsvar og keeper våknet etter en rufsete start.

- Det er det siste vi husker best. Spillet i 2. omgang kan vi ta med oss noe positivt fra, men kroatene er en helt annen motstander, sier Bergerud.

- Hvordan har EM-vært for deg?

- Varierende. Jeg har ikke vært like god som jeg håpet, men samtidig har det vært noe bra. Det er framgang og da håper jeg å spille meg bedre og bedre, sier Bergerud.

- Smeller

Landslagssjef Christian Berge forventer et heltent Kroatia-lag, men vil bruke atmosfæren til noe positivt. Kroatene vil ha publikum i ryggen i Arena Zagreb med plass til drøyt 15 000.

- Jeg forventer at det smeller vanvittig. Jeg gleder meg til støy, piping og trykk. Kroatia kommer med masse adrenalin, for de har kniven mot strupen. Det laget som koser seg, spiller avslappet, og gjør minst feil, det laget vinner kampen, sier Berge til Dagbladet.

Landslagssjefen kan melde om en skadefri tropp i kveld der Joakim Hykkerud fortsatt er ute av kamptroppen.

- Hva betyr seieren i VM-semien for deg nå, Berge?

- Jeg er jævlig glad for at vi vant. Nå er kampen historie og vi må ha fokus på de neste oppgavene. Sånne kamper viser at Kroatia og andre storlag er sårbare, og at det er mulig å slå dem. Den selvtilliten må vi ta med oss videre, men nå er det ny taktikk, nytt lag og en ny kamp i kveld, sier Berge.

Norge og Kroatia har begge fire poeng før kveldens kamp. Det er det samme som Frankrike har. Bare to lag går videre til semifinale.

Norge–Kroatia har avkast 20.30. Kampen vises på TV 3.​

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Paris 20170127: Håndball VM herrer, Frankrike 2017. Semifinale Kroatia - Norge 25-28 eeo. Torbjørn Bergerud.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Paris 20170127: Håndball VM herrer, Frankrike 2017. Semifinale Kroatia - Norge 25-28 eeo. Torbjørn Bergerud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!