Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM-heltene vurderer: - Dette er det nye Norge mangler

Norges spisser i EM 2000: 91 mål. Norges spisser nå: Fem mål.

DRØMMEKVARTETT: Nils Joham Semb kunne velge mellom disse fire spissene sist Norge var i EM: Tore Andre Flo, Steffen Iversen, John Carew og Ole Gunnar Solskjær. Kontrastene til i dag er store. Foto: NTB Scanpix
DRØMMEKVARTETT: Nils Joham Semb kunne velge mellom disse fire spissene sist Norge var i EM: Tore Andre Flo, Steffen Iversen, John Carew og Ole Gunnar Solskjær. Kontrastene til i dag er store. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Norge knuste Slovenia 4-0 i 1999, kvalifiserte Norge seg for sitt første og foreløpig siste EM-sluttspill i historien.

Nå, 16 år seinere, er det ifølge tallknuserne 73 prosent sjanse for at EM-drømmen vil bli realisert på ny.

Forskjellene mellom datidas og dagens landslag er imidlertid store. Dagbladet har fått EM-heltene fra 2000 til å gjøre en sammenlikning.

I all hovedsak mener våre gamle landslagshelter at dagens landslag mangler noe erfaring, profiler og midtstoppere og spisser av høy Europa-klasse.

Kontrastene Her får de god støtte av tallenes klare tale. I EM-troppen i 2000 het spissene Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo, Steffen Iversen og John Carew.

Kvartetten hadde alle store internasjonale karrierer, spilte i en rekke internasjonale toppklubber og har til sammen 91 landslagsmål.

Til sammenlikning har de fire mest offensive i dagens landslagstropp bare fem landslagsmål til sammen. Alexander Søderlund, Joshua King, Veton Berisha og Jo Inge Berget er dagens offensive kvartett.

- Jeg savner flere naturlige målscorere og markante profiler på topp. Vi hadde spisser i europeiske toppklubber i Flo, Solskjær, Carew og Iversen, sier daværende landslagskeeper Thomas Myhre til Dagbladet.

- At spissene har lite mål nå, skyldes flere ting. Det er en naturlig konsekvens av et generasjonsskifte. Kanskje King dobler antallet bare mot Malta? håper Myhre.

Tror scoringene vil komme Daværende landslagssjef Nils Johan Semb prøver å tone ned sammenlikningene.

- John Carew var - i likhet med John Arne Riise - ung og uetablert da. Men Ole Gunnar, Tore Andre og Steffen var tre spisser av bra internasjonalt kvalitet, sier Semb til Dagbladet.

- Det som skjedde for 15 år siden, bør ikke brukes som sammenlikningsgrunnlag, men mer som en kuriositet. Vi har et veldig ungt landslag nå, et av Europas yngste, så jeg tror målene vil komme etter hvert, mener toppfotballsjefen.

Den som scorer mest i internasjonal fotball om dagen er AZ Alkmaars Markus Henriksen, som egentlig er midtbanespiller og ikke spiss.

- Det positive er at Søderlund scorer mye i Rosenborg. Henriksen gjør det samme i Alkmaar, riktignok som hengespiss. Han har hatt en veldig positiv utvikling, men har alltid vært en målscorer. Det samme gjelder Jo Inge Berget, mener Semb.

- Det er vanskelig å sammenlikne. Nå har vi veldig mange kreative offensive spillere, mens da hadde vi veldig mange bunnsolide forsvarsspillere.

Savner rutine og Myggen Det er Myhre enig i.

- Det var veldig fint for meg som keeper at vi hadde stoppere i høy Europa-klasse, og vi hadde mange av dem. Forsvarsspill var noe vi virkelig kunne. Etter Brede Hangeland ga seg, er vi ikke helt der nå, selv om Even Hovland har kommet inn omtrent uten å slippe inn mål, mener den tidligere Everton-keeperen.

LITE MÅL: Norges landslagsspisser har ikke scoret mye for Norge. Mot Malta og Italia blir det enten Joshua King eller Alexander Søderlund som blir valgt på topp for Norge.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LITE MÅL: Norges landslagsspisser har ikke scoret mye for Norge. Mot Malta og Italia blir det enten Joshua King eller Alexander Søderlund som blir valgt på topp for Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Myggens kreativitet savnes kanskje også, men Martin Ødegaard kan jo vokse inn i den rollen på sikt. Men jeg håper han får tid. De forrige landskampene viste at vi ikke er avhengig av ham nå, heldigvis.

Tidligere landslagsstopper Dan Eggen savner mer rutine i Per-Mathias Høgmos tropp.

- Dagens landslag har en litt ulik taktisk tilnærming og ulike spillerprofiler. De er yngre og mer urutinerte og har flere fra hjemlig serie. De savner nok litt erfaring, sier Eggen til Dagbladet.

- Vi hadde mange rutinerte spillere som hadde vært med på dette før. Nå er de annerledes, og denne gjengen har flere muligheter til å komme til mesterskap. Men det kan bli et veldig stolt øyeblikk for hele nasjonen, supplerer Bent Skammelsrud.

- Har blitt bedre mellom 16-meterne Er det noe nye Norge er bedre på enn gjengen som spilte EM i 2000?

Ja, mener de tidligere landslagsheltene.

- Dagens landslag er kanskje bedre på å variere spillet. Vi spilte mer direkte og med lavere risiko. Nå kan de spille på feilvendt spiller og lyktes bra med det mot Kroatia, mener Myhre.

- Vi hadde vi større profiler og mer bredde i forsvaret og på topp. Samtidig er nok dagens landslag bedre mellom 16-meterne. Men det er jo i 16-meterne kampene avgjøres, sier Eggen.

Stig Inge Bjørnebye mener dessuten at landslaget i dag utnytter ressursene bedre.

- Jeg ønsker ikke å sammenlikne dagens og datidas spillere, men ressursmessig er forutsetningene bedre nå. Dette var ikke optimalt da jeg spilte. Nå er støtteapparatet større og kompetansen er bedre. Den utviklingen er positiv, sier Bjørnebye til Dagbladet.

- Landslaget i dag er ungt og spennende. Mange har vært kritiske til Høgmos prosjekt, men det er et lag i utvikling, mener den tidligere Liverpool-spilleren.

Tror på flere utenlandsproffer Nye Norge har også en høyere ligaindeks og flere hjemlige spillere. Den tendensen tror Myhre fort kan snu.

- Norsk EM-deltakelse vil åpne øynene for norsk fotball igjen blant utenlandske klubber, som vil gi flere norske utenlandsproffer og et enda bedre landslag, sier Myhre.

- På den tiden var spranget mellom Tippeliga og Premier League mye mindre. Nivået der borte var ikke like høyt. Nå har de jo så mye penger at de kan kjøpe verdensstjerner i stedet, fortsetter han.

- Jeg var en del av dessertgenerasjonen som dro nytte av det Thorstvedt og co. gjorde, slik at det ble enklere å komme seg til Premier League. Nå er det annerledes, men den nye spennende generasjonene kan åpne slusene igjen. Om ikke like mange til Premier League, så I hvert fall en del til Tyskland og Nederland, håper Myhre.

Dan Eggen forteller at han ikke kjente så mye på EM-stemningen som sikkert mange andre gjorde.

- EM-stemningen er nok sterkere for publikum, for vi spillerne levde litt i en egen boble. Vi fokuserte på egne prestasjoner og ikke på andre kamper og stemningen, forteller den tidligere Spania-proffen.

- Jeg tror Norge kommer til EM. Jeg håper det av hele mitt hjerte, forteller Myhre.

Ungt landslag Datidens EM-helter er spent på hvordan dagens urutinerte landslag vil takle presset.

- Dagens landslag har en litt ulik taktisk tilnærming og ulike spillerprofiler. De er yngre og mer urutinerte og har flere fra hjemlig serie. De savner nok litt erfaring, sier Eggen.

- I tillegg hadde vi større profiler og mer bredde i forsvaret og på topp. Samtidig er nok dagens landslag bedre mellom 16-meterne. Men det er jo i 16-meterne kampene avgjøres, fortsetter han.

Skammelsrud vurderer det hele på samme måte.

- Vi hadde mange rutinerte spillere som hadde vært med på dette før. Nå er de annerledes, og denne gjengen har flere muligheter til å komme til mesterskap. Men det kan bli et veldig stolt øyeblikk for hele nasjonen, forteller Rosenborg-legenden.

I denne artikkelen landslaget em 2000 myhre sport fotball semb

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!