VERST I KLASSEN: Arsenals Mesut Özil har bommet på to av to straffespark i fotball-EM i Frankrike. Premier League-spillernes straffestatistikk er sensasjonelt svak. Statistikken til resten av EM-spillerne er derimot oppsiktsvekkende god. Foto: Christian Charisius/dpa 
VERST I KLASSEN: Arsenals Mesut Özil har bommet på to av to straffespark i fotball-EM i Frankrike. Premier League-spillernes straffestatistikk er sensasjonelt svak. Statistikken til resten av EM-spillerne er derimot oppsiktsvekkende god. Foto: Christian Charisius/dpa Vis mer

EM-mysteriet: Premier League-stjernene forbauser fra straffemerket. - Burde være ulovlig, mener Rekdal

Premier League-spillernes prestasjoner fra straffemerket er hårreisende svake. Resten av EM-spillerne er derimot historisk gode på straffer. Dagbladets funn vekker oppsikt.

(Dagbladet): Statistisk sett blir det scoret på 75 prosent av alle straffespark. Også i fotball-EM har 75 prosent av straffene gått i mål.

Alt er som det skal. I hvert fall tilsynelatende.

Hvis vi går nærmere inn i materien, finner vi et oppsiktsvekkende fenomen. Dagbladet kan nå presentere statistikken som forbauser ekspertene. For disse tallene er til å gni seg i øynene av:

I fotball-EM i Frankrike har Premier League-spillerne scoret på bare 16 prosent av forsøkene i straffesparkkonkurransene. Om vi inkluderer straffer også i ordinær spilletid, kommer Premier League-spillerne noe bedre ut, men 25 prosents uttelling er fortsatt hårreisende svakt.

EKSPERTEN: Kjetil Rekdal satte inn det legendariske straffesparket på Taffarel og Brasil i VM i 1998. Rekdal scoret på sine 26 siste straffespark i karrieren og vet hva han snakker om når det kommer til straffespark. Foto: Erik Johansen
EKSPERTEN: Kjetil Rekdal satte inn det legendariske straffesparket på Taffarel og Brasil i VM i 1998. Rekdal scoret på sine 26 siste straffespark i karrieren og vet hva han snakker om når det kommer til straffespark. Foto: Erik Johansen Vis mer

Til sammenligning har spillerne som ikke tjener til livets opphold i stjernespekkede Premier League, scoret på hele 87 prosent av straffesparkene i fotball-EM, altså betydelig bedre enn det normale og oppsiktsvekkende mye bedre enn Premier League-spillerne i EM.

- Det er sensasjonelle tall. Samtidig er det nok litt tilfeldigheter inne i bildet når det er snakk om bare ett mesterskap. Men det er godt mulig at spillere i andre ligaer trener mer på straffer enn i Premier League, uten at jeg vet det, sier straffespesialisten Kjetil Rekdal til Dagbladet.

- Jeg trente veldig mye på straffer i Belgia fra 1990 til 1992. Man kan trene på selve sparket, men ikke det presset man opplever under kamp. Man får aldri trent på det å ta straffespark ett minutt før slutt for å sikre et gull eller hindre nedrykk. Men det handler om å være godt forberedt og ha bygd seg opp erfaringer gjennom tidligere straffespark i kampsituasjon, forteller Rekdal.

«Smittet» av engelskmenn?

Det engelske fotballandslaget regnes som dårlige straffeskyttere etter en rekke tapte straffesparkkonkurranser i mesterskap. Nå ser det ut som det engelske spøkelset har spredd seg også til Premier League-spillere fra andre nasjoner.

SVIKTET: Manchester United Bastian Schweinsteiger har rutinen, men bommet likevel fra straffemerket mot Italia. Foto: REUTERS/Christian Hartmann
Livepic
SVIKTET: Manchester United Bastian Schweinsteiger har rutinen, men bommet likevel fra straffemerket mot Italia. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Livepic Vis mer

Bare Stokes Xherdan Shaqiri og Manchester Uniteds Wayne Rooney av Premier League-spillerne har scoret på straffespark i sluttspillet. Arsenals Mesut Özil kommer verst ut med to straffebom på to førsøk - først mot Slovakia i åttedelsfinalen og så i straffesparkkonkurransen mot Italia.

Da sviktet også de andre Premier League-spillerne som fikk prøve seg fra ellevemetersmerket i tur og orden: Manchester Uniteds Bastian Schweinsteiger og Matteo Darmian og Southamptons Graziano Pellè bommet alle.

Det samme gjorde også Arsenals nysignering Granit Xhaka som den eneste i straffesparkkonkurransen mellom Sveits og Polen i åttedelfinalen.

BOM: Mesut Özil misbrukte straffespark både mot Slovakia og Italia. Foto: NTB Scanpix
BOM: Mesut Özil misbrukte straffespark både mot Slovakia og Italia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ben Lyttleton har skrevet boka Twelve Yards, som handler nettopp om straffespark, psykologien rundt og statistikken bak. Han synes Dagbladets statistikk er spennende å se nærmere på.

- Funnene dine er veldig interessante, men jeg tror dette først og fremst handler om at det er de store stjernene som svikter. De lever under et vanvittig press og har mye mer å tape. Det gjør det vanskeligere å score, sier Lyttleton til Dagbladet.

Stjernenes mentale kollaps

Han har et poeng: Sveits-stjerna Granit Xhaka sviktet og ble synder i åttedelsfinalen mot Polen. Det samme ble Polen-stjerna Jakub Błaszczykowski i kvartfinalen mot Portugal. I Tysklands kvartfinale mot Italia sviktet profilene Mesut Özil, Thomas Müller og Bastian Schweinsteiger, mens førstnevnte også bommet mot Slovakia. Det samme gjorde også Cristiano Ronaldo mot Østerrike i gruppespillet.

SVIKTET: Manchester Uniteds Matteo Darmian bommet på Italias siste straffe mot Tyskland. Foto: AP Photo/Michael Sohn
SVIKTET: Manchester Uniteds Matteo Darmian bommet på Italias siste straffe mot Tyskland. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer

- Det er en klar sammenheng her: De største stjernene bommer. Det er ikke akkurat Hector, Kimmich og de gutta som svikter, sier Lyttleton.

- Men det er vel en sammenheng mellom Premier League og store stjerner, som kan forklare Premier League-spillernes kollaps fra straffemerket?

- Ja, det er et godt poeng. Det er jeg enig i. Går man til Premier League, øker statusen din og presset. Det kan være en av årsakene til at Premier League-spillerne svikter oftere fra straffemerket enn de øvrige, tror Lyttleton.

Kjetil Rekdal var kjent som en av verdens beste straffeskyttere. Vålerenga-treneren scoret på de 26 siste straffene i karrieren. Blant annet sto han for norsk fotballhistories kanskje største øyeblikk da han sikret seieren over Brasil i VM i 1998 fra straffemerket.

SKUFFET: Arsenals nysignering Granit Xhaka håndterte ikke presset og var den eneste som bommet i straffesparkkonkurransen mellom Sveits og Polen. Foto: NTB Scanpix
SKUFFET: Arsenals nysignering Granit Xhaka håndterte ikke presset og var den eneste som bommet i straffesparkkonkurransen mellom Sveits og Polen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Burde være ulovlig

Fra 1990 til 1992 trente han mye på straffespark. Der har trolig en del av dagens toppspillere mye å lære.

- Jeg sto igjen med keeperen og terpet. Det gjorde at jeg ble bedre på å ta straffer, mens keeperen ble bedre på å redde dem. Det er ingen av de spillerne jeg trener i dag, som trener like mye på straffer som jeg gjorde da. De som er straffeskyttere for laget sitt, bør repetere ofte, mener Rekdal.

Han rister på hodet når han tenker over kvaliteten på straffesparkkonkurransen i kvartfinalen mellom gigantene Tyskland og Italia.

- Staffesparkkonkurransen mellom Tyskland og Italia var legendarisk. Så mange bom er rett og slett elendig. All respekt til Buffon og Neuer, men må man i hvert fall få ballen innenfor stengene. Å skyte utenfor, burde vær ulovlig i mine øyne, sier 47-åringen, som scoret på sine 26 siste straffer i sitt liv.

Kontrastene til Premier League-spillerne kunne knapt vært større med fem bom på de siste fem forsøkene fra ellevemetersmerket i EM. Det gir Wales' mange spillere i engelsk fotball dårlige odds om de må ut i straffesparkkonkurranse mot Portugal i kveld.