EM-klar for det meste

LA MANGA (Dagbladet): Nils Johan Semb har kalt inn fire venstrebeinte debutanter til samlingen på La Manga. Men i går fikk nykommerne en rett venstre fra landets mest anvendelige fotballspiller: Vidar Riseth (27). EM-klar for det meste.

Det skal mye fantasi til for å finne både gode svar og gode spørsmål etter en sjansefattig 0-0-kamp mellom to lett eksperimenterende nordiske fotballvenner.

I startoppstillingen til Island var det for eksempel hele sju spillere fra norsk Tippeliga, i tillegg til Helguson (fjorårets toppscorer i Lillestrøm) og Hreidarsson fra Egil Olsens Wimbledon.

Men ett svar var det mulig å finne:

  • Vidar Riseth er nok en gang klar for et internasjonalt sluttspill for Norge.

Fordi han som et slags fotballparadoks er så anvendelig at han kan fylle alle de hullene de mer spisskompetente måtte etterlate seg på grunn av skader eller formsvikt. Riseths spisskompetanse er at han mangler spisskompetanse. I denne sammenheng er det bare positivt ment.

Prekær mangel

Men: Mangelen på spisskompetanse gjør også at Riseth aldri blir noe førstevalg på et norsk landslag.

Men han kan fort være et andrevalg på samtlige plasser, bortsett fra i mål.

I går demonstrerte han nok en gang hvorfor:

  • Riseth gikk naturlig inn i en upåklagelig norsk forsvarsfirer, og viktigst: Han demonstrerte overraskende bra pasningskvaliteter med venstrebeinet.

Det holder til å overbevise landslagssjefen, selv mot et lite angrepsvillig Island. Riseth har farten, aggressiviteten, kløkten - og rutinen.

Beste alder

Norge har manglet god venstrebackdekning på hele 90-tallet. Først under Stig Inge Bjørnebyes periode, nå under André Bergdølmos. Debutanten Jan Frode Nornes er kalt inn som et alternativ, og John Arne Riise kan også benyttes i en slik rolle.

Men bare noen måneder før EM-uttaket har de én A-landskamp til sammen, og ingen som venstreback. Det sier seg selv at en rutinert landslagsspiller i sin beste fotballalder appellerer mer til landslagssjefens fornuft.

Vidar Riseth var EM-aktuell som det meste. Men han benyttet sjansen til å overbevise på den plassen Semb har dårligst dekning. Da er svaret gitt.

GOD: Norges ferske venstreback Vidar Riseth mestret oppgaven godt mot Island, og spilte seg inn i EM-troppen. Til venstre, Islands Sigurdur Ørn Jonsson.