EM i Norge avlyses

Det bekrefter Norges Håndballforbund i en pressemelding.

AVLYST: Det blir ikke håndball-EM på norsk jord i desember likevel. Foto: Vidar Ruud / NTB
AVLYST: Det blir ikke håndball-EM på norsk jord i desember likevel. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Håndball-EM skulle etter planen kastes i gang i Trondheim Spektrum 3. desember. Nå er det klart at mesterskapet ikke kan arrangeres på norsk parkett. Det bekrefter Norges Håndballforbund (NHF) i en pressemelding.

- På bakgrunn av norske helsemyndigheters grundige vurderinger, samt politiske myndigheters klare krav og ønsker, er det klart at Norge ikke kan stå som arrangør av Håndball-EM for kvinner i desember, sier håndballforbundet i pressemeldingen.

- Vi har snudd hver stein i håp om å få til mesterskap i Norge. Nå er tida kommet for å akseptere at det ikke lar seg gjøre, med de retningslinjene som gjelder her hjemme. Det respekterer vi. Vi har flere ganger sagt at norske myndigheter er verdensmestere på smittevern, og det gjentar jeg gjerne, sier Lio videre.

Det har lenge vært knyttet stor usikkerhet til om mesterskapet kunne gå som planlagt. De norske arrangørene har vært avhengig av å få et unntak fra det norske karanteneregelverket for at EM kan gå som planlagt.

I tillegg trengte man et unntak fra den særnorske regelen som sa at ved en positiv test under mesterskapet må hele laget og det siste motstanderlaget i karantene.

- Bombe

EM skulle deles mellom Norge og Herning i Danmark med start om 17 dager. Lederen i det Danske håndballforbundet, Per Berthelsen, sa fredag at Danmark er klar til å ta hele mesterskapet dersom det kommer en ny sponsor eller "en rik onkel", ifølge den danske avisa BT, som i dag betegner det som en bombe at avlysningen fra Norge kommer nå.

Nå står danske Herning igjen som eneste arrangørby bare to uker før mesterskapets start. Norges håndballforbund skal nå jobbe sammen med Det europeiske håndballforbundet (EHF) og Det danske håndballforbundet (DHF) for å finne en alternativ måte å gjennomføre mesterskapet på.

- Vi er takknemlig for samarbeidsånden og den felles forståelsen vi har møtt blant våre medarrangører fra EHF og DHF. Samtidig er det selvsagt med tungt hjerte at vi må erkjenne at det denne gangen ikke ble mulig å arrangere mesterskap på hjemmebane for Norges del. Vi hadde gledet oss veldig, sier president i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio.

Forberedelsene i Danmark har vært kaotiske den siste tida på grunn av smitte av corona-virus fra mink til mennesker på Nordjylland og den storstilte avlivningen av mink. En del av kampene i Danmark skulle vært spilt i Frederikshavn, men alle kampene der ble flyttet til Herning.

EHF (Det europeiske håndballforbundet) har ennå ikke kommet med noen erklæring om det blir noe førjuls-EM nå i det hele tatt.

Skryt av kulturministeren

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) mener Norges håndballforbund nå viser ansvarlighet ved å si nei til å arrangere mesterskapet.

- Håndballforbundet viser ansvarlighet med denne beslutningen. I lys av smittesituasjonen her til lands er det riktig at de avlyser sin del av arrangementet. I likhet med andre håndballinteresserte nordmenn, skulle jeg gjerne sett at EM lot seg gjennomføre som planlagt, men smittesituasjonen i Norge tillater dessverre ikke at et arrangement av en slik størrelsesorden avvikles her, sier kultur- og likestillingsministeren i en kommentar til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer