MISTET FATNINGEN: Portugals lag klikket kollektivt på dommeren etter at Zinedine Zidane sendte dem ut av EM. Xavier (midten) fikk hele 9 måneders utestengelse som følge av kampen. Foto: AP Photo / Srdjan Petrovic
MISTET FATNINGEN: Portugals lag klikket kollektivt på dommeren etter at Zinedine Zidane sendte dem ut av EM. Xavier (midten) fikk hele 9 måneders utestengelse som følge av kampen. Foto: AP Photo / Srdjan PetrovicVis mer

EM-øyeblikket som førte til kaos og 9 måneder utestengelse

EM byr alltid på uforglemmelige situasjoner, her er 16 av de mest sjokkerende øyeblikkene:

1. VAN BASTEN GÅR FRA BENKEN TIL SUPERSTJERNE, 1988

Han scoret et av de fineste målene i EM historien. En perfekt volley fra tilnærmet umulig vinkel, nesten som om Arnold Muhrens pasning falt fra himmelen. Det mange ikke husker er at Marco van Basten startet EM 88 som benkesliter. Etter at Nederland tapte åpningskampen mot Sovjet – som de kom til å slå i finalen – knuste Van Basten England med 3 mål, for så å sette det avgjørende målet, med to minutter igjen av ordinær tid mot erkerivalene Vest Tyskland i semifinalen.

2. PORTUGAL BLIR AVKLEDD, 2000

Det er ingen skam av å bli rundspilt av Zinedine Zidane på sitt beste, men det var nok til at Portugals lag totalt mistet fatningen. Hele laget rakket manisk ned på dommerne i semifinalen. Det braket sammen da linjedommeren så Abel Xavier bruke hånden innenfor 16-meteren. Det stod 1-1 og Zid1ane scoret trygt fra straffemerket. Det var nok til et kollektivt sammenbrudd. Hele laget protesterte mot avgjørelsen, det ble så intenst at Nuno Gomes fikk direkte rødt kort og ble utestengt for 8 måneder, Paulo Bento i 6 måneder og Xavier for 9 måneder. I sitt forsvar uttalte Gomes «Jeg kastet ikke drakten min på dommeren... Jeg ville bare gi han drakta, slik at hver gang han ser drakta husker han hva han gjorde mot Portugal». Ja, jøss, da er det helt ok.

3. GRESKE PIRATER, 2004

«For en internasjonal konkurranse er vel dette det største sjokket i historien,» sa Angelos Charisteas etter å ha nikket inn vinnermålet mot vertsnasjonen Portugal. Hellas kjempet seg igjennom gruppespillet med nebb og klør og vant mot Frankrike med enda et Charisteas mål. I semien sendte Traianos Dellas Tsjekkia hjem med sitt mål. Tre mål på hodet, tre kamper de vant 1-0. Og det var nok til å løfte trofeet. Greske medier kalte laget for «Piratskipet» etter å ha stjålet til seg seieren.

VINNERE: Hellas sjokkerte alle da de vant EM i 2004 Foto: AP Photo / Dusan Vranic
VINNERE: Hellas sjokkerte alle da de vant EM i 2004 Foto: AP Photo / Dusan Vranic Vis mer

4. VERDEN MØTER ROONEY, 2004

Før 2002 hadde ingen hørt om det lille beinet i foten kalt Metatarsal. Men det beinet ødela engelske drømmer annenhver juni. Først satt det ut Beckham i Japan, to år senere var det Wayne Rooneys tur. 18-åringen så ut til å kunne skaffe Svens gutter gullet helt på egenhånd. Han løp i stykker Frankrike i åpningskampen før Zidane tok over showet, han reddet seieren mot både Sveits og Kroatia, og hadde satt kniven på strupen til Figo, Ronaldo og co i kvartfinalen før ulykken inntraff. Rooney måtte i garderoben og England tapte på straffer. Men vi kan trygt si en internasjonal stjerne hadde blitt født.

5. CRUYFFS ORANSJE MENN SÅ RØDT, 1976

EM i 79 ble Johan Cruyffs siste internasjonale turnering som spiller, men nederlenderen gikk ikke akkurat ut med stil. Stillingen var 1-1 i kampen mot Tsjekkoslovakia, Nederland hadde en mann mer på banen og det så ut til å gå veien. Men neida. Først fikk Johan Neesken rødt kort, Cruyff fikk gult kort - noe som betød at han måtte stå over finalen. På overtid scoret tsjekkerne, en av mange taklinger på Cruff ble oversett, noe som fikk Wim van Hanegem til å nekte å ta avsparket. Og da fikk han rødt kort han også.

6. GOLDEN GOAL 1996

Oliver Bierhoff kom med i Tysklands EM-tropp etter en anbefaling fra trener Berti Vogts kone. Og fruen visste hva hun snakket om. I finalen på Wembley ble Bierhoff tungen på vektskålen. Tsjekkia tok ledelsen på straffe etter 59 minutter. Få minutter etter å ha kommet inn fra benken headet spissen inn utlikningen. Kampen gikk til overtid og for første gang skulle det spilles sudden death i et europeisk mesterskap. Bierhoff satt kampens, (og historiens første) golden goal og kunne løfte trofeet med lagkameratene.

7. TIDENES BESTE EM KAMP? 2000

Den absolutte jubelkampen. Det var en ping-pong kamp da Jugoslavia tok ledelsen tre ganger mot Spania i siste gruppekampen. Det tredje målet til Jugoslavia kom etter de hadde fått en mann utvist, laget var fortsatt sterkt. Men spanjolene nektet å se seg slått. Den tredje utlikningen kom etter 94 minutter da Gaizka Mendieta banket inn ballen fra straffemerket. To minutter senere ble det mølje ved hjørneflagget, Alfonsos volley hadde sendt spanjolene videre! Da alle hadde roet seg ble det klart at også Jugoslavia hadde gått videre til kvartfinalen – hvor de ble totalt ydmyket av Nederland i et 6-1 tap. Også etter all jobben de hadde gjort, synd.

8. FRANSK HJERTESORG FOR AZZURRI, 2000

«Jeg vil skyte meg selv» sa Dino Zoff etter at Italia tapte på tampen av en dramatisk finale. Marco Delvecchio gav italienerne ledelsen og franskmennene jaget utligning. Frankrikes trener ble tvunget til å gjøre noe drastisk hvis de skulle ha en sjanse. Robert Pires, Sylvain Wiltord og David Trezeguet ble sendt på banen for å prøve å krige seg igjennom det italienske forsvaret. Planen fungerte i siste liten. Etter 94 minutter smalt Wiltord ballen i mål og kampen gikk til overtid. På pasning fra Pires banket Trezeguet inn ballen - for andre gang på rad ble EM avgjort på golden goal. Dager etter finaletapet, fikk stakkars Zoff sparken som trener, en dårlig uke der altså.

SUPER RESERVE: David Trezeguet var med på å senke Italia på overtid. Foto: AP Photo / Luca Bruno
SUPER RESERVE: David Trezeguet var med på å senke Italia på overtid. Foto: AP Photo / Luca Bruno Vis mer

9. SJOKOLADEMOMSEN PANENKA 1976

Et av de frekkeste øyeblikkene i EM historien. Finalen mellom Tyskland og Tsjekkoslovakia stod 2-2 og hadde gått til straffer. Antonin Panenka gjorde seg klar til å ta det avgjørende sparket. Tsjekkeren hadde øvet seg på straffer mot keeper Zdenek Hruska i mange år, hvor de veddet om øl og sjokolade. Panenka hadde nøkkelen til suksess. «Keepere kaster seg tidlig, så det er lettere å score ved å gjøre en bevegelse før du setter ballen på midten» sa han i et intervju. Målet gjorde han til en legende, det eneste negative? «Jeg ble feit av all sjokoladen jeg vant.»

10. NÅR DET REGNER, SÅ REGNER DET 2012

Ukraina hadde kun spilt 4 minutter og 20 sekunder mot Frankrike da en storm druknet banen i gruppespillet. Lagene gikk i garderoben og mens lyn og torden herjet himmelen så det ut til at kampen kom til å bli avlyst. Nesten en time senere ledet dommer Björn Kuipers lagene tilbake på banen. Frankrike vant kampen 2-0. Fire dager senere tapte Ukraina 1-0 mot England og vertsnasjonen røk ut i gruppespillet. Ikke vær og vind med samme sinn med andre ord.

VÆRTRØBBEL: Dommer Björn Kuipers måtte avbryte kampen i Ukraina på grunn av storm. Foto: AP Photo / Manu Fernandez
VÆRTRØBBEL: Dommer Björn Kuipers måtte avbryte kampen i Ukraina på grunn av storm. Foto: AP Photo / Manu Fernandez Vis mer

11. KASTET UT, 1992

I 1991 nektet FNs sikkerhetsråd Jugoslavia å delta i EM året etter grunnet borgerkrigen som hadde brutt ut i landet. Ivica Osims lag hadde seilet igjennom kvalifiseringsrundene. Flere av Jugoslavias spillere hadde vært med å vunnet ungdoms VM i 1987 og det var spådd stor suksess for Pancev, Boban, Savicevic, Prosinecki og Sucker. Men sånn ble det ikke. Plassen deres ble gitt til gruppe toer Danmark.

12. DANSKE STRANDBOMSER, 1992

Snakk om flaks! Danskene hadde en dårlig start på EM. Uavgjort mot England og tap et 2-1 tap mot vertsnasjonen Sverige. Med 2-1 seier over Frankrike klarte danskene å karre seg videre fra gruppespillet og de fikk en ny giv i semifinalen mot Nederland. Ved 2-2 hadde kampen gått til straffer. Henrik Larsen satt sitt spark. Nå stod det på Peter Schmeichel. Han reddet straffen fra Marco van Basten og sendte danskene til finalen mot Tyskland. Eventyret fortsatte da John Jensen skjøt dem til en 2-0 seier. «Ikke dårlig for en gjeng standbomser» ertet de danske avisene etter seieren.

13. OVERNATURLIG REDNING, 1996

Gary McCallister visste om David Seamans evner da han skulle ta straffe i kampen mellom Skottland og England på Wembley. McCallister hadde muligheten til å utlikne, men hadde visstnok mer å kjempe mot enn bare Seaman. Den israelske illusjonisten Uri Geller, som er kjent for å kunne bøye skjeer, satt i et helikopter over Wembley. «Jeg sa en, to, tre, flytt deg da han tok sparket – og ballen flyttet seg» fortalte Geller etter kampen. «For at ballen skulle ha beveget seg selv var oddsen 50 milliarder til en». England vant kampen 2-0, og Geller mottok tonnevis med hatmail fra Skottland. «Jeg lovet å aldri bruke mine evner på fotball igjen etter den opplevelsen» uttalte illusjonisten. Et løfte han hold (bortsett fra hos Arsenal, Newcastle, Exeter City, Bolton, Brasil og Reading).

14. KONSPIRASJON, 2004

Skandinavisk lureri eller italiensk blunder? Etter at Francesco Totti ble fersket i å spytte på en dansk motspiller i en forferdelig 0-0 kamp, uttalte spissen at han hadde blitt lurt i «en dansk felle». Neste kamp mislykkes italienerne mot Sverige i kampen som endte 1-1. Det var et overraskende tap ettersom Italia dominerte ballen gjennom kampen. Til tross for at Italia vant mot Bulgaria i deres siste gruppekamp røk de ut på målforskjell etter at Danmark og Sverige spilte 2-2. Våre nordiske venner gikk begge videre fra gruppespillet og da kampen endte var det stor glede på banen. Italienske medier var brutale, «kampfiksing» skrev de, Alessandro Del Piero var den eneste som uttalte at italienerne måtte skylde seg selv for nederlaget.

SKANDINAVISK KONSPIRASJON?: Både Danmark og Sverige tok seg videre fra gruppespillet, til Italias store forferdelse. Foto: AP Photo / Michael Probst
SKANDINAVISK KONSPIRASJON?: Både Danmark og Sverige tok seg videre fra gruppespillet, til Italias store forferdelse. Foto: AP Photo / Michael Probst Vis mer

15. ET KYSS TIL PLATINI, 1984

Michel Platini ble folkehelt da han ledet Frankrike til gull på hjemmebane i 1984. Assistert av den magiske midtbanen hadde Platini en oppvisning av de sjeldne. Hat-trick mot Jugoslavia og Belgia, avgjørende mål i en episk semifinale mot Portugal og vinnermålet i finalen (litt tilfeldig men dog) gjorde Platini til en av de beste spillerne fra hans generasjon. Og hva var toppen på kransekaka? To deilige kyss fra den overlykkelige franske presidenten Francois Mitterrand.

16.NEDERLAND STRAFFET IGJEN, 2000

England er kanskje kjent for å være dårlige fra straffemerket, men i 2000 tok nederlenderne kaka. Tre ganger på rad hadde de røket fra turneringen på straffer, og for å virkelig bevise hvor talentløse de var så bommet de på fem (!) straffer totalt mot Italia i semifinalen. Frank de Boer var den som slet mest, han bommet fra merket i løpet av kampen, og igjen i straffespark konkurransen. «Hele landet sliter mentalt med straffer», sa en skuffet Johan Cruyff etter kampen. Heldigvis for de oransje så snudde de trenden fire år senere da de sendte Sverige ut på straffer.