HYLLES: Superlativene florerer om Karsten Warholm etter EM-gullet i Berlin, også fra hans bitreste rivaler. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
HYLLES: Superlativene florerer om Karsten Warholm etter EM-gullet i Berlin, også fra hans bitreste rivaler. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Karsten Warholm vant EM-gull

EM-heltene lovpriser Warholm:
- Sportens nye rockestjerne

Selv Karsten Warholms bitreste rivaler hyller og bøyer seg i støvet for 22-åringen fra Ulsteinvik. Respekten for friidrettsunikummet er enorm.

BERLIN (Dagbladet): Å snakke med Karsten Warholms rivaler om nordmannens prestasjoner og personlighet er litt som å snakke med Marit Bjørgens tidligere rivaler om samme tematikk.

Superlativene hagler både om talentet, kvalitetene og verdiene.

Regjerende europamester Yasmani Copello måtte nøye seg med sølvet bak Warholm, men var likevel en glad mann da han møtte Dagbladet etter 400 meter hekk-finalen i Berlin.

- Jeg husker at jeg løp mot Warholm for første gang i Sverige. Da var han ikke på dette nivået. Nå er han nesten umulig å slå. Jeg er veldig imponert over utviklingen hans og hvor god han er. Jeg er glad på Karstens vegne og vil gratulere europamesteren, sier Copello til Dagbladet.

- Karsten har vært fantastisk i år. Så jeg er glad for å vinne sølv, selv om jeg har trent veldig hardt i år og hadde troa på gull underveis i løpet da vi lå side om side.

Barr tar av seg hatten

VIKING: Karsten Warholm ble verdensmester i regn og europamester i tropevarme. Etter gårsdagens triumf i Berlin feiret han på denne måten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
VIKING: Karsten Warholm ble verdensmester i regn og europamester i tropevarme. Etter gårsdagens triumf i Berlin feiret han på denne måten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Iren Thomas Barr spurtet inn til EM-bronse og jublet kanskje mest av alle. For Barr var bronsen som en seier å regne og det beste han kunne håpe på. For i år er nivået i 400 meter hekk blitt enda høyere enn i fjor.

- 400 meter hekk-feltet har et ekstremt høyt nivå i år. Det har skjedd mye siden i fjor, og det å vinne nå er mye vanskeligere. Karsten var best i VM i fjor, men er enda bedre nå. Det er rått å se. Det er bare å ta seg hatten for det han gjør, sier bronsevinner Barr til Dagbladet.

- Det er helt utrolig å vinne en bronsemedalje. Jeg hadde en drøm om det, men jeg visste at det ville bli ekstremt vanskelig.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Sportens nye stjerne

ROS: Sølvvinner Yasmani Copello hyller Karsten Warholm. Foto: Andrej ISAKOVIC / AFP
ROS: Sølvvinner Yasmani Copello hyller Karsten Warholm. Foto: Andrej ISAKOVIC / AFP Vis mer

Ludvy Vaillant, som ble nr. 4, slenger seg på hyllesten av den norske gullvinneren.

- Warholm er en verdig europamester. Han er helt ekstremt sterk og er best når det gjelder. Det viste han i fjor, og det viste han i år. Jeg er mektig imponert over det han har gjort den siste tiden, sier Vaillant til Dagbladet.

- Vi kan nok alle lære noe av Karsten Warholm. Han er sportens nye rockestjerne, mener den franske friidrettsprofilen.

Også estiske Rasmus Mägi og spanjolen Sergio Fernández er fulle av begeistring.

- Det er råsterkt det Warholm gjør. 22 år gammel og både verdensmester og europamester. Wow, sier Mägi til Dagbladet.

POPULÆR: Karsten Warholm. Foto: Øyvind Godø
POPULÆR: Karsten Warholm. Foto: Øyvind Godø Vis mer

- Warholm er rå. Han er best. Han er et unikum. Norge burde være stolte, sier Fernandes til Dagbladet.

Trenerens hyllest

En som definitivt er stolt er trener Leif Olav Alnes.

- Karsten er helt enestående. Det er rimelig umenneskelig å løpe både 400 meter flatt og 400 meter hekk på et så høyt nivå. Det koster ekstremt mye. Det er ikke antall løp i seg selv, men at kroppen har det stresset over så lang tid, sier Alnes til Dagbladet.

- Det høres ut som det er tøffere å løpe flere løp samme dag, men det kan faktisk være bedre. Når det går over fire dager med ut av kroppen-innsats, er det blytungt. Ikke gjør det hjemme, advarer Warholms suksesstrener.

Alnes var på vei til å pensjonere seg som topptrener. Så kom Warholm og snudde alt på hodet.

- Jeg ble forespurt om å trene Karsten. Jeg kjente til ham, men kjente ikke ham. Så jeg dro og besøkte Karsten og familiens hans for å finne ut hvordan folk dette var. Det var en strålende match. Jeg skjønte raskt at jeg ville gjøre dette, sier Alnes til Dagbladet.

- Jeg var egentlig klar for å dykke og fiske litt før gåstolen tok meg. Men så kom Karsten og da ble det en runde til. Han er eksepsjonell.

Warholms reaksjon

Selv var Karsten Warholm i ekstase etter gulløpet.

- Det her var helt sykt. Helt sykt. Jeg var veldig fokusert og visste at det ville bli tøft. Copello var helt rå i dag. Jeg prøvde å løpe mitt løp. Så kom han på innsida av meg. Heldigvis hadde jeg litt igjen i banken, sier Karsten Warholm etter EM-gullet.

Han vant med tida 47,64 sekunder, som er ny personlig rekord. Det er også mye raskere enn da han tok VM-gull i regnet i London for ett år siden med 48,35.

Endret

Til Dagbladet forteller Warholm om grepet som avgjorde gulløpet. Dimna-guttens avgjørelse etter den åttende hekken kan ha blitt avgjørende i duellen mot tyrkiske Copello:

- Det er tøft psykisk å løpe side om side med Copello på oppløpet der. Det krever sin mann. Jeg måtte roe ned og gjøre jobben. Jeg måtte treffe med stegene imellom. Det er liksom ikke bare å dra ut stegene som på en 400 meter. Da bommer du. Jeg bytter til 15 steg i dag etter den åttende hekken, fordi det gikk så fort. I tillegg var det litt vind i dag. Da jeg byttet antall steg, gjorde jeg det på en rutinert måte. Jeg gjorde løpet akkurat som jeg kunne, sier Warholm til Dagbladet.

- Ofte har du vært best de første 300 meterne. I dag avgjorde du på oppløpet. Var dette din beste oppløpsside noen gang?

- Det var helt klart en av mine beste oppløpssider. Jeg har fått tyn for å ikke stå distansen, men i dag var det der jeg avgjorde. Det er sykt digg, sier Warholm til Dagbladet.

Han forteller at han er overrasket over hvor tøff hans argeste konkurrent var.

- Et sjokk

Copello suste inn til en supertid han ikke har vært i nærheten av denne sesongen. Det holdt likevel ikke til å slå multitalentet fra Ulsteinvik.

- Det kom litt som et sjokk at Copello skulle løpe så fort. På en annen side var jeg nok forberedt på at han ville gjøre alt for å forsvare tittelen sin. I tillegg er han en mesterskapsløper. Samtidig føler jeg at jeg også leverer bra i mesterskap. Det viste jeg i dag, sier Warholm.

- Det er fantastisk å kunne gjenta suksessen fra i fjor, men det kostet nok mer enn det ser ut som. I år har jeg måttet løpe enda raskere enn i fjor. Nivået er høyere, sier gullvinneren.

Warholm ble presset helt til siste slutt under kveldens finale. En råsterk spurt siste 50 meterne sikret gullet.

- Jeg kom hit for å ta gull på 400 meter hekk. Akkurat nå driter jeg i 400-meter flatt. Den la jeg inn først og fremst for å gi en ekstra motivasjon. Det blir bare en bonus nå, sa Warholm etter EM-gullet torsdag kveld.

Han forteller om løpet:

- Da jeg kom over den siste hekken, så jeg at jeg hadde mer fart enn Copello. Samtidig hadde jeg mye syre i beina. Det var litt den samme følelsen som i London-VM. Så merket jeg at jeg dro litt ifra. Det var ekstremt deilig, sier Warholm.

Stort press

Han lot seg imponere av mannen som ble nummer to:

- Copello er en konkurrent det står respekt av. Han er en mesterskapsløper som alltid leverer når det gjelder. Han er mer merittert enn meg og er helt rå. Copello er en enormt verdig konkurrent. Da er det ekstra gøy å gå seirende ut av duellen.

- Presset har vært enormt. Vi er en generasjon i norsk friidrett det blir satt krav til. Det er forventninger som er tunge å leve opp til. Samtidig gir det motivasjon. Jeg klarer ikke å tenke på morgendagen nå. Jeg kommer til å gi alt, men jeg klarer ikke å tenke på det. Jeg er bare så glad for dette gullet, sier sunnmøringen.

I kveld løper Warholm finale på 400 meter. Finalen starter klokka 21.05.