Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM-idé får varm politisk mottakelse

Vil gjerne ha svensk-norsk fotball-EM i 2016.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges to største partier, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, er uenige om hvorvidt Norge bør arrangere OL i 2018.

Derimot tyder det på at det kan bli tverrpolitisk enighet om en eventuell svensk-norsk søknad om fotball-EM to år tidligere.

Svensk initiativ

Sveriges fotballforbund og Göteborg, som nå arrangerer friidretts-EM, har startet letingen etter en nordisk samarbeidsnasjon. Norges Fotballforbund synes invitasjonen er «meget hyggelig».

Også idrettsminister Trond Giske (Ap) og idrettstalskvinne Karin Ståhl Woldseth i FrP har merket seg svenskenes invitasjon til et samarbeid om EM i 2016.

- Kjempespennende

FrP er imot et nytt OL i Norge, fordi de mener det blir for kostbart, men reagerer positivt på ideen om et svensk-norsk fotball-EM.

- Dette er kjempespennende. Det hadde vært flott om vi klarte å få i stand et svensk-norsk samarbeid, sier Ståhl Woldseth til Dagbladet.no.

FOLKEFEST: Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet ser for seg en folkefest hvis Norge og Sverige klarer å arrangere et fotball-EM i fellesskap. Foto: SCANPIX
FOLKEFEST: Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet ser for seg en folkefest hvis Norge og Sverige klarer å arrangere et fotball-EM i fellesskap. Foto: SCANPIX Vis mer

Tar det opp med partikollegene

Sjøl om hun foreløpig ikke har tatt opp ideen i partiets stortingsgruppe, ser hun ikke bort fra at prosjektet kan få full støtte fra Frp.

- Fotball er en sport for folk flest, for å si det litt flåsete, sier hun.


- Hvorfor har du forskjellig syn på dette og på OL?
- Fotball-EM er langt mer overkommelig økonomisk, og jeg tror dette kan la seg gjennomføre innen rimelighetens grenser, svarer Ståhl Woldseth.

Ivrig idrettsminister

Også statsråd Trond Giske i Kultur- og kirkedepartementet tar varmt imot ideen om en svensk-norsk EM-søknad.


- Jeg er veldig positivt innstilt til dette, jeg. Et slikt mesterskap vil gi god PR for Norge, samtidig som det gir oss noe å strekke oss etter, sier han til Dagbladet.no.

Som politiker i posisjon passer han samtidig på å ta det nødvendige forbeholdet

image: EM-idé får varm politisk mottakelse

- Ikke altfor dyrt

- Kostnadene er sjølsagt et element. Vi vil trenge flere store stadioner for å komme med i betraktningen. Men både Ullevaal og Lerkendal kan ganske lett utvides til den kapasiteten som trengs, påpeker Giske.


- Er dette noe staten kan være villig til å bidra til?
- Det er for tidlig å si, vi må se på økonomien i det først.

- Det viktigste er uansett at vi faktisk kvalifiserer oss for EM i 2008 og 2012. Ellers kan vi jo virke desperate: som om det å bli automatisk kvalifisert som arrangør, er vår eneste mulighet til å komme med, ler han.

- POSITIV: Idrettsminister Trond Giske har ikke noe imot et fotball-EM i Norge.
- KJEMPESPENNENDE: Kulturpolitisk talskvinne Karin Ståhl Woldseth i FrP vil ikke ha OL, men fotball-EM synes hun virker spennende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!