Håndball:

EM i fare: - Umulig

I løpet av få dager må Norge gi endelig beskjed om de kan arrangere håndball-EM i Trondheim.

I FARE: Håndball-EM på norsk jord henger i en tynn tråd bare tre uker før Camilla Herrem, Heidi Løke og Stine Bredal Oftedal skulle kaste mesterskapet i gang i Trondheim spektrum 3. desember. Foto: Vidar Ruud / NTB
I FARE: Håndball-EM på norsk jord henger i en tynn tråd bare tre uker før Camilla Herrem, Heidi Løke og Stine Bredal Oftedal skulle kaste mesterskapet i gang i Trondheim spektrum 3. desember. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Etter et møte med helseminister Bent Høie (H) og kulturminister Abid Raja (V) mandag, måtte Norges Håndballforbund levere nye smittevernplaner.

De ble levert allerede neste dag, og ballen ligger igjen hos helsemyndighetene. Kommende mandag må forbundet gi en definitiv beskjed til Det europeiske håndballforbundet om Norge er i stand til å arrangere mesterskapet som skal kastes i gang 3. desember.

Men onsdag kom helsedirektør Bjørn Guldvog med en deprimerende beskjed til alle med et håp om å få utenlandske utøvere til Norge i tiden framover.

- Det er egentlig ønskelig at de samme kravene stilles til idrettsutøvere som til andre yrkesaktive, sa Guldvog til VG om fotballens unntak fra karantenebestemmelsene i etterkant av avlysningen av Norge - Israel.

- Umulig å arrangere

Dagbladets håndballekspert under EM, Frode Kyvåg, mener Guldvogs uttalelse er ensbetydende med at mesterskapet ikke kan bli arrangert.

- Jeg skjønner godt hva han mener, men hvis man må forholde seg til de samme karantenebestemmelsene som andre er mesterskapet ferdig. Du kan ikke sette et lag i karantene og gi det andre lag walkover når det er andre regler for dem som spiller i Danmark, forteller Kyvåg og konkluderer:

- Jeg tror det blir umulig å arrangere, for jeg ser ikke at man kan gi en dispensasjon ut fra dagens smittesituasjon.

Kyvåg vil bli å se som håndballekspert under Dagbladets TV-sendinger fra mesterskapet.

UMULIG: Dagbladets håndballekspert under EM, Frode Kyvåg, mener det blir umulig å arrangere mesterskapet på norsk jord. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UMULIG: Dagbladets håndballekspert under EM, Frode Kyvåg, mener det blir umulig å arrangere mesterskapet på norsk jord. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Helsedirektør Bjørn Guldvog har ikke ønsket å kommentere gårsdagens uttalelser overfor Dagbladet og henviser til Helsedepartementet.

Helse- og omsorgsdepartementet ønsker heller ikke å kommentere saken mens den fortsatt er til vurdering.

- Gjennomføring av disse arrangementene er fortsatt under vurdering og beslutning i saken kommer seinest i begynnelsen av neste uke, skriver kommunikasjonsrådgiver i departementet, Alexandra R. Tufteland, i en e-post til Dagbladet torsdag.

Avhengig av unntak

De norske arrangørene er avhengig av å få et unntak fra det norske karanteneregelverket for at EM kan gå som planlagt. Per dags dato er fotballen de eneste som har fått unntak fra reiserestriksjonene i Norge.

I tillegg må man mest sannsynlig få et unntak fra den særnorske regelen som sier at ved en positiv test under mesterskapet må hele laget og det siste motstanderlaget i karantene.

President i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio, forteller til Dagbladet at de nå har gjort det myndighetene ba om mandag og at ballen igjen er sendt videre.

- Vi leverte nye smittevernprotokoller på tirsdag og har dermed gjort det vi kan. Nå må vi vente på svar fra myndighetene og noen flere kommentarer har jeg ikke nå, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til Dagbladet.

- Har du blitt mer pessimistisk de siste dagene?

- Jeg er vanligvis en ukuelig optimist og akkurat nå krydrer jeg det med en dag-for-dag realisme, men pessimist er jeg ikke, svarer Lio.

- Tviler sterkt

Å få disse dispensasjonene ser Kyvåg negativt på. Han omtaler en eventuell avlysning som en sportslig katastrofe, men presiserer at han har full tillit til helsemyndighetene og er glad for at Norge har så ansvarlige og dyktige myndigheter.

- Helsa må gå først, uansett konsekvenser, og det må hele nasjonen forstå nå. Om helsemyndighetene fraråder oss fra å arrangere, må vi akseptere det og stole på at det er det beste i denne situasjonen. Smitten øker hver dag og det er blodig alvor, minner Kyvåg om.

- Vi kan krysse fingrene og håpe på undre, men jeg tviler sterkt på at dette blir noe av, legger håndballeksperten til.

For å gjøre det hele vanskeligere for EHF er det også stor usikkerhet om Danmark kan arrangere etter at danskene også har blitt rammet av et stort smitteutbrudd den siste tida.

- Oppe i det hele har de fått problemer i Danmark som betyr at Frederikshavn er utelukket som kamparena, og da står man igjen med bare Herning. Jeg skjønner på Jesper Jensen (Danmarks landslagstrener red.anm.) at det går mot en avlysning av EM og han kaller det en katastrofe for håndballen, avslutter Frode Kyvåg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer