EM i Norge uten Norge?

Norges Fotballforbund samarbeider med Sverige, Danmark og Finland for å få fotball-EM til Norden i 2008. Men det kan bli et mesterskap som Norge ikke blir deltakernasjon i.

Belgia og Nederland delte på EM-sluttspillet i 2002. Begge landene fikk friplasser av UEFA som arrangørland. Skulle Norden få tilslag på sin søknad vil de ikke bli garantert friplass for alle nasjonene.

- Vi kan ikke forlange fire gratisplasser av 16 deltakernasjoner, og vi ville heller ikke akseptert at andre land hadde gjort det samme, sier visepresident Karen Espelund i Norges Fotballforbund til Dagbladet.

Dermed er tautrekkingen allerede i gang mellom de fire søkernasjonene om hvem som skal få de to friplassene det satses på, og hvem som eventuelt må gjennom en kvalifisering for deltakelse i det eventuelle mesterskapet.

Møtes i august

En løsning er allerede skissert av de nordiske landene. Dagbladet fikk den fakset over fra Dansk Boldspill Union (DBU):

  • Alle de nordiske landene deltar på lik linje med andre nasjoner i EM-kvalifiseringen. Dersom tre eller fire land kvalifiserer seg gjennom sin plassering i gruppespillet, deltar disse.
  • Hvis ingen nasjoner kvalifiserer seg vil det bli spilt en intern nordisk turnering der de to beste landene får delta på friplasskvoten
  • Kvalifiserer bare én nasjon seg, må de resterende tre spille om den ledige friplassen

- Det er flere argumenter for og mot ulike løsninger. Vi skal ha et nordisk møte i august hvor vi skal legge premissene, sier Espelund.

Får konkurranse

Arrangørsøknaden er ikke postlagt.

- Den vil ikke bli sendt før søknadsfristen går ut i mars neste år, sier Karen Espelund.

Når søknaden er sendt, skal UEFA gå gjennom alle søkernasjonene før avgjørelsen om tildelingen blir tatt i årsskiftet 2002/2003.

Det nordiske alternativet kan få konkurranse om mesterskapet fra følgende nasjoner:

  • Et utvidet britisk alternativ uten England.
  • Et samarbeid mellom Hellas og Tyrkia.
  • Et samarbeid mellom Østerrike og Sveits.

I tillegg vurderer også Russland å søke om mesterskapet.

- Vi tror vi har store muligheter til å få mesterskapet. Vi har et godt renommé som arrangører. Det er også veldig positivt at vi har med oss Danmark, som er kjent for sine «rooligans», sier Espelund.

I øyeblikket jobbes det med å få garantier fra de ulike lands regjeringer.

- De fire lands regjeringer har stilt seg bak søknaden, men UEFA stiller krav om blant annet sikkerhet og arbeids- og oppholdstillatelse. I øyeblikket er vi i dialog med Justisdepartementet, sier Karen Espelund.