SCORINGSMASKIN: Kolbeinn Sigthorsson, her i duell PSGs Lucas, Thiago Motta og Marco Verratti fra tiden i Ajax, er den som får hovedansvaret med å score Islands mål i fotball-EM. Foto: EPA/OLAF KRAAK
SCORINGSMASKIN: Kolbeinn Sigthorsson, her i duell PSGs Lucas, Thiago Motta og Marco Verratti fra tiden i Ajax, er den som får hovedansvaret med å score Islands mål i fotball-EM. Foto: EPA/OLAF KRAAKVis mer

EM-profilen kunne spilt i Norge. Så ble han spurt om skolegang: - Han så bare rart på meg

Kolbeinn Sigthorsson scorer oftere på landslaget enn Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. Frankrike-proffen holdt på å ende opp i norsk fotball.

(Dagbladet): Året var 2007. 16 år gamle Kolbeinn Sigthórsson prøvespilte for Aalesunds Fotallklubb. Spisstalentet var ansett som et av tidenes største talent i Island.

Kolbeinn er broren til Andri Sigthórsson, som startet karrieren i Bayern München og avsluttet karrieren i Molde, før han la opp i 2004. Han anbefalte lillebror Kolbeinn å dra til nabobyen Ålesund og starte karrieren der.

I stedet dro spissesset til AZ Alkmaar i nederlandsk fotball, bøttet inn mål og ble klubbens toppscorer. Dernest ble han kjøpt opp av Ajax, hvor Sigthórsson fortsatte å score på bestilling. I dag spiller han i franske Nantes.

Score ofte har han også gjort på det islandske landslaget. 20 mål på 39 landskamper, over 0,5 mål i snitt per landskamp, er et snitt på høyde med verdens aller beste angripere, som Lionel Messi (50 mål på 107 landskamper), Cristiano Ronaldo (58 mål på 126 landskamper), Zlatan Ibrahimovic (62 mål på 113 landskamper), og Luis Suarez (45 mål på 84 landskamper).

STOREBROR: Tidligere Molde-spiller Andri Sigthorsson, Molde FK er Kolbeinn Sightorssons storebror. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
STOREBROR: Tidligere Molde-spiller Andri Sigthorsson, Molde FK er Kolbeinn Sightorssons storebror. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Med andre ord: EM-motstanderne bør se opp for Kolbeinn Sigthórsson (26).

- Han så rart på meg da jeg spurte om skole

Island-stjerna kunne altså ha endt opp i norsk fotball. Per Joar «Perry» Hansen var AaFKs trener da Sigthórsson sjekket ut forholdene i sunnmørsklubben. Perry ble svært imponert.

- Kolbeinn var knapt fylt 16 år, men gikk rett ut på treningsfeltet og dominerte. Han kjørte karusell med de fleste av spillerne og var imponerende god, forteller Perry til Dagbladet.

- Jeg husker vi tok en prat etter den første treninga. Da spurte jeg hvordan han ville kombinere fotball med skolegang hvis han signerte for AaFK. Da så han rart på meg og sa at han på ingen måte skal gå på skole. Han skal spille fotball, fortsetter den tidligere AaFK, Rosenborg og U21-landslagstreneren.

- Trodde han skulle dra til en enda større klubb

Perry tror Sigthórsson kom til Ålesund for å blidgjøre storebroren, men at han neppe var veldig interessert i en overgang i utgangspunktet. Sigthórsson var nemlig et glohet navn i internasjonal fotball i kraft av å være et av verdens største spisstalent.

SENKET NORGE: Kolbeinn Sigthorsson scoret mot Norge og sikret Island playoff-plass i den forrige VM-kvalifiseringen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SENKET NORGE: Kolbeinn Sigthorsson scoret mot Norge og sikret Island playoff-plass i den forrige VM-kvalifiseringen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Det tok ikke lang tid før han signerte for AZ i stedet. Jeg trodde han etter hvert skulle dra til en enda større klubb slik som Eidur Gudjohnsen gjorde, så sånn sett er jeg faktisk litt skuffet over at han ikke har oppnådd enda mer. Men skadene må ta en del av skylden for det, mener Perry.

- Kolbeinns talent var enormt. Han imponerte spesielt med sin rå mentalitet og selvtillit. Potensialet var uomtvistelig. Han var uredd og hadde en vanvittig råskap.

- Forteller svaret hans på skolespørsmålet noe om kulturforskjellen i Island kontra Norge?

- Det representerer en pliktløshet, selvtillit, dedikasjon til fotballen, vinnermentalitet og en vanvittig innstilling til å satse alt på én ting. Det skiller seg ut fra den norske modellen, men er nok en medvirkende årsak til at mange islendinger lykkes.

- Tatovering av en viking

Perry har trent mange islendinger i løpet av sin gode karriere, blant annet Tippeliga-kjenningen Hannes Sigurdsson fra tiden i GIF Sundsvall.

SKRYT: Per Joar Hansen hyller Kolbeinn Sigthorssons talent etter å ha hatt ham på prøvespill i AaFK. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SKRYT: Per Joar Hansen hyller Kolbeinn Sigthorssons talent etter å ha hatt ham på prøvespill i AaFK. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Han hadde en tatovering av viking, som var idolet hans. De har altså vikinger som idol. Det forklarer den rå innstillingen deres, sier trønderen og ler.

Perry skryter uhemmet av de islandske spillerne han har trent, men han tror ikke Island vil ta seg videre fra gruppespillet.

- De kan vinne enkeltkamper. De kan slå Ungarn og kanskje Østerrike på en god dag, men Portugal blir for tøffe. Jeg tror ikke de går videre fra gruppa, konkluderer Per Joar Hansen.