VOND TID: Portugiseren forteller i en intervju med Daily Mail at han i flere år slitt med depresjon. Foto: Kai Pfaffenbach / Afp / NTB Scanpix
VOND TID: Portugiseren forteller i en intervju med Daily Mail at han i flere år slitt med depresjon. Foto: Kai Pfaffenbach / Afp / NTB ScanpixVis mer

EM-helten snakker ut om den tøffe tiden og tragedien da faren drepte stemora

- Jeg var noen forferdelig steder med tankene mine. 

(Dagbladet): Éderzito António Macedo Lopes, bedre kjent som Éder, ble i sommer den store helten for Portugal da han ble matchvinner i EM-finalen mot Frankrike.

De færreste hadde trodd at det var nettopp han som skulle sende Portugal til himmels den kvelden. Den usannsynlige matchvinneren hadde nemlig slitt med måltørke i lang tid.

- Jeg må ha sett reprisen av det målet 15 ganger. OK, kanskje enda mer. Noen ganger går jeg inn på Youtube og ser målet om og om igjen, innrømmer 28-åringen.

Det er den britiske avisen Daily Mail som har intervjuet portugiseren om den spesielle kvelden i Frankrike.

I det samme intervjuet åpner Éder seg også om selvmordstanker og den store tragedien som rammet familiens hans for 13 år siden.

MATCHVINNER: Éder ble den store helten for Portugal i EM-finalen i sommer. Foto: Miguel Medina / AFP / NTB Scanpix 
MATCHVINNER: Éder ble den store helten for Portugal i EM-finalen i sommer. Foto: Miguel Medina / AFP / NTB Scanpix  Vis mer

Faren dømt for mord

Éder kom fra Guinea-Bissau til Portugal som treåring og vokste opp i en svært fattig familie. Han ble etter hvert flyttet til et barnehjem ettersom foreldrene ikke var i stand til å ta vare på ham.

Mens den 12 år gamle gutten bodde på barnehjemmet, ble faren dømt til fengsel i Storbritannia for å ha drept og dumpet kjæresten i en elv.

Hendelsen har naturligvis preget fotballspilleren.

– Stemoren min døde og min far ble siktet og satt i fengsel. Jeg var ikke der og kan ikke si hva som skjedde. Men faren min hevder at han er uskyldig, sier Éder til Daily Mail og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han er pappaen min og jeg tror på han. Jeg sier ikke at retten gjorde noe galt, men han er min far. Jeg begynte å besøke han da jeg var 22 år - og jeg kommer på besøk når jeg har tid.

Selvmordstanker

Til tross for at Éder denne sommeren skjøt seg inn i portugisisk fotballhistorie den varme julikvelden i Paris, er han klar på at livet som fotballspiller heller ikke har vært lett.

Etter mye kritikk fra både fans og presse etter et mislykket VM i 2014, startet et mørkt kapittel for fotballspilleren.

28-åringen, som allerede hadde møtt mye motgang i livet, forteller at det gikk så langt at han vurderte å ta sitt eget liv.

- Jeg var noen forferdelig steder med tankene mine. Jeg var inne i en dårlig fase. Jeg hadde vært skadet før jeg dro til VM og der gikk det ikke særlig bra, sier han.

– Det var tøft. Jeg mistet troen på at jeg kunne drømme igjen. Det var en fryktelig periode og jeg begynte å lure på om det fantes en vei ut.

Heldigvis fikk den tidligere Swansea-spilleren hjelp av psykolog. Éder spiller i dag i franske Lille og forteller at han har det mye bedre.

Nå ønsker han å skrive bok og fortelle sin svært tøffe historie.